Aandacht in het moment met Mindfulness

Een drukke baan, sporten, familie, vrienden.. Hoe ga je om met die volle agenda? En wanneer kan je tot rust komen en even ontspannen? Best lastig. Daarom vertellen we je graag meer over mindfulness. Want misschien kan mindfulness jou helpen minder stress te ervaren. En hoe minder stress je ervaart, hoe prettiger je je voelt.

Wat is mindfulness?

Met mindfulness leer je met je aandacht in het moment te zijn. In plaats van na te denken over gisteren of morgen. Door je aandacht te richten op wat er nu is, neem je afstand van onprettige gedachten. Er zijn verschillende soorten mindfulness-oefeningen, zoals bodyscans en meditaties. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen mindfulness, yoga en meditatie?

Het proberen waard!

Oefenen met een rozijn

Met je aandacht in het moment zijn. Hoe doe je dat dan? Een eenvoudige oefening om kennis te maken met mindfulness is de rozijnoefening. Pak een rozijn, een nootje of iets anders kleins om te eten. En zorg dat je de komende 5 minuten ongestoord kunt zitten. 

 1. Voelen

  Houd de rozijn tussen je duim en wijsvinger. In deze stap gaat het om de aanraking. Wat voel je? Is de rozijn hard of zacht? Voel de rozijn aan alle kanten.

 2. Zien

  In deze stap gaan we de rozijn bekijken. Welke vorm zie je? Zie je rimpeltjes of kleurverschillen? Geef al je aandacht aan het bekijken van de rozijn.

 3. Horen

  Houd de rozijn nu bij je oren. Knijp er zachtjes in. Ontdek of er iets te horen valt.

 4. Ruiken

  Nu gaan we ruiken. Houd de rozijn onder je neus. Hoe zou je de geur omschrijven?

 5. Proeven

  Stop de rozijn in je mond. Voel eerst hoe het op je tong ligt. Begin daarna langzaam te kauwen. Welke smaken proef je? Nadat je aandachtig hebt gekauwd, kan je de rozijn doorslikken. Probeer de rozijn met je aandacht te volgen naar je maag.

Een app met meer dan 100 gratis oefeningen

En.. hoe vond je de rozijnoefening? Smaakt dat naar meer? Dan hebben we een handige app voor je. De VGZ Mindfulness Coach app bestaat uit meer dan 100 gratis Nederlandstalige oefeningen. Je kan kiezen uit meditatie-oefeningen, mindfulness-oefeningen of yoga-oefeningen. Ook vind je lange en korte bodyscans in de app. En oefeningen om beter te slapen.

Weet je niet welke oefening je moet kiezen?

Volg dan een programma van 2 weken. Bijvoorbeeld Kennismaken met mindfulness. Of één van de nieuwe programma’s: Mindful gezin en Zen in de zorg.

 • Mindfulness kan helpen bij stress, angst en slaapproblemen. Maar ook als je geen klachten hebt kan mindfulness een positieve invloed hebben op je leven. Met mindfulness leer je om meer in het moment te zijn. Volgens Thuisarts is mindfulness een goede oefening om meer te ontspannen. Je richt bijvoorbeeld je aandacht op je ademhaling. Door je op je ademhaling te richten ga je merken dat deze vanzelf langzamer wordt. Daardoor gaat je hart automatisch langzamer kloppen. En gaat je bloeddruk omlaag. Dat is goed om je rustiger te voelen.
 • Met mindfulness leer je het bewust sturen van je aandacht. Omdat je je aandacht richt op het moment, denk je niet aan gisteren of morgen. Met mindfulness leer je beter met je gedachten en emoties om te gaan. Het kunnen sturen van je aandacht vraagt geduld en tijd. Je kunt het vergelijken met het beoefenen van een muziekinstrument. Hoe vaker je oefent, hoe beter je erin wordt. 
 • Wil je beginnen met mindfulness maar heb je nog geen ervaring? Volg dan het programma ‘Kennismaken met mindfulness’ in de VGZ Mindfulness Coach. Heb geduld bij de oefeningen. Verwacht niet te veel van jezelf. De kans is groot dat je gedachten afdwalen. Of dat je je niet meteen ontspannen voelt. Ook dat hoort bij mindfulness. Heel normaal dus als dat gebeurt!
 • Er zijn veel goede meditatie apps. Het is vooral belangrijk dat de oefeningen bij jou passen. De VGZ Mindfulness Coach heeft veel tevreden gebruikers. Het is één van de meest gebruikte meditatie apps in Nederland. Ook huisartsen en psychologen bevelen de VGZ Mindfulness Coach aan. Probeer eens hoe jij deze app vindt!

Minder stress en meer leven in het moment

VGZ mindfulness Coach is dé gratis mindfulness app voor heel Nederland

 • Een gratis app voor iedereen
 • Meer dan 100 oefeningen en 7 programma’s
 • Voor beginners en gevorderden
 • Nieuw! 2 programma's speciaal voor VGZ-verzekerden

Lees meer over mindfulness

Wat is mindfulness?

Informatie

Een drukke baan, sporten, familie, vrienden.. Hoe ga je om met die volle agenda? En wanneer kan je tot rust komen en even ontspannen? Best lastig. Daarom vertellen we je graag meer over mindfulness. helpt!


Tags Mentaal

Zen in de zorg

App artikel | 5 minuten leestijdVGZVGZ

14 oefeningen | App Store & Google PlayVGZVGZ

Werk je in de zorg? Dit mindfulness-programma is speciaal ontwikkeld voor een betere balans tussen werken in de gezondheidszorg en je privé leven.


Tags Mentaal Mindfulness

Mindful gezin

App artikel | 4 minuten leestijdVGZVGZVGZVGZ

14 oefeningen | App Store & Google PlayVGZVGZ

Dit mindfulness-programma is speciaal voor verzekerden bij VGZ. Met behulp van het programma Mindful gezin breng je je rust te in de alledaagse hectiek van het ouderschap.


Tags Mentaal Mindfulness

Gezonde challenges in de Mijn Leefstijlcoach app

Hoe maak je je leven nog leuker op een makkelijke manier? In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn leer je hoe je nog makkelijker kan ontspannen. Psycholoog Hannan helpt jou met tips en simpele opdrachten.

Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.

Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

Weg met energievreters

5 dagen challenge

We doen dagelijks dingen die best veel energie kosten. En waar we liever ‘nee’ tegen zeggen. Psycholoog Hanan Haddouch geeft jou tips om je grenzen te bewaken. En leert jou vaker ‘nee’ zeggen. Je zorgt zo voor meer balans, meer oplaadtijd en meer ontspanning.


Tags Mentaal Leefstijl

Meer genieten met micropauzes

5 dagen challenge

Even een momentje rust pakken tijdens de drukke herfstdagen. Het klinkt simpel, maar het is best lastig. Psycholoog Hanan Haddouch leert jou hoe je korte pauzes in kunt bouwen in je dagelijkse routine. En welke leuke oefeningen je tijdens deze pauzes kunt doen voor extra ontspanning.


Tags Mentaal Leefstijl

Bijtanken tegen een burnout

7 dagen challenge

Bijna niemand voelt een burn-out aankomen. Psycholoog Hanan Haddouch leert jou in deze challenge wat de signalen zijn. Ook krijg je handige tips om je beter te ontspannen. Bijtanken kost je slechts een paar minuten per dag, maar het levert je zóveel op.


Tags Mentaal Leefstijl

Vergoeding voor mindfulness

Er zijn vergoedingen voor mindfulness. Vanuit je aanvullende verzekering kan je tot 350 euro vergoed krijgen. Meer weten?

Klik op de knop hieronder en bekijk wat er vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.

Je wordt doorgestuurd naar de website van jouw zorgverzekeraar