
Aandacht in het moment met Mindfulness
Wat is mindfulness?
Met mindfulness leer je met je aandacht in het moment te zijn. In plaats van na te denken over gisteren of morgen. Door je aandacht te richten op wat er nu is, neem je afstand van onprettige gedachten. Er zijn verschillende soorten mindfulness-oefeningen, zoals bodyscans en meditaties. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen mindfulness, yoga en meditatie?
Het proberen waard!
Oefenen met een rozijn
Met je aandacht in het moment zijn. Hoe doe je dat dan? Een eenvoudige oefening om kennis te maken met mindfulness is de rozijnoefening. Pak een rozijn, een nootje of iets anders kleins om te eten. En zorg dat je de komende 5 minuten ongestoord kunt zitten.
-
Voelen
Houd de rozijn tussen je duim en wijsvinger. In deze stap gaat het om de aanraking. Wat voel je? Is de rozijn hard of zacht? Voel de rozijn aan alle kanten.
-
Zien
In deze stap gaan we de rozijn bekijken. Welke vorm zie je? Zie je rimpeltjes of kleurverschillen? Geef al je aandacht aan het bekijken van de rozijn.
-
Horen
Houd de rozijn nu bij je oren. Knijp er zachtjes in. Ontdek of er iets te horen valt.
-
Ruiken
Nu gaan we ruiken. Houd de rozijn onder je neus. Hoe zou je de geur omschrijven?
-
Proeven
Stop de rozijn in je mond. Voel eerst hoe het op je tong ligt. Begin daarna langzaam te kauwen. Welke smaken proef je? Nadat je aandachtig hebt gekauwd, kan je de rozijn doorslikken. Probeer de rozijn met je aandacht te volgen naar je maag.
Een app met meer dan 100 gratis oefeningen
En.. hoe vond je de rozijnoefening? Smaakt dat naar meer? Dan hebben we een handige app voor je. De VGZ Mindfulness Coach app bestaat uit meer dan 100 gratis Nederlandstalige oefeningen. Je kan kiezen uit meditatie-oefeningen, mindfulness-oefeningen of yoga-oefeningen. Ook vind je lange en korte bodyscans in de app. En oefeningen om beter te slapen.
Weet je niet welke oefening je moet kiezen?
Volg dan een programma van 2 weken. Bijvoorbeeld Kennismaken met mindfulness. Of één van de nieuwe programma’s: Mindful gezin en Zen in de zorg.
-
Mindfulness kan helpen bij stress, angst en slaapproblemen. Maar ook als je geen klachten hebt kan mindfulness een positieve invloed hebben op je leven. Met mindfulness leer je om meer in het moment te zijn. Volgens Thuisarts is mindfulness een goede oefening om meer te ontspannen. Je richt bijvoorbeeld je aandacht op je ademhaling. Door je op je ademhaling te richten ga je merken dat deze vanzelf langzamer wordt. Daardoor gaat je hart automatisch langzamer kloppen. En gaat je bloeddruk omlaag. Dat is goed om je rustiger te voelen.
-
Met mindfulness leer je het bewust sturen van je aandacht. Omdat je je aandacht richt op het moment, denk je niet aan gisteren of morgen. Met mindfulness leer je beter met je gedachten en emoties om te gaan. Het kunnen sturen van je aandacht vraagt geduld en tijd. Je kunt het vergelijken met het beoefenen van een muziekinstrument. Hoe vaker je oefent, hoe beter je erin wordt.
-
Wil je beginnen met mindfulness maar heb je nog geen ervaring? Volg dan het programma ‘Kennismaken met mindfulness’ in de VGZ Mindfulness Coach. Heb geduld bij de oefeningen. Verwacht niet te veel van jezelf. De kans is groot dat je gedachten afdwalen. Of dat je je niet meteen ontspannen voelt. Ook dat hoort bij mindfulness. Heel normaal dus als dat gebeurt!
-
Er zijn veel goede meditatie apps. Het is vooral belangrijk dat de oefeningen bij jou passen. De VGZ Mindfulness Coach heeft veel tevreden gebruikers. Het is één van de meest gebruikte meditatie apps in Nederland. Ook huisartsen en psychologen bevelen de VGZ Mindfulness Coach aan. Probeer eens hoe jij deze app vindt!
Lees meer over mindfulness
Gezonde challenges in de Mijn Leefstijlcoach app
Hoe maak je je leven nog leuker op een makkelijke manier? In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn leer je hoe je nog makkelijker kan ontspannen. Psycholoog Hannan helpt jou met tips en simpele opdrachten.
Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.
Beweeg de verzekeringen van rechts naar links
Vergoeding voor mindfulness
Er zijn vergoedingen voor mindfulness. Vanuit je aanvullende verzekering kan je tot 350 euro vergoed krijgen. Meer weten?
Klik op de knop hieronder en bekijk wat er vergoed wordt door jouw zorgverzekeraar.
Je wordt doorgestuurd naar de website van jouw zorgverzekeraar