Ontspanning

Ontspanning

In de hectiek van de dag is het soms lastig om te ontspannen. Dat snappen we bij VGZ. Daarom helpen we je. We bieden je allerlei apps en workshops om beter te kunnen ontspannen. Zo is er de VGZ Mindfulness Coach voor dat beetje extra ontspanning.

Waarom ontspannen zo belangrijk is

Iedereen heeft wel eens een gevoel van stress. Dat hoort bij het leven. Maar te veel stress kan klachten veroorzaken. Volgens Thuisarts kan je bij te veel stress een hoge hartslag krijgen. Dit merk je doordat je je onrustig voelt. Daarom is voldoende ontspanning belangrijk. Want door te ontspannen word je ademhaling rustiger. En gaat je hart weer langzamer kloppen. Dat is goed voor je lichaam.

Zo voel jij je meer ontspannen

Thuisarts adviseert de volgende 5 stappen te ondernemen om je beter te kunnen ontspannen.

 1. Doe elke dag iets om te ontspannen

  Probeer iedere dag iets te doen waar jij rustig van wordt. Bijvoorbeeld buiten wandelen of fietsen, een boek lezen of muziek luisteren.

 2. Bedenk wat jou energie geeft

  Waar krijg jij energie van? Leuke dingen doen met vrienden? Naar de film gaan of een goed gesprek met een goede vriend(in)? Maak hier ruimte voor in je agenda.

 3. Probeer minder spanning te hebben

  En welke dingen kosten je energie? Word je bijvoorbeeld veel afgeleid door je telefoon? Zet deze soms uit. Het helpt om af en toe niet bereikbaar te zijn.

 4. Leef gezond

  Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Blijf gezond eten. Want door gezond te eten kan je stress beter aan. Oh, en vergeet niet om voldoende water te drinken.

 5. Doe oefeningen om te ontspannen

  Doe het liefst iedere dag een ontspanningsoefening of een mindfulness-oefening. Bij mindfulness probeer je je aandacht te richten op dit moment.

Minder stress en meer leven in het moment

VGZ mindfulness Coach is dé gratis mindfulness app voor heel Nederland

 • Een gratis app voor iedereen
 • Meer dan 100 oefeningen en 7 programma’s
 • Voor beginners en gevorderden
 • Nieuw! 2 programma's speciaal voor VGZ-verzekerden

Tips voor meer ontspanning

Stressless

Online programma

Therapieland

Wie heeft het niet af en toe? Stress… Gelukkig kun je er veel aan doen. Daarover gaat het programma Stressless. Leer over oorzaken, leefstijl, omgaan met drukte, plannen en ontspannen.


Tags Mentaal

Wat is mindfulness

Artikel | 6 minuten leestijd

Mindfulness zweverig? Helemaal niet! Door mindfulness leer je juist om met beide benen op de grond te staan. Lees hier alles over mindfulness.


Tags Mentaal Mindfulness

Piekeren

Online programma

Therapieland

Piekeren is in rondjes blijven denken. Vaak zijn die rondjes niet positief. Maar je kunt piekergedachten voorkomen en stoppen. Hoe je dat doet, leer je in het programma Piekeren.


Tags Mentaal