Thuiszorg (verpleging en verzorging)

Woont u zelfstandig en kunt u af en toe hulp gebruiken? Dan kan verpleging en verzorging thuis (wijkverpleging) een goede oplossing zijn.

De veelgestelde vragen van onze verzekerden over verpleging en verzorging vindt u terug op deze pagina.

Antwoord op uw vragen

 • Wat is verpleging en verzorging?

  Een verpleegkundige of verzorgende biedt de zorg die u nodig heeft bij u aan huis. Zo kunt u langer thuis blijven wonen. Een hbo-verpleegkundige of verpleegkundig specialist bekijkt samen met u welke zorg u nodig heeft.

 • Waar vind ik passende zorg?

  Er zijn verschillende situaties waarin u zorg nodig kunt hebben. Misschien heeft u tijdelijk begeleiding nodig, of juist voor langere tijd. Intensieve zorg, of alleen iemand die af en toe helpt in het huishouden. Vindt u het lastig om passende zorg te vinden? Of weet u niet bij wie u moet zijn? Om u op weg te helpen hebben wij de Thuiszorgnavigatie ontwikkeld. Door een paar vragen te beantwoorden weet u direct welke zorg het beste bij u past. En welke route u neemt om de zorg te regelen.

 • Wat is het verschil tussen zorg in natura (ZIN) en een persoonsgebonden budget (PGB)?

  Er zijn 2 manieren om verpleging en verzorging te regelen.

  1. Via zorg in natura laat u zoveel mogelijk regelen. U krijgt hulp van een persoonlijke zorgadviseur. Maar u heeft misschien wel te maken met wisselende zorgverleners. Lees hier meer over de voor- en nadelen van zorg in natura.
  2. Met een persoonsgebonden budget (pgb) regelt u alles zelf. Dat geeft u vrijheid om te bepalen wanneer u wordt verzorgd. Maar u moet ook zelf de betalingen regelen. Lees hier meer over de voor en nadelen van zorg via een pgb. 
 • Wie kan de zorg verlenen?

  Via de Zorgnavigatietool ontdekt u welke zorg het beste bij u past. Na het beantwoorden van de vragen krijgt u een advies. Wilt u daarna een bepaalde zorgverlener opzoeken om te zien of hij een contract met ons heeft? Dat regelt u via de Zorgzoeker. U kunt zoeken op naam of op de zorgsoort ‘Verpleging en verzorging’.

 • Wat krijg ik vergoed?

  Er zijn 3 manieren van vergoeding mogelijk:

  1. U heeft verpleging en verzorging aan huis nodig
   Dit wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. U betaalt hiervoor geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het douchen of aankleden, het aanleggen van een katheter of verzorging van een wond. Vergoeding voor verpleging en verzorging komt vanuit de basisverzekering. Uw vergoeding hangt af van uw indicatie. Die wordt bepaald door een hbo-verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Lees hier meer over de vergoeding voor verpleging en verzorging.
  2. U heeft begeleiding, huishoudelijke hulp of een aanpassing van uw woning nodig
   Dit wordt vergoed vanuit de gemeente. U kunt uw vergoeding via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij uw gemeente aanvragen. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage.
  3. U heeft de hele dag zorg of toezicht nodig
   Mogelijk heeft u recht op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt dan vergoed door de overheid. U betaalt wel een eigen bijdrage. Lees hier meer over de Wet Langdurige Zorg. 
 • Hoe kan ik zorg regelen voor een ander?

  Heeft u een naaste die verpleging en verzorging nodig heeft? En wilt u deze zorg (telefonisch) regelen voor diegene? Dan heeft u hiervoor eerst toestemming nodig. Dat noemen we een naastenverstrekking. U kunt dit op 2 manieren regelen: door met ons te bellen of via een machtigingsformulier. U leest er alles over op deze pagina. 

 • Kan  ik gebruik maken van wachtlijstbemiddeling voor verpleging en verzorging?

  Ja, u kunt wachtlijstbemiddeling aanvragen voor verpleging en verzorging thuis. Onze zorgadviseurs helpen u graag om uw wachttijd te verkorten. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 - 131 16 11. Een persoonlijke zorgadviseur gaat voor u aan de slag. Lees meer over wachtlijstbemiddeling. 

 • Wat moet ik doen als ik thuiszorg nodig heb maar niemand kan vinden die plek heeft?

  In dit geval kunt u gebruik maken van wachtlijstbemiddeling. Onze zorgadviseurs helpen u graag om ergens terecht te kunnen. Neem contact met ons op via telefoonnummer: 088 - 131 16 11. Een persoonlijke zorgadviseur gaat voor u aan de slag. Lees meer over wachtlijstbemiddeling. 

 • Wie kan mij een indicatie voor een pgb geven?

  De wijkverpleegkundige heeft het recht om een indicatie te stellen voor een pgb. Zoek een wijkverpleegkundige bij u in de buurt via de Zorgzoeker.

 • Waar kan ik terecht voor 24-uurs (thuis)zorg?

  Heeft u de hele dag zorg of toezicht nodig? Dan kan het zijn dat u recht heeft op zorg uit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Deze zorg wordt vergoed door de overheid. U betaalt een eigen bijdrage. Lees hier meer over de Wet Langdurige Zorg. 

Zinnige zorg: hulpmiddelen in zelfredzaamheidskoffer helpen cliënten

Soms blijft de cliënt langer dan nodig afhankelijk van verzorging. Dat komt omdat veel handige hulpmiddelen zowel bij wijkverpleging als cliënt vaak niet bekend zijn. Dankzij de zelfredzaamheidskoffer van Vivent maken cliënten kennis met deze hulpmiddelen. En lukt het ze om eerder zelfstandig te zijn.

Meer informatie over

Kind dat extra zorg nodig heeft
Uw kind heeft extra zorg nodig omdat het bijvoorbeeld een beperking heeft. U kunt dat op veel manieren regelen. We hebben het zo goed mogelijk voor u op een rijtje gezet. Kijk waar u wat kunt aanvragen. Wij helpen u!
Dag en nacht blijvende zorg (langdurige zorg)
Heeft u of uw naaste 24 uur per dag veel zorg en ondersteuning nodig? Dan kunt u kijken of u die zorg kunt aanvragen. Dit heet langdurige zorg en valt onder het zorgkantoor.
Persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen
Een pgb is een bedrag waarmee u zelf uw zorg kunt regelen. Niet iedereen heeft hier recht op. Kijk of u een pgb kunt aanvragen en hoe u dit moet doen.

Zelf zorg vinden en regelen

De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor u zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kunt u eenvoudig online regelen. Op het moment dat het u uitkomt. Op deze pagina vindt u een overzicht van handige hulpmiddelen en stappenplannen. Komt u er niet uit? Dan kunt u ons natuurlijk bellen.

zorgadvies

Maak kennis met onze zorgadviseurs

Onze zorgadviseurs helpen wanneer u bijvoorbeeld
op een wachtlijst staat, een second opinion wilt,
of te maken krijgt met langdurige zorg.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord