Hulp en zorg bij kanker

Bij ziektes zoals kanker (oncologie) is zorg regelen vaak ingewikkeld. Je hebt alle tijd en energie nodig voor jouw behandeling. Wij helpen je daarom zo goed mogelijk. Kom je er online niet uit? Neem gerust contact met ons op. Onze zorgadviseurs staan voor je klaar.

Uitleg over kanker

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan 100 ziekten die allemaal een andere behandeling vragen. Bij alle kankersoorten gaat het om onbeheerste groei van lichaamscellen. Deze kankercellen blijven groeien en delen. Soms zaaien ze uit naar andere lichaamsdelen.

Fases waar je mogelijk doorheen gaat

 1. Ik heb de diagnose kanker gekregen

  Je hebt gehoord dat je kanker hebt. Dit nieuws heeft een grote invloed op jouw leven. Iedereen reageert daar anders op. Ben je nog niet onder behandeling? Dan kunnen wij je bij de volgende vragen helpen.

 2. Ik word behandeld en kan hulp gebruiken

  Er komen veel dingen op je af. Misschien moet je reizen voor jouw behandeling. Of vraag jij je af hoe je zorg thuis kunt regelen. Wat kunnen wij voor jou betekenen?

  • Ik moet reizen voor mijn behandeling. Krijg ik de reiskosten terug? Ja, je krijgt een vergoeding van vervoerskosten bij chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie. Je kunt deze vergoeding aanvragen bij de Vervoersdesk via 088 - 1311600.
  • Ik heb wijkverpleging (thuiszorg) nodig. Je kunt aan huis bijvoorbeeld hulp krijgen bij het douchen en aankleden of bij het verzorgen van een wond. Hoe regel ik wijkverpleging?
 3. Ik werk aan herstel

  Je bent klaar met de behandeling en kunt langzaamaan gaan werken aan herstel (revalidatie). 

  • Welke vergoeding krijg ik voor oncologische revalidatie? Deze zorg krijg je vergoed uit jouw basisverzekering.
  • Wil je meer rust ervaren en hulp bij het accepteren van dingen waar je geen invloed op hebt? De VGZ Mindfulness Coach is er om jou hierbij te helpen. Je kunt de app gratis downloaden.
  • Na de behandeling komt er vaak ruimte voor verwerking. In het online programma van Therapieland krijg je adviezen over hoe je hiermee om kunt gaan. En ga je je weer richten op de toekomst.
 4. Ik word niet meer beter

  In de laatste fase van jouw leven willen wij jou en jouw naasten zo goed mogelijk ondersteunen.

care for cancer

Ik heb veel vragen. Kan iemand die bij mij thuis beantwoorden?

Je kunt al jouw vragen stellen aan een gespecialiseerde verpleegkundige van Care for Cancer. Dit is een onafhankelijke organisatie die ervoor zorgt dat er iemand bij je thuis komt. Persoonlijk en laagdrempelig.

vervangende mantelzorg

Ik wil graag ondersteuning als mantelzorger

Mantelzorgen kan best pittig zijn. Even een adempauze of ondersteuning is soms nodig. Je kunt vervangende mantelzorg of een mantelzorgmakelaar bij ons aanvragen. Ze vallen allebei onder de aanvullende verzekering.

Waar kan ik meer informatie vinden?

De volgende websites kunnen je verder helpen met vragen over kanker:

Praten over kanker

Het kan fijn zijn om te praten met iemand die hetzelfde meemaakt als jij. Leer lotgenoten kennen met de Lotgenotenzoeker op Kanker.nl.