Bij gezondheidsklachten ga je meestal eerst naar de huisarts. Hij of zij kent jou, weet waar je in het verleden last van hebt gehad en kan je bijna altijd helpen. Je betaalt voor zorg bij de huisarts meestal niets. Ook geen eigen risico.
De veelgestelde vragen van onze verzekerden over een bezoek aan de huisarts vind je terug op deze pagina.
Je kunt bijna altijd bij jouw huisarts terecht. Spelen jouw klachten in de avond of het weekend op? En kan het niet wachten? Bel dan de huisartsenpost. Voor levensbedreigende situaties bel je altijd 112. Bedenk wel dat je voor een bezoek aan de spoedeisende hulp eigen risico betaalt.
Voor al jouw gezondheidsvragen. En bij steeds meer huisartsen kun je ook terecht voor speciale zorg. Zoals kleine chirurgische ingrepen. Heb je milde klachten en twijfel je of het nodig is om naar de huisarts te gaan? Je kunt altijd kijken op thuisarts.nl. Op deze website vind je betrouwbare informatie over gezondheid én ziekten.
Er werken verschillende mensen in een huisartsenpraktijk naast de huisarts. De praktijkondersteuner is daar een voorbeeld van. Hij of zij kan voorlichting en instructies geven over chronische aandoeningen en zorgprogramma's. Je bent snel geholpen en betaalt geen eigen risico.
Meestal niets, want wij vergoeden de rekening. Zoals het inschrijftarief. Dat zijn een soort abonnementskosten voor de huisarts. Soms betaal je eigen risico. Bijvoorbeeld voor medicijnen die je op recept van de huisarts afhaalt bij de apotheek. Of voor laboratoriumonderzoek na bloedprikken bij de huisarts.
Voor zorg op de spoedeisende hulp betaal je eigen risico. Hierdoor kan een bezoekje aan de spoedeisende hulp je al gauw tientallen tot honderden euro’s kosten. Voor zorg door jouw huisarts of de huisartsenpost betaal je geen eigen risico.
Soms heb je voor zorg een verwijsbriefje (verwijzing) nodig. Dat wil zeggen dat je deze zorg alleen vergoed krijgt als je eerst naar jouw huisarts bent geweest. Wij hebben voor je op een rijtje gezet voor welke zorg je wel en voor welke zorg je geen verwijzing nodig hebt. En wat het verschil is tussen een verwijzing en een machtiging.
Dat is per situatie verschillend. Heb je een verschil van mening met jouw huisarts? Probeer dan eerst het gesprek aan te gaan. Als je er samen niet uitkomt kun je verdere stappen ondernemen via een klachtenfunctionaris. Jouw huisartsenpraktijk kan je meer over dit proces vertellen.
Als er geen probleem is kun je via de Zorgzoeker op zoek naar een nieuwe huisarts. Wanneer de huisarts in de buurt geen nieuwe patiënten aanneemt kun je wel terecht als passant. Dat houdt in dat je niet wordt ingeschreven bij de praktijk maar wel terechtkunt als jouw klachten dringend zijn. Ben je passant bij een huisarts met contract dan vergoeden wij de kosten volledig.
Een goede huisarts hebben is belangrijk. Iemand die je vertrouwt. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een huisarts? Dan kan het handig zijn om waarderingen van andere patiënten te lezen voor je een keuze maakt. ZorgkaartNederland verzamelt ervaringen van patiënten en is een onafhankelijke website van Patiëntenfederatie Nederland. Je kunt ook zelf een waardering over jouw zorgverlener achterlaten.
De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor je zo makkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kun je eenvoudig online regelen. Op het moment dat het jou uitkomt. Op deze pagina vind je een overzicht van handige hulpmiddelen en stappenplannen. Kom je er niet uit? Dan kun je ons natuurlijk bellen.
Een patiënt die bij de huisarts komt met een klacht wordt regelmatig doorgestuurd naar het ziekenhuis. In veel gevallen is er niets ernstigs aan de hand. Toch heeft de patiënt dan langer in onzekerheid gezeten over zijn klacht én 2 bezoeken afgelegd. Rivas Zorggroep kwam met een oplossing.