Alles over de huisarts

Heb je een gezondheidsklacht en kom je er zelf niet uit? Dan ga je meestal eerst naar de huisarts. Je huisarts kan je bijna altijd helpen. Je betaalt voor zorg bij de huisarts meestal niets. Ook geen eigen risico.

Waar wil je meer over weten?

Hoe werkt het bij de huisarts?

Huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp

  • Bel altijd eerst je huisarts.
  • Huisarts dicht? En heeft het spoed? Bel de huisartsenpost.
  • Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp.

Wie doet wat in de praktijk?

In een huisartsenpraktijk werken huisartsen, assistentes en praktijkondersteuners. Je kunt er terecht met al je gezondheidsvragen. En steeds vaker ook voor kleine chirurgische ingrepen. 

Waarvoor heb ik een verwijzing nodig?

Soms heb je voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Dat wil zeggen dat je deze zorg alleen vergoed krijgt als je eerst naar de huisarts bent geweest. Maar voor welke zorg heb je dit nodig?

Ik zoek een nieuwe huisarts

Ben je verhuisd? Of wil je graag overstappen naar een andere huisarts? Je vindt alle huisartsen in de Zorgzoeker.

Het valt niet altijd mee om een nieuwe huisarts te vinden. Veel huisartsen zitten vol. Maar wij helpen je graag! Je kunt contact opnemen met onze zorgadviseurs.

Heb je geen huisarts?

Dan kun je 'als passant' terecht bij een andere huisarts. Dat houdt in dat je niet wordt ingeschreven bij de praktijk maar wel terechtkunt als jouw klachten dringend zijn. Deze weet dan echter niets van jouw medische verleden.

 
Wat betaal ik voor huisartsenzorg?

Meestal niets, want wij vergoeden de rekening. Soms betaal je eigen risico. Bijvoorbeeld voor laboratoriumonderzoek na bloedprikken bij de huisarts.

Wat kan ik zelf doen met mijn gezondheidsklacht?

Buikpijn, slecht slapen of een insectenbeet? Niet fijn. Gelukkig is betrouwbaar advies dichtbij. Op onze website vind je handige, onafhankelijke info van de Nederlandse artsen van Thuisarts.nl.