Wat betaal ik zelf

U betaalt elke maand uw premie voor de zorgverzekering. En toch valt er een factuur op de mat. Hoe zit dat? Dit leggen we graag aan u uit. 

1. Eigen risico; hoe zat dat ook alweer?
Als u naar een zorgverlener gaat, betaalt u de eerste € 385 voor zorg uit de basisverzekering zelf. Dit heeft de overheid zo bepaald. Denk hierbij aan een bloedonderzoek, een bezoek aan het ziekenhuis of ambulancevervoer. 
2. Eigen bijdrage; nét iets anders dan eigen risico
Voor bepaalde soorten zorg betaalt u een deel zelf. Bijvoorbeeld voor sommige medicijnen of hulpmiddelen. Ook deze bedragen en percentages zijn bepaald door de overheid. 
 
3. Uw zorgverlener heeft geen contract met VGZ
U kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Als uw zorgverlener geen contract met ons heeft, betaalt u soms een deel zelf.
4. U bent niet verzekerd voor de zorg
Uw verzekeringspakket vergoedt uw behandeling niet. Het is bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat u in aanmerking komt voor plastische chirurgie. Of het kraampakket. Soms wordt dit vergoed uit een aanvullende verzekering. Het kan daarom slim zijn een aanvullende verzekering af te sluiten.
5. Er is een maximale vergoeding of budget
Voor een aantal zorgsoorten, zoals alternatieve zorg, geldt een jaarlijks vastgesteld budget. Als dit budget op is, betaalt u de rest van de kosten zelf. Dit budget kan ook een maximum aantal behandelingen zijn, zoals voor fysiotherapie. Of een maximum bedrag per behandeling. 

Kosten worden met elkaar verrekend

Als u geld van ons ontvangt of u moet geld betalen, dan sturen wij u een zorgkostenfactuur. Op de zorgkostenfactuur kunnen nota’s staan van meerdere zorgverleners. Wij verrekenen deze bedragen met elkaar. Het kan dus zijn dat u minder geld terugkrijgt omdat uw declaratie verrekend is met een andere zorgnota.

Voorbeeld

Roel heeft zijn pols gebroken. Het ziekenhuis declareert de zorgnota van: € 4.000. Roel betaalt € 385 eigen risico. VGZ betaalt € 3.615.

Roel had al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Roel schiet zelf de kosten voor en declareert daarna zijn zorgnota. Behandelkosten: € 75. VGZ vergoedt € 40.

Roel krijgt een zorgkostenfactuur met daarop beide zorgnota’s. Roel moet € 345 betalen (€ 385 eigen risico - € 40 vergoeding alternatieve zorg = € 345).