Wat betaal ik zelf?

Je betaalt elke maand je premie voor de zorgverzekering. En toch valt er een factuur op de mat. Hoe zit dat? Dit leggen we graag aan je uit. 

Redenen waarom je zelf iets betaalt

1. Eigen risico; hoe zat dat ook alweer?
De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder je eigen risico. Denk hierbij aan een bloedonderzoek, een bezoek aan het ziekenhuis of ambulancevervoer. 
2. Eigen bijdrage; nét iets anders dan eigen risico
Voor sommige soorten zorg betaal je een deel zelf. Bijvoorbeeld een medicijn of hulpmiddel. 
3. Je zorgverlener heeft geen contract met VGZ
Je kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Als je zorgverlener geen contract met ons heeft, betaal je soms een deel zelf.
4. Je bent niet verzekerd voor de zorg
Je krijgt niet automatisch voor alle behandelingen een vergoeding, bijvoorbeeld orthodontie. Het kan dat je verzekeringspakket je behandeling niet dekt. Soms wordt dit vergoed uit een aanvullende verzekering. Het kan daarom slim zijn een aanvullende verzekering af te sluiten.
5. Er is een maximale vergoeding of budget
Voor een sommige zorgsoorten, zoals alternatieve zorg, heb je ieder jaar een budget. Als dit budget op is, betaal je de rest van de kosten zelf. Dit budget kan ook een maximum aantal behandelingen zijn, zoals voor fysiotherapie. Of een maximum bedrag per behandeling. 

Kosten worden met elkaar verrekend

Als je geld van ons ontvangt of je moet geld betalen, dan sturen wij je een zorgkostenfactuur. Op de zorgkostenfactuur kunnen nota’s staan van meerdere zorgverleners. Wij verrekenen deze bedragen met elkaar. Het kan dus zijn dat je minder geld terugkrijgt omdat je declaratie verrekend is met een andere zorgnota.

Voorbeeld

Roel heeft zijn pols gebroken. Het ziekenhuis declareert de zorgnota van: € 4.000. Roel betaalt € 385 eigen risico. VGZ betaalt € 3.615.

Roel had al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Roel schiet zelf de kosten voor en declareert daarna zijn zorgnota. Behandelkosten: € 75. VGZ vergoedt € 40.

Roel krijgt een zorgkostenfactuur met daarop beide zorgnota’s. Roel moet € 345 betalen (€ 385 eigen risico - € 40 vergoeding alternatieve zorg = € 345).