Factuur en betalen

U kunt verschillende facturen van ons krijgen. Voor uw premie bijvoorbeeld. Of voor uw eigen risico of eigen bijdrage. U betaalt op de manier die het beste bij u past. En komt een betaling een keer niet uit? Daar helpen we u mee.

Gemakkelijk en snel uw facturen bekijken

Niks is zo vervelend als onzekerheid. Helemaal als het om betalingen gaat. Als u twijfelt of u een bedrag bij ons heeft openstaan, of u wilt uw facturen bekijken dan kunt u de meest actuele informatie vinden in Mijn VGZ en in de VGZ app.

Facturen die u kunt krijgen

Uw zorgkostenfactuur

Als u gebruik heeft gemaakt van zorg, dan kan het zijn dat u dan een bedrag moet betalen of geld van ons terugkrijgt.

Deze informatie ziet u op een zorgkostenfactuur.


Uw premiefactuur

Heeft u vragen over uw premiefactuur? We hebben de belangrijkste informatie voor u op een rij gezet.
Uw factuur betalingsregeling

Wilt u een betalingsregeling met ons afspreken? Of heeft u dat al gedaan? Wij vertellen u graag meer over deze factuur.
Uw manier van betalen

U bepaalt zelf op welke manier u uw rekeningen betaalt:

 • Automatische incasso
 • iDEAL (per mail)
 • Betaalverzoek per post

Let op: het betaalverzoek per post vervangt de acceptgiro. Die bieden we vanaf 1 januari 2023 niet meer aan. Gebruikt u nu acceptgiro? U heeft hierover in november bericht van ons gehad.

Lees meer over onze betalingsmogelijkheden.

Hulp bij betaling 

Kunt u een rekening niet betalen? Wat de reden ook is, wij kunnen u nu helpen. Wacht niet tot de schulden oplopen, maar laat ons u vandaag nog helpen.

Veelgestelde vragen over factuur betalen

  • Betaalt u via automatische incasso? Dan schrijven wij het bedrag rond de 27e van de maand af. U betaalt dan de premie voor de daarop volgende maand.
  • Betaalt u via het betaalverzoek (per post)? Dan ontvangt u dit uiterlijk op de 30e van de maand. De uiterste betaaldatum is de 10e van de eerstvolgende maand.

  U bepaalt zelf of u uw premie per maand, per kwartaal of per jaar betaalt. Bent u de hoofdverzekerde? Dan kunt u dit zelf wijzigen in Mijn VGZ.

  • Heeft u uw zorgverzekering vóór 19 december afgesloten? Dan schrijven wij rond 27 december de premie voor januari af.
  • Heeft u uw zorgverzekering tussen 19 december en 9 januari afgesloten? Dan schrijven wij rond 16 januari de premie voor januari af.
  • Heeft u uw zorgverzekering tussen 9 januari en 1 februari afgesloten? Dan schrijven wij rond 27 januari de premie voor januari én februari af. Houd er dus rekening mee dat wij een hoger bedrag afschrijven.
  Hierna schrijven wij de premie elke maand rond de 27e af. U betaalt dan de premie voor de daarop volgende maand.
  • Heeft u uw zorgverzekering vóór 19 december gewijzigd? Dan schrijven wij rond 27 december de premie voor januari af.
  • Heeft u uw zorgverzekering tussen 19 december en 9 januari gewijzigd? Dan schrijven wij rond 16 januari de premie voor januari af.
  • Heeft u uw zorgverzekering tussen 9 januari en 23 januari gewijzigd? Dan schrijven we rond 27 januari de premie voor februari af. Bij die betaling verrekenen we de te veel of te weinig betaalde premie van januari.
  • Heeft u uw zorgverzekering tussen 24 januari en 1 februari gewijzigd? Dan verrekenen wij rond 27 februari (betaling voor maart) de te veel of te weinig betaalde premie van januari en februari.
 • Het rekeningnummer van VGZ is NL91 INGB 0003 0000 47.