Machtiging voor zorg aanvragen

Een machtiging regelen: niet het leukste om te doen, maar wel belangrijk! Want zonder machtiging krijg je voor sommige zorg geen vergoeding. Vraag daarom eerst toestemming aan bij ons. Dat regel je via een machtiging. Op deze pagina lees je hoe het werkt.

Zo werkt het aanvragen van een machtiging

Misschien vraag je voor het eerst een machtiging aan. Of vind je het ingewikkeld. Daarom leggen we het proces hieronder in een paar stappen uit. Zo weet je wat je kunt verwachten als je een machtiging aanvraagt.

 1. Machtiging aanvragen

  Om een vergoeding te krijgen voor sommige zorg heb je een machtiging nodig.

 2. VGZ beoordeelt jouw aanvraag

  Vraag je zelf een machtiging aan? Dan ontvang je de uitkomst binnen 10 werkdagen per brief. Hierin staat ook wat je vergoed krijgt. 

 3. Machtiging gekregen. En nu?

  Dan kun je een afspraak maken met jouw zorgverlener voor de zorg of het hulpmiddel.

 4. Afwijzing gekregen. En nu?

  Dit betekent dat je geen vergoeding krijgt. Ben je het hier niet mee eens? Vraag dan opnieuw jouw machtiging aan. En licht hierbij toe waarom je het niet eens bent met de eerdere afwijzing.
   
Ben je een zorgverlener?

En wil je als zorgverlener een machtiging aanvragen? Dan kun je terecht op onze website speciaal voor zorgverleners.

Alle machtigingen voor zorg op een rij

Antwoord op veelgestelde vragen

We hebben de veelgestelde vragen van onze verzekerden over machtigingen voor je verzameld.

 • Ga naar de  vergoedingenpagina van jouw behandeling of hulpmiddel. Daar staat duidelijk of je een machtiging moet aanvragen voor deze zorg. Staat er hier niets over vermeld? Dan hoef je geen machtiging aan te vragen.

 • Je kunt het beste vooraf een machtiging aanvragen. Dan weet je nog vóórdat je kosten maakt of je die kosten vergoed krijgt.
 • Dit betekent dat je geen vergoeding krijgt. Ben je het hier niet mee eens? Vraag dan opnieuw jouw machtiging aan. En licht hierbij toe waarom je het niet eens bent met de eerdere afwijzing.
 • Dat kan, maar de kans is erg groot dat je inderdaad geen machtiging krijgt. Jouw zorgverlener weet wanneer een behandeling vergoed wordt. Hiervoor zijn landelijke richtlijnen opgesteld. Daarnaast heb je in veel gevallen de handtekening van jouw zorgverlener nodig bij het aanvragen van de machtiging.
 • Voor plastische chirurgie en revalidatiezorg vraagt jouw zorgverlener jouw machtiging altijd aan. Voor andere zorg verschilt dit per zorgverlener. Overleg met jouw zorgverlener wie de machtiging aanvraagt.
 • Je kunt nu een afspraak inplannen bij jouw zorgverlener om jouw behandeling te starten. Heb je een aanvraag ingediend voor geneesmiddelen of hulpmiddelen? Dan kun je direct met jouw toestemmingsbrief naar jouw leverancier.
 • Stuur ons altijd een kopie van jouw machtiging. Gaat het om vergoeding uit de basisverzekering? Dan nemen wij meestal de machtiging van jouw vorige zorgverzekeraar over. Gaat het om een vergoeding uit de aanvullende verzekering? Vraag de machtiging dan opnieuw bij ons aan. Je krijgt binnen 10 werkdagen van ons een reactie. Wij nemen altijd de einddatum van jouw vorige machtiging over.

Pakketvergelijker

  Zorg voor een ander regelen

Ben je niet op zoek naar een machtiging voor zorg?
Maar wil je zorgzaken voor een ander regelen of zorgverbruik van jouw partner of kind bekijken?
Dan is het belangrijk dat zij jou hiervoor machtigen.