Zorg voor een ander regelen

Soms is het handig als je de zorg voor een ander kunt regelen. Bijvoorbeeld voor jouw partner. Hij moet daarvoor wel toestemming geven. Dit noemen we machtigen.

Er zijn 2 situaties waarin je toestemming (een machtiging) van een ander nodig hebt.

Wat wil je doen?

Zorgverbruik van mijn partner of kind online bekijken

Staat jouw partner of kind op jouw polis? En ben je de hoofdverzekerde? Dan zie je niet alle gegevens. Dat staat zo in de wet. Wil je meer details over de behandelingen of de gemaakte kosten van jouw partner of kind (medeverzekerde) bekijken? Dan kan deze medeverzekerde jou hiervoor machtigen in Mijn VGZ onder kopje 'Machtigen'.

Een machtiging beschermt jouw privacy

Zorgverbruik is meestal privacygevoelige informatie. Er staat bijvoorbeeld welke medicijnen je bij de apotheek hebt gehaald. De overheid heeft een wet gemaakt die dit soort persoonsgegevens beschermt. Hierdoor mogen wij nooit op verzoek van een ander gegevens delen. De verzekerde moet hier altijd eerst toestemming voor geven. Dat geldt al voor kinderen vanaf 12 jaar.

Direct machtigen via Mijn VGZ

Jouw partner of kind logt in op Mijn VGZ en klikt op het kopje 'Machtigen'. Hier kunnen zij je toestemming geven. Degene die de toestemming (machtiging) geeft, kan dit op ieder moment weer intrekken. Het zorggebruik is dan meteen niet meer zichtbaar voor jou.

Log in om de hoofdverzekerde te machtigen

Zorgzaken voor iemand anders regelen

Wil je namens iemand anders contact met ons opnemen voor het wijzigen en/of opvragen van financiƫle of medische gegevens? Bijvoorbeeld voor jouw partner, kind (ouder dan 12 jaar) of buurvrouw? Dan heb je toestemming (een machtiging) nodig van die persoon. Ook dit staat zo in de wet.

Hoe geeft iemand mij toestemming om zorgzaken te regelen?

Dit kan op 2 manieren geregeld worden.

  • Bel ons via 0900 - 84 90 samen met degene waarvoor je de zorgzaken wilt gaan regelen. En regel de toestemming direct telefonisch.
  • Of vul het machtigingsformulier in en stuur dit naar ons op. Klik hier om het formulier eenvoudig digitaal naar ons te versturen. Liever per post? Dat kan door het formulier in een envelop met postzegel te sturen naar:

    Zorgverzekeraar VGZ
    Afdeling Polisadministratie
    Postbus 25210
    5600 RS Eindhoven

Machtiging voor zorg aanvragen

Ben je niet op zoek naar een machtiging voor personen? Maar heb je een machtiging (toestemming) nodig voor bepaalde zorg, bijvoorbeeld een hulpmiddel?

Mogelijk interessant voor jou