Zorg voor een ander regelen

Soms is het handig als u de zorg voor een ander kunt regelen. Bijvoorbeeld voor uw partner. Hij moet daarvoor wel toestemming geven. Dit noemen we machtigen.

Er zijn 2 situaties waarin u toestemming (een machtiging) van een ander nodig heeft.

Wat wilt u doen?

zorgkosten Zorgverbruik van mijn partner of kind online bekijken

Staat uw partner of kind op uw polis? En bent u de hoofdverzekerde? Dan ziet u niet alle gegevens. Dat staat zo in de wet. Wilt u meer details over de behandelingen of de gemaakte kosten van uw partner of kind (medeverzekerde) bekijken? Dan kan deze medeverzekerde u hiervoor machtigen in Mijn VGZ onder kopje Machtigen

Een machtiging beschermt uw privacy

Zorgverbruik is meestal privacygevoelige informatie. Er staat bijvoorbeeld welke medicijnen u bij de apotheek heeft gehaald. De overheid heeft een wet gemaakt die dit soort persoonsgegevens beschermt. Hierdoor mogen wij nooit op verzoek van een ander gegevens delen. De verzekerde moet hier altijd eerst toestemming voor geven. Dat geldt al voor kinderen vanaf 12 jaar.

Direct machtigen via Mijn VGZ

Uw partner of kind logt in op Mijn VGZ en klikt op het kopje 'Machtigen'. Hier kunnen zij u toestemming geven. Degene die de toestemming (machtiging) geeft kan dit op ieder moment weer intrekken. Het zorggebruik is dan meteen niet meer zichtbaar voor u.

Log in om hoofdverzekerde te machtigen

zorgzaken  Zorgzaken voor iemand anders regelen

Wilt u namens iemand anders contact met ons opnemen voor het wijzigen en/of opvragen van financiële of medische gegevens? Bijvoorbeeld voor uw partner, kind (ouder dan 12 jaar) of buurvrouw? Dan heeft u toestemming (een machtiging) nodig van die persoon. Ook dit staat zo in de wet.

Hoe geeft iemand mij toestemming om zorgzaken te regelen?

Dit kan op 2 manieren geregeld worden.

  • Bel ons via 0900 - 84 90 samen met degene waarvoor u de zorgzaken wilt gaan regelen. En regel de toestemming direct telefonisch.
  • Of vul het machtigingsformulier in en stuur dit naar ons op. Klik hier om het formulier eenvoudig digitaal naar ons te versturen. Liever per post? Dat kan door het formulier in een envelop met postzegel te sturen naar:

    Zorgverzekeraar VGZ
    Afdeling Polisadministratie
    Postbus 25210
    5600 RS Eindhoven

Let op: als u uw machtigingsaanvraag per post stuurt, duurt het wat langer voordat u antwoord heeft. Dit komt doordat ook onze medewerkers zoveel mogelijk thuis werken. Excuses hiervoor.

Pakketvergelijker

Machtigen  Machtiging voor zorg aanvragen

Bent u niet op zoek naar een machtiging voor personen?

Maar heeft u een machtiging (toestemming) nodig voor bepaalde zorg, bijvoorbeeld een hulpmiddel?