Mentaal gezond zijn en blijven (psychische zorg)

Als u zich goed voelt kunt u een heleboel aan. Maakt u een tegenslag mee? Dan kunt u die opvangen. Mentaal weerbaar zijn, noemen we dat. Toch kan het voorkomen dat u niet lekker in uw vel zit. Misschien bent u zelfs al langere tijd somber. Komt u er zelf niet uit? Dan kan het fijn zijn om hulp te krijgen.

Antwoord op uw vragen

 • Ik voel me al een tijdje niet zo fijn. Hoe weet ik of ik hulp moet zoeken?

  Het is heel normaal als u niet 24/7 vrolijk bent. Iedereen heeft wel eens een dipje. Ervaart u ongezonde stress of somberheid? Of houdt angst u meer in uw greep dan u zou willen? Als deze gevoelens langere tijd aanhouden en uw dagelijks leven in de weg staan is het goed om aan de bel te trekken.
 • Bij wie kan ik terecht als ik me mentaal niet goed voel?

  Dat ligt aan de ernst van uw klachten. U kunt altijd terecht bij uw huisarts. De huisarts bespreekt uw klachten met u. Met lichte psychische klachten kan de huisarts of de praktijkondersteuner u goed helpen. De huisarts kan ook bepalen dat het beter is om u door te sturen naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Dit kan een zorgverlener zijn binnen de generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ. U kunt vast een kijkje nemen bij DiSofa, dat is een zorgverlener in de generalistische basis GGZ. 
 • Wat is het verschil tussen generalistische basis GGZ (eerstelijnszorg) en gespecialiseerde GGZ (SGGZ)?

  Net als met fysieke klachten zijn er ook veel soorten psychische klachten. Om te zorgen dat u een passende behandeling krijgt is de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) opgedeeld in generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ.

  De generalistische basis GGZ behandelt lichte tot matige, niet complexe stoornissen. Is er sprake van complexe stoornissen, dan vindt een behandeling plaats in de gespecialiseerde GGZ. Zorg binnen de gespecialiseerde GGZ is vaak multidisciplinair. Specialisten vanuit verschillende gebieden werken dan samen om een diagnose en behandeling te bepalen.

 • Heb ik een verwijzing nodig voor de GGZ?

  Ja. Als u deze zorg vergoed wilt krijgen is het belangrijk dat u een verwijzing heeft van bijvoorbeeld een huisarts of bedrijfsarts.
 • Wat krijg ik vergoed voor GGZ?

  U krijgt een volledige vergoeding voor psychologische zorg vanuit uw basisverzekering. Gaat u naar een zorgverlener zonder contract, dan krijgt u mogelijk niet alles vergoed. Bij uw huisarts betaalt u geen eigen risico. Krijgt u een doorverwijzing voor de generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ? Dan betaalt u eigen risico.

  Vergoeding vanuit een aanvullende verzekering

  Heeft u bijvoorbeeld seksuologische zorg of psychosociale zorg nodig? U krijgt hier vanuit de meeste aanvullende verzekeringen een vergoeding voor. 

  Geen vergoeding voor psychologische zorg onder de 18 jaar

  Bent u jonger dan 18 jaar? Dan kunt u voor psychologische zorg bij uw gemeente terecht.

 • Wordt GGZ zorg in het buitenland vergoed?

  Voor een GGZ behandeling in het buitenland heeft u vooraf toestemming nodig. U kunt dit aanvragen met het aanvraagformulier Medisch specialistische zorg in het buitenland. Vul het formulier in en lever het digitaal aan via vgz.nl/doc. U mag het formulier ook per post naar ons opsturen:

  VGZ
  Afdeling Machtigingen Buitenland
  Locker 049, Medisch Geheim
  Postbus 25150
  5600 RS EINDHOVEN

Zinnige zorg: mindfulness bij een beginnende depressie

Voluit Leven leert mensen niet in verzet te gaan tegen psychische klachten. En maakt ze bewust van wat zij belangrijk vinden in het leven. Met een stap-voor-stap-programma werken zij zelf actief aan hun herstel. Dat doen ze deels met mindfulness en een deel samen met de hulpverlener. Dankzij deze combinatie van therapie en zelfhulp vergroten ze hun mentale weerbaarheid.

Meer informatie over

Het gemak van online therapie
DiSofa biedt een unieke behandelservice. 100% online therapie, dus geen wachttijden en reistijd. Benieuwd of online therapie iets voor u is?
Vergoeding psychische zorg
Wilt u weten wat u vergoed krijgt voor bijvoorbeeld relatietherapie? Of een behandeling van angststoornis? Wij hebben alle vergoedingen voor u op een rijtje gezet.
Verkorten van wachttijd
Onze zorgadviseurs helpen graag om uw wachttijd te verkorten. In 7 van de 10 gevallen vinden zij een andere zorgverlener die u eerder helpt.

Zelf zorg vinden en regelen

De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor u zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kunt u eenvoudig online regelen. Op het moment dat het u uitkomt. Op deze pagina vindt u een overzicht van handige hulpmiddelen en stappenplannen. Komt u er niet uit? Dan kunt u ons natuurlijk bellen.
 
zorgadvies

Maak kennis met onze zorgadviseurs

Onze zorgadviseurs helpen wanneer u bijvoorbeeld
op een wachtlijst staat, een second opinion wilt,
of te maken krijgt met langdurige zorg.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord