Hulp & advies bij psychische zorg

Als je je goed voelt, kun je een heleboel aan. Maak je een tegenslag mee? Dan kun je die opvangen. Mentaal weerbaar zijn, noemen we dat. Toch kan het voorkomen dat je niet lekker in jouw vel zit. Misschien ben je zelfs al langere tijd somber. Kom je er zelf niet uit? Dan kan het fijn zijn om hulp te krijgen.

Vergoedingen, zorgverleners en wachttijden

Bekijk wat wij vergoeden, naar welke zorgverlener je kunt gaan en of je sneller geholpen kunt worden.

Vergoeding psychische zorg

Wil je weten wat wij vergoeden voor psychische zorg? Bijvoorbeeld behandeling van een angststoornis of depressie? Wij hebben alle vergoedingen voor je op een rijtje gezet. 

Zorgverleners met afspraak

In onze Zorgzoeker zie je met welke zorgverleners in de GGZ wij afspraken (een contract) hebben. 

Online psycholoog, waar en wanneer jij wilt

Met een online psycholoog ben je vaak sneller aan de beurt. En kan je een afspraak plannen op moment dat voor jou uitkomt. Extra handig: je hebt geen reistijd en voert het gesprek fijn vanuit huis.

Antwoord op jouw vragen

 • Het is heel normaal als je niet 24/7 vrolijk bent. Iedereen heeft wel eens een dipje. Ervaar je ongezonde stress of somberheid? Of houdt angst je meer in jouw greep dan je zou willen? Als deze gevoelens langere tijd aanhouden en jouw dagelijks leven in de weg staan is het goed om aan de bel te trekken.
 • Dat ligt aan de ernst van jouw klachten. Je kunt altijd terecht bij jouw huisarts. De huisarts bespreekt jouw klachten met je. Met lichte psychische klachten kan de huisarts of de praktijkondersteuner je goed helpen. De huisarts kan ook bepalen dat het beter is om je door te sturen naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Dit kan een zorgverlener zijn binnen de generalistische basis GGZ of de gespecialiseerde GGZ. Je kunt vast een kijkje nemen bij DiSofa, dat is een zorgverlener in de generalistische basis GGZ. 
 • Net als met fysieke klachten zijn er ook veel soorten psychische klachten. Om te zorgen dat je een passende behandeling krijgt is de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) opgedeeld in generalistische basis GGZ en gespecialiseerde GGZ.

  De generalistische basis GGZ behandelt lichte tot matige, niet complexe stoornissen. Is er sprake van complexe stoornissen, dan vindt een behandeling plaats in de gespecialiseerde GGZ. Zorg binnen de gespecialiseerde GGZ is vaak multidisciplinair. Specialisten vanuit verschillende gebieden werken dan samen om een diagnose en behandeling te bepalen.

 • Ja. Als je deze zorg vergoed wilt krijgen is het belangrijk dat je een verwijzing hebt van bijvoorbeeld een huisarts of bedrijfsarts.
 • Je krijgt een volledige vergoeding voor psychologische zorg vanuit jouw basisverzekering. Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan krijg je mogelijk niet alles vergoed. Bij jouw huisarts betaal je geen eigen risico. Krijg je een doorverwijzing voor de generalistische basis GGZ of gespecialiseerde GGZ? Dan betaal je eigen risico.

  Vergoeding vanuit een aanvullende verzekering

  Heb je bijvoorbeeld seksuologische zorg of psychosociale zorg nodig? Je krijgt hier vanuit de meeste aanvullende verzekeringen een vergoeding voor. 

  Geen vergoeding voor psychologische zorg onder de 18 jaar

  Ben je jonger dan 18 jaar? Dan kun je voor psychologische zorg bij jouw gemeente terecht.

 • Voor een GGZ behandeling in het buitenland heb je vooraf toestemming nodig. Je kunt dit aanvragen met het aanvraagformulier Ziekenhuiszorg (medisch specialistisch) in het buitenland

  Vul het formulier in en lever het digitaal aan via vgz.nl/doc. Je mag het formulier ook per post naar ons opsturen:

  VGZ
  Afdeling Machtigingen Buitenland
  Locker 049, Medisch Geheim
  Postbus 25150
  5600 RS EINDHOVEN
 • Lang wachten is meestal niet prettig. Wij kunnen kijken of je ergens anders eerder terechtkunt. Wij noemen dat wachtlijstbemiddeling. Onze zorgadviseurs kunnen je helpen. Neem contact op.

Zelf zorg vinden en regelen

De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor je zo makkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kun je eenvoudig online regelen. Op het moment dat het jou uitkomt. Op deze pagina vind je een overzicht van handige hulpmiddelen en stappenplannen. Kom je er niet uit? Dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen.