Praktische Palliatieve Box

Speciale doos voor zorg in de laatste levensfase

Verzorgt u als mantelzorger uw naaste in zijn of haar laatste levensfase? Dat is een heftige periode waarin u alle ondersteuning kunt gebruiken. De Praktische Palliatieve Box (PPBox) biedt deze ondersteuning in het zorgen voor mensen in de laatste dagen tot weken van het leven.

De Praktische Palliatieve Box zit vol hulpmiddelen voor een liefdevolle verzorging thuis van uw naaste in zijn of haar laatste levensdagen. De box bevat onder andere een shampoo-cap, washandjes, mondspray, mondgel, onsteriele gazen, sprayflesje en lippenbalsem. Wat de box compleet maakt is het geschreven boekje met Praktische Palliatieve Tips. Hierin worden tips en adviezen gedeeld voor zorg in de laatste levensfase.

Het verhaal achter de box

De Praktische Palliatieve Box is een idee van Willeke de Pagter en Mandalie Bulten. Zij werken als verpleegkundige in een hospice in Middelburg. “Met de hulpmiddelen uit de box is het veel eenvoudiger om iemand thuis te verplegen. En kunnen mensen op een laagdrempelige manier voor hun geliefden zorgen", aldus Mandalie Bulten.

Lees meer over het ontstaan van de box

U kunt de box zelf bestellen

De PPBox kost €39,50 en is te bestellen via de blauwe knop hieronder. Heeft u de aanvullende verzekering VGZ Zorgt via een een ouderen-, patiĆ«nten- of thuiszorgorganisatie? Dan krijgt u de palliatieve box volledig vergoed. Op deze pagina ziet u meteen of uw organisatie een collectieve zorgverzekering met ons heeft afgesloten. Als dat zo is kunt u dit aangeven bij het bestellen. En hoeft u niets voor de box te betalen.

Heeft uw organisatie nog geen collectieve zorgverzekering met VGZ afgesloten? Dan kunt u er ook voor kiezen om lid te worden van een van de aangesloten organisaties. Dat heeft als voordeel dat u zich dan aanvullend kunt verzekeren via deze vereniging. En wij vergoeden het lidmaatschap van ledenorganisaties tot maximaal € 25 per jaar per verzekerde. 

Extra palliatieve hulp door opgeleide vrijwilligers

Heeft u naast de Praktisch Palliatieve Box ook extra handen nodig? Soms kan het fijn zijn als iemand u kan helpen, zodat u even op adem kunt komen.

VPTZ Nederland verbindt ruim 200 organisaties in de vrijwillige palliatieve zorg. Er staan in totaal maar liefst 12.000 opgeleide vrijwilligers klaar om naasten en mantelzorgers te ondersteunen met de zorg voor de patiënt in de laatste levensfase. Bijvoorbeeld door te waken in de nacht, of overdag aanwezig te zijn als de mantelzorger even behoefte heeft aan vrije tijd. De zorg door vrijwilligers wordt thuis, in hospices en steeds vaker ook in zorginstellingen geboden.

Vind vrijwilligers bij u in de buurt
Wilt u meer informatie over VPTZ? Ga dan naar de website of bekijk de brochure (PDF). Wilt u kijken welke organisaties er bij u in de buurt zitten? Bekijk dan hier een overzicht.