Mindful met kinderen & kinderyoga

Een thuiswerkdag met kinderen een ramp? Niet met deze kindermeditatie

Het is studiedag op de basisschool. Ik ben aan het werk, maar mijn kinderen zijn thuis. Nadat de kinderen 1 uur naar de iPad hebben gekeken, vind ik het tijd voor iets anders. En probeer ik iets nieuws: het mindfulness-programma Mindful gezin uit de VGZ Mindfulness Coach.

Een mindful start

"Kunnen jullie zachte kleedjes pakken?", vraag ik Moni (7) en Guus (5). Nieuwsgierig halen ze deze op. Samen leggen we de kleedjes op de grond. Ieder een eigen kleedje, want er heerst momenteel nogal wat onderlinge competitie. Zo beginnen we al mindful!

De 1e oefening van het programma Mindful gezin is alleen voor de ouder. We gaan daarom meteen door naar de 2e oefening: Kindermeditatie met verhaal. Liggend gaan we van start. Ook onze kat komt nieuwsgierig een kijkje nemen. Dat vinden mijn kinderen in eerste instantie erg interessant. Ik laat ze even. Ze zijn nog jong en hebben überhaupt nog nooit gemediteerd.

Billenschuddende slakken en gouden vlinders

"Adem 3 tellen in, en 6 tellen uit." Onze handen liggen op onze buik terwijl deze op en neer gaat. Niet erg interessant, vinden de kinderen. Maar daarna start een verhaal over een vlinder en een slak. Na 3 minuten zijn ze helemaal geboeid. En luisteren ze stil en aandachtig.

Bij luisteren blijft het niet. Er worden vragen gesteld over het verhaal. "Hoe denk je dat de vlinder eruitziet?" Ik zet de oefening even op pauze. "De vlinder heeft gouden stippen!” roept Moni. En bij de vraag over hoe het eruitziet als de slak fluitend wegloopt, wordt lachend met de billen geschud.

2 rustig kleurende kinderen

De oefening eindigt met het tekenen van de vlinder. Mijn kinderen knutselen en tekenen graag, dus dat komt goed uit! Guus zegt dat hij zelf geen vlinders kan tekenen. Daarom tekent Moni de randen voor hem. Daarna kleurt Guus de vlinder in met alle kleuren van de regenboog. Inclusief vleugels met gouden stippen, blauwe voelsprieten en een blauw lijf. Moni tekent ondertussen een hele scene uit het verhaal. Hierin komt ook de fluitende slak voor. Ik kijk verrast toe: ze heeft toch wel heel erg opgelet tijdens het verhaaltje. Meer dan ik doorhad.

Nu buig ik me weer over het werk. Met 2 rustig kleurende kinderen naast me. Ik denk dat ik maar eens vaker een mindfulness-oefening ga doen met de kinderen.

Speciaal voor VGZ-verzekerden

Nieuwsgierig naar meditatie en yoga voor kinderen?

Download de VGZ mindfulness Coach en start het programma Mindful gezin. Speciaal voor verzekerden van VGZ, IZZ Zorgverzekering door VGZ, IZA, UMC Zorgverzekering en Zorgzaam.

Ook interessant voor jou:

Mindful gezin

App artikel | 4 minuten leestijdVGZVGZVGZVGZ

14 oefeningen | App Store & Google PlayVGZVGZ

Dit mindfulness-programma is speciaal voor verzekerden bij VGZ. Met behulp van het programma Mindful gezin breng je je rust te in de alledaagse hectiek van het ouderschap.


Tags Mentaal Mindfulness

Mindful hardlopen

Artikel | 5 minuten leestijd

Met een jong gezin en een fulltime baan lukt het Annemieke vaak maar net om even te sporten. Voor Annemieke is hardlopen een moment om tot rust te komen, maar het lukte niet meer om in het moment te blijven. Ze deelt haar ervaring met mindful hardlopen, een gratis oefening in de VGZ Mindfulness Coach.


Tags Mentaal Mindfulness Bewegen

Wat is mindfulness?

Informatie

Een drukke baan, sporten, familie, vrienden.. Hoe ga je om met die volle agenda? En wanneer kan je tot rust komen en even ontspannen? Best lastig. Daarom vertellen we je graag meer over mindfulness. helpt!


Tags Mentaal