Meer groen in je leven

Dit zijn 7 gezonde redenen

Een wandeling in de natuur heeft heel veel goede effecten op onze gezondheid. Lukt het niet om dagelijks je portie natuur te krijgen? Dan kan je de natuur ook een beetje naar binnen halen. Daarom hebben we 7 gezonde redenen voor jou om meer groen in je leven te brengen!

De 7 positieve effecten van groen in je leven

1. Groen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid

Een wandeling in de natuur doet wonderen voor je gezondheid. Het is algemeen bekend dat bewegen (in de natuur) goed is voor je fysieke conditie. Een rondje bos zorgt voor extra zuurstof en dat is goed voor je bloeddruk, hartritme en voor een goed slaapritme. Maar het is minstens zo belangrijk voor je mentale gezondheid. Het vermindert namelijk stress en je vermogen om te relativeren wordt groter.

2. Groen doet onbewust goed

Mensen reageren niet alleen bewust, maar ook onbewust positief op elementen uit de natuur. Denk hierbij aan de vorm van bloemen, takken en bladeren. En wist je dat ook alleen al de kleur groen een positief effect heeft op je mindset? Dit geldt voor groen buiten maar ook binnen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen de helft minder stress ervaren als ze in een plantenrijke omgeving werken.

3. Je hebt een betere focus

Je bent veel scherper als je zo nu en dan een frisse neus gaat halen. Je wordt dan geprikkeld door een andere omgeving waardoor je je weer goed kan focussen. Dwaalt je aandacht af? Dan is het een goed idee om even naar buiten te gaan. Zo ben je een stuk productiever en kan je weer aan de slag.

4. Groen is goed voor je geheugen

Een wandeling in de natuur is goed voor je geheugen. Een wandeling door een stad, zonder groen heeft dit effect helaas niet. Maar er is een eenvoudige oplossing, als je niet in de buurt van een natuurgebied woont. Het positieve effect bereik je namelijk ook door alleen maar te kijken naar afbeeldingen van de natuur!

5. De lucht die je inademt wordt gezonder

Planten zorgen voor zuurstof, dat is algemeen bekend. Wist je dat er in ieder huis spullen en apparaten staan die zorgen voor een hoge concentratie CO2in de lucht? Bijvoorbeeld synthetische stoffen van meubels of elektrische apparaten. Een ongezonde lucht binnen kan zorgen voor gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn en geïrriteerde slijmvliezen. Gelukkig kunnen een paar mooie luchtzuiverende planten de kwaliteit van de lucht al enorm verbeteren. Bijvoorbeeld de Monstera, Klimop of Sansevieria.

6. Groen heeft een positief effect op je uithoudingsvermogen

Uit Engels onderzoek blijkt dat mensen een bezigheid langer kunnen volhouden wanneer er planten in de ruimte zijn. Ze hebben ook onbewust positieve associaties bij planten waardoor het alleen al lijkt dat de lucht gezonder is. De planten zorgen voor afleiding en mensen voelen minder fysiek ongemak. Wat opvallend is: ook hier maakt het niet uit of het om echte planten gaat of om een foto van groen. Het effect is hetzelfde!

7. Het is gewoon gezelliger met wat groen om je heen

Het is inmiddels duidelijk dat de natuur en groen, zowel binnen als buiten, ontzettend veel gezonde voordelen biedt. En waar geen onderzoek voor nodig is, een paar mooie planten in je huis of kantoor maken het gewoon een stuk gezelliger!

Ook interessant voor jou: