Koffiedetox

Een maand zonder koffie, Lotte ging de uitdaging aan

'Ik zie het meest op tegen het overslaan van koffie in de ochtend'

Collega Lotte deed een koffiedetox. Ze mocht een maand lang geen koffie drinken. Best lastig voor Lotte. Want ze dronk zeker 5 à 6 koppen koffie per dag. Hoe het gegaan is? Dat lees je hieronder.

''Ik zie het meest op tegen het overslaan van koffie in de ochtend. Dat is onderdeel van een vast ritueel: opstaan, douchen en opmaken met een kop koffie. En dan kan mijn dag beginnen. Ik klink wel verslaafd als ik het zo zeg. Maar misschien ben ik ook wel verslaafd aan koffie. Daar ga ik de komende maand achter komen.

Ik ben benieuwd naar het effect op mijn lichaam en op mijn geest. Maar ik vind het ook wel spannend. Koffie drinken is voor mij echt iets sociaals. Een cappuccino met een collega en koffie na het avondeten. Dat ga ik het wel missen.

Week 1: een suf gevoel

Ik ben een paar dagen op weg. Tot nu toe valt het me zwaar. Ik denk dat ik een beetje afkickverschijnselen heb. Want ik voel me suf. Soms heb ik hoofdpijn, wat ik normaal gesproken nooit heb. Ik las dat hoofdpijn een bekend ontwenningsverschijnsel is van stoppen met cafeïne. Dit brengt mij aan het twijfelen. Als ik nu een kopje koffie drink, gaat de hoofdpijn dan weg? Ik doe het niet, en trakteer mezelf op een smoothie. Het missen van koffie op gezellige momenten valt tot nu toe mee. Ik had collega’s en vrienden van tevoren al verteld dat ik een koffiedetox ging doen. De positieve reacties uit mijn omgeving helpen mij om het vol te blijven houden.

Week 2: gemberthee, best lekker!

Een week later. Ik drink vooral veel gemberthee met een schijfje citroen en honing. Een tip van een vriendin. Heerlijk vind ik het! Ook merk ik nu al positieve verandering op mijn slaapkwaliteit. Ik val namelijk ’s avonds gemakkelijker in slaap. Ook word ik meer uitgerust wakker.

Week 3: controle op stress

Ik ben over de helft! Op het werk raak ik er al aan gewend. Ik merk dat ik me minder opgejaagd voel en meer controle heb op stress. Zou dat door de koffie detox komen? De weekenden vind ik het moeilijkst. Het liefst word ik verrast met een kopje koffie op bed als ik wat langer uit mag slapen. Nu komt de geur van versgemalen koffiebonen op mij af als ik de trap afloop naar beneden. Mijn man zit al lekker aan de koffie. De gember is op. Met een glaasje sinaasappelsap voor mijn neus verzamel ik de moed om door te gaan. Nog één weekje!

Week 4: meer energie

Ik merk dat de prikkel om koffie te drinken bijna weg is. Ik voel me uit mezelf energiek. Daar heb ik dus geen koffie voor nodig. In de ochtend mis ik mijn koffieritueeltje wel. Nog 3 dagen! Dan neem ik zeker ’s ochtends weer een kop koffie. Maar of ik de rest van de dag nog 4 koppen drink? Ik hoop het niet.

Ik heb het gehaald

Het was écht een uitdaging voor mij om een maand lang geen koffie te mogen drinken. Maar ik heb het gehaald. Blijkbaar kan ik zonder koffie ook functioneren. Ik slaap nog steeds goed en dat wil ik graag zo houden. Maar mijn bakkie in de ochtend is terug. Afgelopen weekend heb ik met volle teugen genoten van koffie op bed. De rest van de dag drink ik nu gemiddeld nog maximaal 2 koppen koffie. Ik ga proberen om deze nieuwe gewoonte erin te houden!

Minder stress en meer leven in het moment

VGZ mindfulness Coach is dé gratis mindfulness app voor heel Nederland

  • Een gratis app voor iedereen
  • Meer dan 100 oefeningen en 7 programma’s
  • Voor beginners en gevorderden
  • Nieuw! 2 programma's speciaal voor VGZ-verzekerden