Jouw 5 tips en oplossingen

In samenwerking met de online diëtisten van The Right Meal


Je hebt binnenkort een operatie aan hart en bloedvaten. Een passend eetpatroon zorgt ervoor dat je fit de operatie ingaat én dat je beter herstelt. Wij geven 5 tips en oplossingen.

Voeding blijft persoonlijk. Twijfel je ergens over, bijvoorbeeld vanwege je medische situatie? Bespreek dit met je behandelend arts.

1. Eet gezond en onbewerkt

De basisregels voor goede voeding zijn simpel. Drink voldoende, en eet zoveel mogelijk onbewerkt. Dat is eten dat rechtstreeks uit de natuur komt en waar dus niets aan is veranderd. En zorg voor variatie in je voeding. Wissel dus af met bijvoorbeeld:

  • groente, fruit, vis, vlees, eieren, noten, zuivel, volkorenbrood en -pasta en aardappelen.

Dit advies van het Voedingscentrum geldt ook als je een aandoening of allergie hebt. Wel kunnen aanpassingen nodig zijn.

2. Kies voor extra eiwitten en minder zout

Onderga je een operatie aan hart en bloedvaten? Dan is extra eiwitrijke voeding belangrijk. Wil je weer snel op de been zijn, dan moeten je spieren zo goed mogelijk herstellen. Eiwitten zorgen voor de opbouw en het behoud van spieren. Ook zorgt het ervoor dat jouw wonden sneller herstellen.

Eiwitten zitten bijvoorbeeld in:

  • kip, vis, vlees, eieren, peulvruchten, zuivel, volkorenbrood of -pasta, en noten en pinda's.

Teveel zout kan de bloeddruk flink verhogen en kan hartkloppingen veroorzaken. Op lange termijn kan teveel zout zorgen voor schade aan het hart, hartvaten en nieren. Vaak wordt bij hartproblemen een zoutbeperkt dieet voorgeschreven.

Zelf aan de slag

Wil je zelf meteen aan de slag met je eetpatroon? Volg een gezonde uitdaging in de gratis Mijn Leefstijlcoach app van onze partner Albert Heijn. Bijvoorbeeld Lekker minderen met zout. Lees meer over de Mijn Leefstijlcoach app.

3. Weet of je goed eet

Een goed voedingspatroon is voor iedereen anders. Zeker weten dat je een goed eetpatroon heb? Doe dan de voedingscheck van The Right Meal. Met een online diëtist kijk je of je alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Aan het einde van het gesprek krijg je praktische tips.

  • Heb je een aanvullende verzekering én ruimte in je budget preventie? Dan vergoeden wij de kosten van de voedingscheck. Bekijk in de VGZ app of in Mijn VGZ (onder Vergoedingen > Preventie) hoeveel budget preventie jij nog hebt.

4. Uitgebreid advies vanwege je operatie of medische situatie

Heb je een specifieke voedingsvraag vanwege je operatie of medische situatie? Of wil je extra hulp? The Right Meal biedt uitgebreid advies en begeleiding door een online diëtist. Je ontvangt hierbij ook een voedingsplan én recepten die passen bij jouw voedingsadvies.

  • We vergoeden maximaal 3 behandeluren voor voedingsadvies (dieetadvies) vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is van toepassing. Lees hier meer over de vergoeding.

5. Denk ook aan goed bewegen en ontspannen

Bewegen voor de operatie is belangrijk. Je vergroot de kans om de ingreep goed te doorstaan. Ook zorgen sterkere spieren en een goede conditie vaak voor een sneller herstel.

Veel mensen maken zich zorgen voor een ingreep. Dat begrijpen we. Met weinig stress en voldoende slaap kun je na de operatie weer de dingen doen die jij belangrijk vindt.


Meer informatie en tips?