Jouw 5 tips en oplossingen

In samenwerking met de online diëtisten van The Right Meal


Je hebt binnenkort een operatie aan knie, heup of schouder. Een passend eetpatroon zorgt ervoor dat je fit de operatie ingaat én dat je beter herstelt. Wij geven 5 tips en oplossingen.

Voeding blijft persoonlijk. Twijfel je ergens over, bijvoorbeeld vanwege je medische situatie? Bespreek dit met je behandelend arts.

1. Eet gezond en onbewerkt

De basisregels voor goede voeding zijn simpel. Drink voldoende, en eet zoveel mogelijk onbewerkt. Dat is eten dat rechtstreeks uit de natuur komt en waar dus niets aan is veranderd. En zorg voor variatie in je voeding. Wissel dus af met bijvoorbeeld:

  • groente, fruit, vis, vlees, eieren, noten, zuivel, volkorenbrood en -pasta en aardappelen.

Dit advies van het Voedingscentrum geldt ook als je een aandoening of allergie hebt. Wel kunnen aanpassingen nodig zijn.

2. Kies voor extra eiwitten

Onderga je een operatie aan knie, heup of schouder? Dan is extra eiwitrijke voeding belangrijk. Wil je weer snel op de been zijn, dan moeten je spieren zo goed mogelijk herstellen. Eiwitten zorgen voor de opbouw en het behoud van spieren. Ook zorgt het ervoor dat jouw wonden sneller herstellen.

Eiwitten zitten bijvoorbeeld in:

  • kip, vis, vlees, eieren, peulvruchten, zuivel, volkorenbrood of -pasta, en noten en pinda's.

Zelf aan de slag

Wil je zelf meteen aan de slag met je eetpatroon om voldoende eiwitten binnen te krijgen? Volg een gezonde uitdaging in de gratis Mijn Leefstijlcoach app van onze partner Albert Heijn. Bijvoorbeeld Betaalbaar en gezond avondeten. Lees meer over de Mijn Leefstijlcoach app.

3. Weet of je goed eet

Een goed voedingspatroon is voor iedereen anders. Zeker weten dat je een goed eetpatroon heb? Doe dan de voedingscheck van The Right Meal. Met een online diëtist kijk je of je alle goede voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Aan het einde van het gesprek krijg je praktische tips.

  • Heb je een aanvullende verzekering én ruimte in je budget preventie? Dan vergoeden wij de kosten van de voedingscheck. Bekijk in de app of in de Mijn omgeving (onder Vergoedingen > Preventie) hoeveel budget preventie jij nog hebt. 

Gezonde maaltijden thuis ontvangen?

Onze partner Maaltijd Thuis brengt lekkere, voedzame maaltijden bij je thuis. Kies uit maaltijden die passen bij jouw persoonlijke situatie of dieetwensen (zoals glutenvrij, vegetarisch of eiwitrijk) of stel zelf je avondmaal samen. Ben je verzekerd bij VGZ, IZA, UMC Zorgverzekering of heb je een IZZ Zorgverzekering door VGZ? Dan profiteer je van gratis bezorging. Lees meer over Maaltijd Thuis.

4. Uitgebreid advies vanwege je operatie of medische situatie

Heb je een specifieke voedingsvraag vanwege je operatie of medische situatie? Of wil je extra hulp? The Right Meal biedt uitgebreid advies en begeleiding door een online diëtist. Je ontvangt hierbij ook een voedingsplan én recepten die passen bij jouw voedingsadvies.


5. Denk ook aan goed bewegen en ontspannen

Bewegen voor de operatie is belangrijk. Je vergroot de kans om de ingreep goed te doorstaan. Ook zorgen sterkere spieren en een goede conditie vaak voor een sneller herstel.

Veel mensen maken zich zorgen voor een ingreep. Dat begrijpen we. Met weinig stress en voldoende slaap kun je na de operatie weer de dingen doen die jij belangrijk vindt.


Meer informatie en tips?