Speciale podcastaflevering
mindfulness voor kinderen

Ontdek mindfulness voor kinderen

Een volle agenda en kinderen die veel thuis zijn. Hoe ga je daarmee om? In een speciale podcastaflevering gaat mindfulnesstrainer Anne Wolfs in gesprek met Maryvonne Verkerke, gespecialiseerd in mindfulness voor kinderen en tieners. Ze staan stil bij alledaagse uitdagingen en vertellen hoe je mindfulness als hulpmiddel in de opvoeding kunt gebruiken. Want mindfulness brengt meer rust en ontspanning. Voor (groot)ouder én kind. 

Drie tips om aan de slag te gaan met mindfulness voor kinderen

1. Doe ook eens een keer niets

Gun jezelf en je kind iedere dag een moment om niets te doen. We hebben vaak de neiging om onze tijd vol te plannen. En zo ook de tijd van onze kinderen. Wanneer je even niets van je kind verwacht, geef je hem of haar de ruimte om zichzelf te vermaken. Het kan zijn dat je kind zich dan gaat vervelen. Probeer eens of je dit even kunt laten, zonder dat je het gaat oplossen. Niets doen geeft rust aan ons lichaam, helpt tegen stress en zorgt voor meer creativiteit.

2. Beweeg!

Dans, huppel, zing en kruip over de grond met je kind. Bewegen zorgt ervoor dat je je aandacht van je hoofd naar je lichaam brengt. Zo kun je het moment beter voelen en ervaren. Ook helpt dit je kind om energie kwijt te raken. En het helpt jou om je taken niet te serieus te zien, zodat je meer ontspannen bent.

3. Doe eenvoudige dingen

Een uitspraak van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness, is: “de kleine dingen, die zijn niet klein.” Juist de kleine activiteiten krijgen veel betekenis als je er samen bij stilstaat en er de tijd voor neemt. Door dit samen met je kind te doen, creëer je ritme en rust in de dag. Samen de tafel dekken, samen afwassen of samen de planten water geven. Heel mindful.

Probeer een oefening uit de VGZ Mindfulness coach app

In de VGZ Mindfulness coach app vind je nu ook drie oefeningen speciaal voor kinderen. Hierin worden yoga en mindfulness gecombineerd. Je vindt ze via de filteroptie ‘kinderen'. Maak gratis gebruik van de app, ook als je niet bij ons verzekerd bent.

Al ruim 985.000 keer gedownload!