Persoonsgebonden budget (Pgb)

Wil je zelf jouw thuiszorg regelen? Dat kan. Met een Zvw-pgb (Zorgverzekeringwet persoonsgebonden budget) koop je zelf de zorg in. Bijvoorbeeld bij een organisatie of een familielid. Dat geeft een zekere vrijheid. Maar het betekent ook dat je zelf de administratie doet en zorgverleners betaalt. De kosten kun je achteraf bij ons terugvragen (declareren).

Let op: bij ons kun je alleen een pgb krijgen voor verpleging en verzorging thuis en/of kindzorg. Heb je een ander pgb nodig? Dan wordt dit mogelijk geregeld door zorgkantoor (Wlz-pgb) of gemeente (Wmo-pgb of Jeugdwet-pgb). Kijk voor meer informatie op www.pgb.nl.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Pgb aanvragen
Een nieuw Zvw-pgb aanvragen? Dat regel je via Mijn VGZ. Je hebt wel altijd een indicatie van een wijkverpleegkundige nodig.
Formulieren
Op deze pagina vind je alle formulieren rondom jouw pgb.

Zorg declareren
Wil je de geleverde zorg uit jouw Zvw-pgb betalen? Dan kun je deze kosten achteraf bij ons declareren.

Vergoedingen
Voor de declaratie van pgb verpleging en verzorging zijn maximumtarieven afgesproken. 
Wijziging doorgeven
Wijzigt er iets in jouw situatie en heeft dit te maken met jouw pgb? Of wil je jouw pgb stopzetten?

Pgb nieuwe verzekerden
Stap je over naar VGZ en wil je jouw pgb meenemen? Dan kan. Je regelt dit in 3 stappen.
Wijkverpleegkundige vinden
De wijkverpleegkundige bekijkt jouw zorgbehoefte en stelt de indicatie vast. Je kunt ook hulp krijgen bij het vinden van gecontracteerde zorgverleners.

Hulp nodig van Per Saldo?

Per Saldo is een landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Zij geven je advies, ondersteunen je en komen op voor je belangen. Kijk voor meer informatie op www.pgb.nl.

Hulp nodig bij jouw pgb administratie?

Als pgb-houder of wettelijk vertegenwoordiger ben je verplicht om zelf jouw administratie bij te houden. Dat kan best lastig zijn. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) helpt je graag. Ze regelen de belasting, betalen jouw zorgverleners en declareren voor jou bij VGZ.

 

Veelgestelde vragen

  1. Je houdt zelf de einddatum van jpuw pgb in de gaten. Hierover krijg je niet standaard een bericht van jouw zorgverzekeraar.
  2. Wij adviseren je om 13 weken voor het aflopen van jouw huidige pgb contact op te nemen met een BIG-geregistreerde verpleegkundige niveau 5 voor een herindicatie.
  3. Je kunt het beste minimaal 6 weken voor jouw pgb verloopt, een nieuw pgb-aanvraagformulier indienen.
 • Is de einddatum van de toegekende indicatie nog niet verlopen? Dan neemt jouw nieuwe zorgverzekeraar je toegekende indicatie over. Het is wel belangrijk om jouw pgb toekenningsbrief naar je nieuwe zorgverzekeraar te sturen. Pas dan neemt je nieuwe zorgverzekeraar jouw pgb over. Hou er rekening mee dat jouw nieuwe zorgverzekering andere tarieven kan hanteren. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van jouw pgb.
 • Nee, jouw pgb stopt niet automatisch. Wil je jouw pgb stopzetten? Stuur dan een ondertekende stopzettingsbrief of gebruik een wijzigingsformulier, met als bijlage de toekenningsbrief van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), naar onderstaand adres:

  VGZ
  Postbus 445
  5600 AK Eindhoven

  Let op! Heb je eventueel teveel zorg gedeclareerd van jouw pgb? Dan vragen wij dat extra bedrag bij je terug.

 • Gaat een gecontracteerde zorgverlener de volledige zorg leveren? Dan kom je niet in aanmerking voor een pgb. De gecontracteerde thuiszorgorganisatie declareert direct bij ons. Je hebt er geen omkijken naar.

 • Ja, je moet zelf met al jouw zorgverleners een zorgovereenkomst afsluiten. Je sluit de overeenkomst bijvoorbeeld met een niet-gecontracteerde zorgorganisatie. Of met een familielid of kennis die de zorg aan jou levert. Je zorgt zelf voor de betaling van jouw zorgverlener en je kunt de kosten bij ons declareren. Bekijk de voorbeeldovereenkomsten van formele zorgverleners en informele zorgverleners. De zorgovereenkomst bewaar je voor jouw eigen administratie. In enkele gevallen vragen wij naar deze overeenkomst en kun je die opsturen.

 • Verblijf in Nederland

  • Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener met je mee? Dan hoef je niets te doen. Je mag de zorg op dezelfde manier inzetten en declareren zoals je gewend bent.
  • Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener niet met je mee? Hier is geen apart pgb voor. Bel een thuiszorgorganisatie in de buurt van jouw verblijf. In de Zorgzoeker vind je een thuiszorgorganisatie met contract. Zoek op ‘verpleging en verzorging’. De thuiszorgorganisatie declareert rechtstreeks bij ons. In deze periode kun je geen gebruikmaken van jouw pgb.

  Verblijf in het buitenland

  • Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener met je mee? Dan hoef je niets te doen. Je mag de zorg op dezelfde manier gebruiken en declareren zoals je gewend bent.
  • Heb je al een pgb en gaat jouw zorgverlener niet met je mee? En heb je in het buitenland zorg nodig? Zoek dan zelf een zorgverlener uit, bijvoorbeeld een thuiszorgorganisatie in de buurt van jouw verblijfplaats. Vul dan het aanvraagformulier verpleging en verzorging buitenland in en stuur dit naar ons op, zoals op het formulier staat. Let op: je krijgt in het buitenland alleen zorg vergoed van een formele zorgverlener.

  Tip: vraag deze zorg altijd minstens 2 maanden voordat je op vakantie gaat aan. Zo voorkom je financiële verrassingen achteraf.

 • Een pgb aanvragen kan best ingewikkeld zijn. Onze zorgadviseurs denken graag met je mee. Bel ze gerust op telefoonnummer 088 - 131 1671. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 13.00 uur.