Verpleging en verzorging met een pgb

Heeft u langdurig verpleging en verzorging nodig? En wilt u zelf uw zorg regelen? Dat kan met een persoonsgebonden budget (pgb-vv) vanuit de zorgverzekering. Met dit budget regelt u zelf welke zorgverlener(s) uw thuiszorg uitvoeren. Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk voor betalingen aan zorgverleners en de administratie van uw budget.

Het gemak van verpleging en verzorging in natura

Wilt u niet alles zelf regelen? Kies dan voor verpleging en verzorging in natura. U kiest uit onze selectie thuiszorgorganisaties. VGZ regelt samen met de zorgverlener alle financiële zaken. U heeft hier geen omkijken naar.
PGB en het coronavirus: Niet-geleverde zorg bijhouden

Deze heftige coronacrisis vraagt om bijzondere maatregelen. Zo kunt u uw zorgverleners door blijven betalen, ook al leveren zij door corona geen zorg. Het is belangrijk dat u vanaf 8 mei een speciaal formulier bijhoudt voor deze zorg.

Wat wilt u doen?

Pgb aanvragen

Verpleging en verzorging regelen met een pgb? Dat begint met het aanvragen van een indicatie bij een wijkverpleegkundige.

Zorg vanuit pgb declareren

Wilt u de geleverde zorg uit uw pgb betalen? Dan kunt u deze kosten achteraf bij ons declareren.

Pgb wijzigen

Wilt u een wijziging doorgeven? Of wilt u een checklist voor uw pgb administratie? Alle pgb formulieren vindt u hier.

 

Veelgestelde vragen over persoonsgebonden budget (pgb)

 • Wat moet ik doen als mijn pgb afloopt?
  1. U houdt zelf de einddatum van uw pgb in de gaten. Hierover krijgt u niet standaard een bericht van uw zorgverzekeraar.
  2. Wij adviseren u om 13 weken voor het aflopen van uw huidige pgb contact op te nemen met een BIG-geregistreerde verpleegkundige niveau 5 voor een herindicatie.
  3. U kunt het beste minimaal 6 weken voor uw pgb verloopt, een nieuw pgb-aanvraagformulier indienen.
 • Ik stap over naar een andere zorgverzekeraar. Wordt mijn pgb dan overgenomen?
  Is de einddatum van de toegekende indicatie nog niet verlopen? Dan neemt uw nieuwe zorgverzekeraar uw toegekende indicatie over. Het is wel belangrijk om uw pgb toekenningsbrief naar uw nieuwe zorgverzekeraar te sturen. Pas dan neemt uw nieuwe zorgverzekeraar uw pgb over. Houd u er rekening mee dat uw nieuwe zorgverzekering andere tarieven kan hanteren. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van uw pgb.
 • Ik ga met mijn zorg over naar de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Stopt mijn pgb dan automatisch?

  Nee, uw pgb stopt niet automatisch. Wilt u uw pgb stopzetten? Stuur dan een ondertekende stopzettingsbrief of gebruik een wijzigingsformulier, met als bijlage de toekenningsbrief van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), naar onderstaand adres:

  VGZ
  Postbus 445
  5600 AK Eindhoven

  Let op! Heeft u eventueel teveel zorg gedeclareerd van uw pgb? Dan vorderen wij dat extra bedrag bij u terug.

 • Ik kan verpleging en verzorging krijgen van een thuiszorgorganisatie waarmee VGZ een contract heeft. Kan ik deze organisatie uit het pgb betalen?

  Gaat een gecontracteerde zorgverlener de volledige zorg leveren? Dan komt u niet in aanmerking voor een pgb. De gecontracteerde thuiszorgorganisatie declareert direct bij ons. U heeft er geen omkijken naar.

 • Moet ik een zorgovereenkomst afsluiten met een zorgverlener?

  Ja, u moet zelf met al uw zorgverleners een zorgovereenkomst afsluiten. U sluit de overeenkomst bijvoorbeeld met een niet-gecontracteerde zorgorganisatie. Of met een familielid of kennis die de zorg aan u levert. U zorgt zelf voor de betaling van uw zorgverlener en u kunt de kosten bij ons declareren. Bekijk de voorbeeldovereenkomsten van formele zorgverleners en informele zorgverleners. De zorgovereenkomst bewaart u voor uw eigen administratie. In enkele gevallen vragen wij naar deze overeenkomst en kunt u die opsturen. 

 • Ik ga tijdelijk naar het buitenland en wil daar ook verpleging en verzorging krijgen. Hoe regel ik dat?
  Dat hangt af van welke zorg u momenteel krijgt:
  • Krijgt u momenteel zorg van een informele of formele zorgverlener? En gaat deze zorgverlener mee naar het buitenland? Dan hoeft u dit niet door te geven.
  • Krijgt u momenteel zorg van een informele of formele zorgverlener? En wilt u in het buitenland zorg ontvangen van een andere formele zorgverlener? Vul dan het aanvraagformulier verpleging en verzorging buitenland in en stuur deze naar ons op. Let op: u kunt in het buitenland alleen zorg vergoedt krijgen die geleverd is door een formele zorgverlener. 

  U kunt dit ingevulde formulier mailen naar: verplegingverzorgingbuitenland@vgz.nl
  Of per post (met postzegel) verzenden naar onderstaand adres:

  Zorgverzekeraar VGZ
  Afdeling Machtigingen
  T.a.v. team Buitenland
  Postbus 25150
  5600 RS Eindhoven

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord