Pgb aanvragen

Wilt u een persoonsgebonden budget verpleging en verzorging (Zvw-pgb) aanvragen? Of heeft u een nieuwe indicatie nodig? In een paar stappen is het geregeld en wij helpen u graag op weg. Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op.

Je aanvraag regelen duurt langer dan normaal
Vervelend maar waar. Heb jij jouw aanvraag een tijdje geleden opgestuurd? Dan kan het tot maximaal 11 weken duren voor we contact met je opnemen. En dat is langer dan je van ons gewend bent. Sorry! We doen er alles aan om toch zo snel mogelijk te reageren op je machtigingsaanvraag. Er is geen extra wachttijd voor aanvragen die we vanaf vandaag ontvangen.

Heb je al een pgb?
En heb je een aanvraag gedaan om jouw pgb te vernieuwen of verlengen? Binnen 4 weken nadat je vorige pgb is afgelopen? Geen zorgen. Dan mag je gewoon van deze zorg gebruik blijven maken. Totdat wij je aanvraag hebben behandeld. Je kunt deze zorg bij ons blijven declareren als je hiervoor schriftelijke toestemming van ons hebt ontvangen. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.

 • Met de gevraagde informatie (hieronder) kan de wijkverpleegkundige een goede indicatie stellen. Opsturen hoeft dus niet altijd. De aanvraag moet u wel volledig naar ons opsturen. Als hierin wordt gevraagd om aanvullende informatie, zoals een zorgplan of brief van de specialist, stuurt u die mee. Dit hebben we minimaal nodig om te kunnen kijken of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden voor een pgb. Is er meer aanvullende informatie nodig? Dan nemen we contact met u op. Dit heeft u nodig:

  • Voor verzekerden van 18 jaar of ouder: een wijkverpleegkundige BIG geregistreerd + niveau 5
  • Voor verzekerden jonger dan 18 jaar: een BIG-geregistreerde hbo-kinderverpleegkundige niveau 5 werkzaam bij een BINKZ aangesloten zorgverlener
  • Een medicijnenlijst (op te vragen bij de huisarts)
  • Een overzicht van uw gezondheidsproblemen waarvoor u een pgb aanvraag doet (op te vragen bij de huisarts)
  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Uw zorgpas
  • Een overzicht van degene(n) die de zorg gaan leveren en hun vervanging als ze afwezig zijn
  • Gegevens van de zorgverleners: naam, adres en indien van toepassing AGB-code

  Afhankelijk van uw situatie heeft u ook de volgende documenten nodig:  

  • Gegevens van voogd, curator, mentor of bewindvoerder en kopie beschikking van de rechtbank of van de notariële akte
  • Verklaring van de arts in geval van Palliatief Terminale Zorg (zorg in de laatste levensfase)
 • Het is belangrijk dat de zorg die u krijgt bijdraagt aan het herstel van uw gezondheid. Of dat die zorg voorkomt dat uw aandoening of ziekte verergert. Daarom vragen wij in dit geval naar uw medische situatie. Dan kunnen we namelijk beoordelen of de zorg die u krijgt past bij uw hulpvraag. Natuurlijk gaan wij op een vertrouwelijke manier met die informatie om. Meer uitleg hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.


Zo vraagt u een pgb aan

 1. Controleer of u in aanmerking komt voor een pgb

  U kunt een pgb aanvragen als:
  • U of uw kind langer dan 1 jaar verpleging of verzorging thuis nodig heeft
  • U zorg aan het einde van uw leven (palliatieve terminale zorg) nodig heeft omdat genezing niet of niet meer mogelijk is. Uw behandelend arts heeft vastgesteld dat de ingeschatte levensverwachting minder dan 3 maanden is.

  In het Pgb reglement leest u de volledige voorwaarden om in aanmerking te komen.

 2. Contact opnemen met een BIG-geregistreerde HBO-verpleegkundige

  Neem contact op met een bevoegd (wijk)verpleegkundige. Bevoegd betekent geschoold op HBO niveau. En geregistreerd als verpleegkundige in het BIG-register. Hij of zij beoordeelt of u een indicatie kunt krijgen. U vindt een wijkverpleegkundige bij u in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Neem hiervoor contact op met een thuiszorgorganisatie.

  Zorg voor kinderen tot 18 jaar neemt u contact op met een hbo-kinderverpleegkundige. Of verpleegkundig specialist met opleiding tot kinderverpleegkundige. Meer informatie vindt u op www.binkz.nl.

  Tip: Kiest u voor een wijkverpleegkundige van een organisatie waarmee wij een contract hebben? Dan weet u zeker dat u de kosten voor de indicatiestelling van uw pgb-aanvraag vergoed krijgt. U vindt een wijkverpleegkundige met contract bij u in de buurt makkelijk en snel in de Zorgzoeker. Zoek op 'verpleging en verzorging'.

 3. Vraag informatie op bij uw huisarts

  De wijkverpleegkundige stelt vast welke zorg u nodig heeft. Hiervoor heeft hij of zij uw medische gegevens nodig. Het volgende vraagt u op bij uw huisarts:

  • Een medicijnenlijst
  • Een overzicht van uw gezondheidsproblemen waarvoor u een pgb aanvraagt
 4. Voer het indicatiegesprek met uw wijkverpleegkundige

  De wijkverpleegkundige komt bij u thuis op bezoek voor het indicatiegesprek. Tijdens dit gesprek bekijkt de verpleegkundige welke zorg u nodig heeft, wanneer en hoelang. De wijkverpleegkundige vult hiervoor deel 1 van het aanvraagformulier in. U kunt dit formulier downloaden bij stap 5.

  Tip: Voer het gesprek samen met een familielid of mantelzorger en geef duidelijk aan welke zorg u nodig heeft en wanneer.
 5. U regelt uw pgb-aanvraag via Mijn VGZ

  De pgb aanvraag bestaat uit 2 delen. Dit zijn de stappen om de aanvraag te doen:

  • De wijkverpleegkundige vult deel 1 van dit formulier pgb aanvragen in. De rest hoeft u niet in te vullen.
  • U logt in op Mijn VGZ en doorloopt de pgb aanvraag. In deze aanvraag kunt u het formulier dat uw wijkverpleegkundige heeft ingevuld als bijlage toevoegen. En ook andere belangrijke documenten als dat nodig is.
  • Controleer of u alle stappen heeft doorlopen. Wij kunnen u het snelste helpen als alles goed en compleet is ingevuld.
 6. U krijgt van ons een reactie

  Wij nemen binnen 10 werkdagen contact met u op. U hoort dan hoe het verder gaat of wat er nog nodig is. Belangrijk: het hangt af van de postvoorkeur die u heeft ingesteld of u onze reactie per post binnenkrijgt of digitaal in Mijn VGZ.

Hulp nodig?

Bij vragen over pgb aanvragen kunt u contact op met 088 - 131 1671. Op werkdagen bereikbaar van 09.00 tot 13.00 uur.

Welke documenten heeft u nodig bij uw aanvraag?

  • De indicatie van de wijkverpleegkundige. Dat kan als deel 1 van het aanvraagformulier en/of als zorgplan
  • Een kopie van het diploma als dat nog niet eerder is opgestuurd. Dat kan een diploma HBO Bachelor Verpleegkunde of Master Verplegingswetenschappen zijn.
 • Gaat uw aanvraag over de verpleging en verzorging van kinderen tot 18 jaar?

  Voeg dan 2 documenten toe:

  1. Een kopie van het diploma van de kinderverpleegkundige, die de indicatie voor u heeft gesteld, of de eventuele kinderaantekening. Als de kopie van het diploma al eerder naar Coƶperatie VGZ is gestuurd, hoeft u dat niet opnieuw te doen.
  2. Het zorgplan voor deze verpleging en verzorging.
 • Gaat de aanvraag van uw machtiging over zorg in de laatste levensfase? Deze zorg wordt ook wel palliatief terminale zorg genoemd. Voeg dan het zorgplan voor deze zorg toe.
   

Belangrijk

Een zorgplan is pas geldig als:

 • het is ondertekend door een wijkverpleegkundige
 • het zorgplan voldoet aan de normen voor indiceren en organiseren van verpleging en verzorging (het V&VN normenkader)

Per post versturen is nog mogelijk

Soms lukt het niet om digitaal de aanvraag voor een machtiging te doen. Dat is niet erg. Het is nog steeds mogelijk om een papieren versie van het formulier pgb aanvragen te printen. Vul het geprinte formulier samen met uw wijkverpleegkundige volledig in en stuur het naar ons op per post:

Zorgverzekeraar VGZ
T.a.v. Machtigingen
Postbus 25150
5600 RS Eindhoven