Ontdek de geheimen van de blue zones header afbeelding

Zo maak je van jouw thuis een blue zone in 6 stappen

In 5 speciale gebieden leven mensen gemiddeld 10 jaar langer dan waar ook ter wereld. En nog in goede gezondheid ook! Deze 5 plekken heten: de blue zones. Wil jij ook op een gezonde manier oud worden? Met deze 6 stappen maak jij van jouw thuis een blue zone.

Stap 1: Eet zoveel mogelijk vers
En zo min mogelijk uit pakjes en zakjes. Voor de bewoners van de blue zones zijn granen, verse groenten en fruit, noten en bonen de basis van elk gerecht. Je eetgewoonten in één keer omgooien is misschien lastig. Dus, stap 1: je kunt beginnen met minimaal 1 van de 4 ingrediënten toe te voegen aan je maaltijd. Oh, en dat glaasje alcohol? In alle blue zones drinken ze gemiddeld één glaasje wijn per dag. Houd het dan ook echt bij dat ene glaasje wijn en drink langzaam, proef en geniet.
Stap 2: ‘Hara hachi bu’: eet tot je 80% vol zit
Dit is een Japanse eetgewoonte. Waarom zou je iets eerder stoppen met eten? Het duurt 20 minuten duurt totdat je maag aan je hersenen heeft verteld dat je genoeg hebt gegeten. Dus je eet makkelijk te veel. Onze tip? Schep net zo veel op je bord als je normaal zou doen, en haal daar iets minder dan een kwart vanaf. Praktisch! En je houdt nog iets over voor morgen bij de lunch.
Stap 3: Bewegen!
Is de sportschool niets jou? Dan hebben wij goed nieuws! Één van de geheimen van de blue zones is natuurlijke beweging. Wandelen, fietsen, traplopen, tuinieren, schilderen, klussen… Grijp bij elke taak je kans voor wat extra lichaamsbeweging! Tip: breng je je kinderen naar school met een elektrische fiets? Zet dan de motor eens uit. Of, kies voor (een deel) de trap in plaats van de lift. En, wist je dat de blue zone bewoners tot op hoge leeftijd nog regelmatig seks hebben? Een goed medicijn tegen ouderdomsverschijnselen!
Stap 4: Tik tak tik tak
Inwoners van de blue zones zetten geen wekker. Ze volgen hun biologische klok. Eten en slapen doen ze wanneer hun lichaam zegt dat dat ‘nodig’ is. Misschien niet haalbaar als je je kinderen naar school moet brengen en op tijd op je werk moet zijn. Maar toch een tip: bekijk eens wat je ervaart als je ’s avonds en in het weekend je horloge niet om je pols doet.
Stap 5: Ikigai: leef met een doel
Heb je de term ‘ikigai’ wel eens gehoord? Dit Japanse begrip wordt steeds populairder in Nederland. Ikigai betekent dat je een doel hebt. Iets waarvoor je ’s ochtends je bed uit komt. De tip is: ga vanavond aan tafel zitten met een kladblok en een pen en stel jezelf de vraag: waar houd ik van? Waar ben ik goed in? Waar haal ik plezier uit? Schrijf de antwoorden op en bekijk wat je kunt veranderen om je doelen te bereiken.
Stap 6: Samen zijn en gezelligheid
Familie en vrienden zijn voor inwoners van de blue zones heel belangrijk. Ze genieten van elkaar zonder hoge eisen te stellen aan elkaars gedrag. Klinkt logisch. Toch zijn we stiekem best wel veeleisend naar elkaar. Dus, tip: geniet de volgende keer extra van het fijne gezelschap en probeer geen oordeel te hebben.


Ontspan met de VGZ Mindfulness
coach app

  • Gratis oefeningen
  • Voor beginners én gevorderden
  • Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent
  • Mindfulness programma van 5 weken

Minder stress en meer leven in het nu? Mindfulness kan u helpen.
Maak gratis gebruik van de app. Ook als u niet bij VGZ verzekerd bent.

Ook interessant voor u:

Samen voorop in gezondheid en zorg

Gezond Leven: gratis apps en workshops

Gezond leven kan best lastig zijn. Bij VGZ snappen we dat. Daarom staan we voor je klaar. Ga lekker aan de slag met tientallen apps, workshops en andere extra’s.

Vraag het de Huisarts app

Heeft u een vraag over uw gezondheid, dan wilt u snel zekerheid. Met de app Vraag het de Huisarts krijgt u direct antwoord op uw vraag. Chat met een medisch deskundige waar en wanneer het u uitkomt.