Wat is ondervoeding en wat zijn de gevolgen voor ouderen?

"Ondervoeding soms moeilijk te herkennen is? Iemand met overgewicht kan ook ondervoed zijn.
Wat is ondervoeding en wat zijn de gevolgen?
Valt u snel of veel af? Dan wordt ondervoeding vaak wel herkend. Maar soms is ondervoeding moeilijk te herkennen. Ook iemand met overgewicht kan ondervoed zijn. Te snel of onverwachts afvallen is nooit goed voor uw gezondheid. U krijgt dan te weinig calorieën en eiwitten binnen. Maar ook te weinig vitamines en mineralen.
We eten allemaal wel een keer wat minder dan normaal. Maar als u langere tijd te weinig eet, gaat uw lichaam reserves opmaken. Deze reserves haalt het lichaam uit vet. En later ook uit spieren. Dit kan zorgen voor gewichtsverlies, zonder dat u het wilt. Dat noemen we ondervoeding. Als u snel of veel afvalt wordt ondervoeding vaak herkend. Ondervoeding is soms moeilijk te herkennen. Ook iemand met overgewicht, kan ondervoed zijn. Te snel of onverwachts afvallen is nooit goed voor uw gezondheid. U krijgt dan te weinig calorieën en eiwitten binnen. Maar ook te weinig vitamines en mineralen. Uw lichaam gebruikt uw vetmassa als energiebron. En ook uw spieren worden gebruikt om energie uit te halen. Dat is schadelijk voor u. Uw spieren worden zo slapper. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld sneller vallen en wordt u sneller moe.
Wilt u meer informatie over het belang van eiwitten voor uw lichaam?
Download onze informatiegids
Wilt u nog meer tips of informatie? Download dan de informatiegids ‘Eiwitrijke voeding verkleint uw kans op ondervoeding’. We leggen u hierin uit waarom voldoende en eiwitrijk eten belangrijk is voor ouderen.
Het leefstijlprogramma van Dokter Tamara
Wilt u ook gezonder en energieker worden? Dat is ook het doel van het online leefstijlprogramma van huisarts Tamara de Weijer. In dit programma ontdekt u dat leefstijl meer is dan voeding. En dat u niets moet, behalve dan uitzoeken wat het best bij u past.
Meer lezen?
Aan de slag met uw gezondheid?
Gezonder leven. Superbelangrijk! En soms best lastig. Dat snappen we en daarom helpen wij u op weg.
Heeft u de aanvullende verzekering VGZ Zorgt? Dan is er een ruim budget beschikbaar voor trainingen en cursussen. Het preventiebudget. Zo helpen we u om fit en gezond te blijven.
Bent u niet VGZ verzekerd? Op ons Gezond Leven Platform bieden wij ook gratis cursussen en trainingen aan. Voor iedereen. Zo helpen wij ook u om aan de slag te gaan met uw gezondheid.
Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Heeft u vragen over uw zorgverzekering? Bel ons op 0900-84 90 (gebruikelijke belkosten)
Dit kan op maandag t/m vrijdag. Van 8.00 tot 18.00 uur.