Wat is ondervoeding en wat zijn de gevolgen voor ouderen?

Als je een tijdje te weinig eet, gaat jouw lichaam reserves opmaken. Deze reserves haalt het lichaam uit vet. En later ook uit spieren. Dit kan ervoor zorgen dat je afvalt, zonder dat je het wilt. Dat noemen we ondervoeding. 

Wat is ondervoeding en wat zijn de gevolgen?

Val je snel of veel af? Dan wordt ondervoeding vaak wel herkend. Maar soms is ondervoeding moeilijk te herkennen. Ook iemand met overgewicht kan ondervoed zijn. Te snel of onverwachts afvallen is nooit goed voor je gezondheid. Je krijgt dan te weinig calorieën en eiwitten binnen. Maar ook te weinig vitamines en mineralen.  

We eten allemaal wel een keer wat minder dan normaal. Maar als je langere tijd te weinig eet, gaat jouw lichaam reserves opmaken. Deze reserves haalt het lichaam uit vet. En later ook uit spieren. Dit kan zorgen voor gewichtsverlies, zonder dat je het wilt. Dat noemen we ondervoeding. Als je snel of veel afvalt wordt ondervoeding vaak herkend. Ondervoeding is soms moeilijk te herkennen. Ook iemand met overgewicht, kan ondervoed zijn. Te snel of onverwachts afvallen is nooit goed voor je gezondheid. Je krijgt dan te weinig calorieën en eiwitten binnen. Maar ook te weinig vitamines en mineralen. Jouw lichaam gebruikt jouw vetmassa als energiebron. En ook jouw spieren worden gebruikt om energie uit te halen. Dat is schadelijk voor je. Spieren worden zo slapper. Hierdoor kun je bijvoorbeeld sneller vallen en word je sneller moe.

Wil je meer informatie over het belang van eiwitten voor jouw lichaam?

Download onze informatiegids

Wil je nog meer tips of informatie? Download dan de informatiegids ‘Eiwitrijke voeding verkleint jouw kans op ondervoeding’. We leggen je hierin uit waarom voldoende en eiwitrijk eten belangrijk is voor ouderen.

Mock up Informatiegids Eiwitrijke voeding en ondervoeding Gezond Leven


Gezonde challenges in de Mijn Leefstijlcoach app

Hoe maak je gezonde en lekkere maaltijden, die ook nog eens heel betaalbaar zijn? In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn leer je hoe je heerlijk eet, terwijl je op de kleintjes let. Diëtist Steffi Haazen en meesterkok Rudolph van Veen helpen jou met leuke tips en lekkere recepten.

Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.

Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

Lekker minderen met zout

7 dagen challenge

Ons lichaam heeft zout nodig. Maar teveel zout is al snel ongezond: het kan een hoge bloeddruk veroorzaken, dat weer kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Hoe kun je minderen met zout, en tóch lekker eten? Dat leert diëtist Steffi Haazen jou in deze challenge van Mijn Leefstijlcoach.


Tags Voeding Leefstijl

Koolhydraatarm voor beginners

7 dagen challenge

Koolhydraatarm eten kan ervoor zorgen dat je minder energiedipjes hebt. Ook weersta je makkelijker snoep of ongezonde snacks. Ontdek zelf wat minder koolhydraten eten voor jou kan doen. Meesterkok Rudolph van Veen en diëtist Steffi Haazen helpen je met tips en recepten.


Tags Voeding Leefstijl

Betaalbaar en gezond avondeten

7 dagen challenge

Best een uitdaging: besparen op je boodschappen, maar 's avonds wel lekker en gezond eten. Met een goede basis in je voorraadkast en vriezer zet jij zo een betaalbare, gezonde maaltijd op tafel. Ontdek tips en recepten van meesterkok Rudolph van Veen.


Tags Voeding Leefstijl

Het leefstijlprogramma van Dokter Tamara

Wil je ook gezonder en energieker worden? Dat is ook het doel van het online leefstijlprogramma van huisarts Tamara de Weijer. In dit programma ontdek je dat leefstijl meer is dan voeding. En dat je niets moet, behalve dan uitzoeken wat het best bij jou past.


Ook interessant voor jou: