Eiwitrijke producten en maaltijden voor ouderen

Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. En zijn goed voor jouw spieren en andere cellen in het lichaam. Eiwitten zijn erg belangrijk bij het voorkomen of genezen van ondervoeding. Gelukkig zijn er veel producten die (veel) eiwitten bevatten. Door deze producten te eten en drinken krijgt jouw lichaam meer eiwitten binnen.  

Eiwitrijke producten

We hebben 2 verschillende soorten producten met veel eiwitten. Dierlijke, eiwitrijke producten. En plantaardige, eiwitrijke producten. 

 

Voorbeelden van dierlijke eiwitrijke producten zijn:  

 • Vis
 • Vlees
 • Zuivel
 • Eieren

Voorbeelden van plantaardige eiwitrijke producten zijn:  

 • Noten
 • Peulvruchten
 • Vegetarische producten
  zoals tofu of tempé 
Liquid Shapes eiwitrijke voeding en ondervoeding_samen-koken2

Eiwitrijke maaltijd
Een warme maaltijd bestaat bij voorkeur uit: 
 • Een stukje vlees(vervanger) of vis. Voor de eiwitten.  
 • Aardappelen, rijst, pasta of andere vervanging en peulvruchten.
  Deze producten bestaan uit veel koolhydraten, voor wat energie. 
 • Vitamines en vezels uit groenten.      


Download onze informatiegids


Wil je nog meer tips of informatie? Download dan de informatiegids ‘Eiwitrijke voeding verkleint jouw kans op ondervoeding’. We leggen je hierin uit waarom voldoende en eiwitrijk eten belangrijk is voor ouderen.

Mock up Informatiegids Eiwitrijke voeding en ondervoeding Gezond Leven


Gezonde challenges in de Mijn Leefstijlcoach app

Hoe maak je gezonde en lekkere maaltijden, die ook nog eens heel betaalbaar zijn? In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn leer je hoe je heerlijk eet, terwijl je op de kleintjes let. Diëtist Steffi Haazen en meesterkok Rudolph van Veen helpen jou met leuke tips en lekkere recepten.

Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.

Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

De Steffi Challenge!

Lekker minderen met zout

7 dagen challenge

Ons lichaam heeft zout nodig. Maar teveel zout is al snel ongezond: het kan een hoge bloeddruk veroorzaken, dat weer kan zorgen voor hart- en vaatziekten. Hoe kun je minderen met zout, en tóch lekker eten? Dat leert diëtist Steffi Haazen jou in deze challenge.


Tags Voeding Leefstijl

De Steffi Challenge!

Koolhydraatarm voor beginners

7 dagen challenge

Ontdek hoe het is om minder koolhydraten te eten. Koolhydraatarm eten zorgt ervoor dat je minder energiedipjes hebt. Ook weersta je makkelijker snacks. Meesterkok Rudolph van Veen en diëtist Steffi Haazen helpen je met tips en recepten.


Tags Voeding Leefstijl

Betaalbaar en gezond avondeten

7 dagen challenge

Best een uitdaging: besparen op je boodschappen, maar 's avonds wel lekker en gezond eten. Met een goede basis in je voorraadkast en vriezer zet jij zo een betaalbare, gezonde maaltijd op tafel. Ontdek tips en recepten van meesterkok Rudolph van Veen.


Tags Voeding Leefstijl


Het leefstijlprogramma van Dokter Tamara

Wil je ook gezonder en energieker worden? Dat is ook het doel van het online leefstijlprogramma van huisarts Tamara de Weijer. In dit programma ontdek je dat leefstijl meer is dan voeding. En dat je niets moet, behalve dan uitzoeken wat het best bij jou past.

Ook interessant voor jou: