Je zorgverzekering in 2024

Wat goed dat je benieuwd bent naar de zorgverzekering van 2024. Je bent hier op de juiste plek. Hier plaatsen wij in de loop van het jaar nieuws over de zorgverzekering van 2024. Bijvoorbeeld wat er in de basisverzekering zit en hoe hoog het eigen risico wordt. 

Bekijk ook: onze zorgverzekeringen voor 2023.

Wat de overheid bepaalt

De overheid bepaalt de meeste veranderingen in de zorgverzekering. Zoals:

  • Wat er in de basisverzekering zit
  • Het eigen risico
  • De zorgtoeslag
  • De rekenpremie
Hieronder vind je meer informatie over deze onderwerpen.

De basisverzekering

De overheid bepaalt wat zorgverzekeraars aan hun verzekerden vergoeden vanuit de basisverzekering. In de loop van het jaar maakt ze bekend of er in 2024 bijvoorbeeld behandelingen of medicijnen bij komen. Of er juist uit gaan. 

Het eigen risico

Het verplicht eigen risico is het bedrag dat iedereen vanaf 18 jaar zelf betaalt voor zorg uit de basisverzekering. In 2023 is het eigen risico € 385. De overheid maakt later dit jaar bekend hoe hoog dat bedrag in 2024 is.

De zorgtoeslag 

De zorgtoeslag is een bedrag dat de overheid geeft aan mensen met een lager inkomen. Zo helpt de overheid deze mensen om de zorgverzekering te betalen. Later dit jaar maakt ze bekend hoe hoog de zorgtoeslag voor 2024 is. Lees meer over de zorgtoeslag en hoe je die aanvraagt.

De rekenpremie

De overheid maakt later dit jaar ook bekend wat de rekenpremie voor 2024 is. De zorgverzekeraars berekenen de prijs (premie) van hun basisverzekeringen op basis van deze rekenpremie.

Uiterlijk 12 november ontvang je de polis met jouw nieuwe premie

De rekenpremie is niet hetzelfde als de premie die je gaat betalen. Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premie voor de basisverzekering.  

Wij berekenen in de loop van dit jaar de nieuwe premies. Natuurlijk doen we er alles aan om je premie zo laag mogelijk te houden. Daar kun je op rekenen. Als coöperatie hebben wij namelijk geen winstoogmerk. We maken je premie voor 2024 uiterlijk op 12 november 2023 bekend. Je krijgt dan ook je polis voor 2024.

Belangrijke momenten voor de zorgverzekering van 2024 

19 september 2023 - Op dinsdag 19 september is het Prinsjesdag. Dan maakt de overheid de plannen voor 2024 bekend. Bijvoorbeeld wat er verandert in de zorgverzekering.

12 november 2023 - Uiterlijk 12 november maken wij de premie voor 2024 bekend. Wij sturen je een e-mail of brief met informatie over je nieuwe polis. Daarin zetten we ook wat er verandert in de zorgverzekering voor 2024.

31 december 2023 - Denk je erover om je zorgverzekering bij ons op te zeggen? Dan kan dit tot en met 31 december. 

31 januari 2024 - Je kunt tot en met 31 januari je basis- en aanvullende verzekering wijzigen. Heb je je verzekering bij je oude zorgverzekeraar opgezegd? Dan kun je tot en met deze datum een nieuwe zorgverzekering bij ons afsluiten.

Betaal je eigen risico in delen

Soms is het fijn als je het eigen risico niet in 1 keer hoeft te betalen. Je kunt er bij ons voor kiezen om het in delen te betalen.

Vraag dit uiterlijk 31 januari aan. 

Daarom zit je goed bij VGZ

Als coöperatie zonder winstoogmerk zijn wij er om heel Nederland te helpen. Met gezondheid én zorg. Dat doen we samen met artsen, mantelzorgers, Den Haag en onze verzekerden. Want alleen door samen te werken kunnen we het verschil maken. Een gezonder Nederland en zorg die klaar is voor de toekomst, komen zo elke dag een stukje dichterbij.

Bekijk hieronder wat we nog meer voor je doen. 

Beweeg van links naar rechts