Eigen risico gespreid betalen

De eerste € 385 van de zorgkosten uit de basisverzekering vallen onder het eigen risico. Dit betaal je zelf. Een flink bedrag. Soms is het fijn als je dit bedrag niet in 1 keer hoeft te betalen. Je kunt het eigen risico in delen te betalen met de regeling 'Gespreid betalen eigen risico'. Je regelt dit makkelijk zelf.

Wanneer kun je de regeling aanvragen?

  • Als je de hoofdverzekerde op de polis bent. Als hoofdverzekerde kun je de regeling ook voor medeverzekerden op de polis aanvragen.
  • Als jij of jouw medeverzekerden geen extra (vrijwillig) eigen risico hebben.

Betaal je eigen risico in 10 termijnen

Met deze regeling betaal je jouw eigen risico vooraf. Vanaf eind februari tot en met eind november is dat € 38,50 per persoon per maand. Ook als je nog geen zorgkosten hebt gemaakt.

Heb je jouw eigen risico niet helemaal gebruikt?

Dan ontvang je het teveel betaalde geld automatisch op je rekening. Hoeveel dit is zie je op de eindafrekening. Deze ontvang je uiterlijk eind maart. Je ontvangt van ons een mail als de eindafrekening klaarstaat. De eindafrekening vind je dan in Mijn VGZ en de VGZ app bij 'Afgehandelde facturen'.

Aanvragen voor 2024

Wil je het eigen risico in 2024 in 10 termijnen betalen? En heb je geen vrijwillig eigen risico? Mooi, dan kun je dit direct zelf aanvragen.

Regeling wordt automatisch verlengd

Heb je de regeling gespreid betalen eigen risico? Dan verlengen wij die automatisch voor het volgende jaar. Je kunt altijd zelf de regeling stopzetten in Mijn VGZ.

Heb je een factuur ontvangen?

En wil je deze rekening graag in termijnen betalen? Dat kan! Je kunt in de meeste gevallen bij ons een betalingsregeling afsluiten Zonder extra kosten.

Hoe zit het ook alweer met het eigen risico?

Iedereen vanaf 18 jaar betaalt de eerste € 385 zelf als het gaat om zorg uit de basisverzekering. Dit is het verplicht eigen risico. De overheid heeft het eigen risico ingesteld en bepaalt ieder jaar welk bedrag dit is.

Veelgestelde vragen

  • U kunt op elk gewenst moment de regeling stopzetten in Mijn VGZ. Dan ontvangt u binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico betalen wij dan aan u terug.

    Als u nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaalt u het resterende bedrag in één keer.

  • U ontvangt de eindafrekening eind maart. U krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat. U vindt de eindafrekening dan bij ‘Afgehandelde facturen’ in Mijn VGZ of in de VGZ app. 

    Ontvangt u uw post op papier? Dan ontvangt u de eindafrekening in uw brievenbus.

  • Onder 'Mijn zorgverbruik' in Mijn VGZ of de VGZ app vindt u een overzicht van alle zorgnota’s. Hier kunt u makkelijk zien welke nota's onder uw eigen risico vallen.
  • Dit kan inderdaad gebeuren. We leggen uit hoe dit kan: een zorgverlener heeft 90 dagen om zorgkosten te declareren. Soms komen deze kosten bij ons binnen nadat u de eindafrekening heeft ontvangen. De kosten zijn dan niet meegenomen in de eindafrekening. Daarom ontvangt u alsnog een zorgkostenfactuur voor uw eigen risico.