Gespreid betalen verplicht eigen risico aanvragen 

Wilt u volgend jaar niet voor financiële verrassingen komen te staan? En verwacht u uw verplicht eigen risico volledig te gebruiken? Dan kunt u de regeling 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen. Dit doet u in Mijn VGZ.

Log in om gespreid betalen verplicht eigen risico aan te vragen

Zo werkt de regeling 'Gespreid betalen van uw verplicht eigen risico'

Bij VGZ heeft u de keuze uw verplicht eigen risico in 10 termijnen te betalen. Kiest u hiervoor? Dan betaalt u vanaf eind februari tot en met eind november een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Ook als u nog geen zorgkosten heeft gemaakt.

Gespreid betalen eigen risico aanvragen

U kunt de regeling voor 2020 niet meer aanvragen. Wel alvast voor 2021. De voorwaarden zijn dat u:

 • bij ons verzekerd bent op 1 januari van het jaar waarin u uw eigen risico gespreid wilt betalen
 • 18 jaar of ouder bent
 • verwacht uw eigen risico te gaan gebruiken
 • geen vrijwillig eigen risico heeft naast het verplicht eigen risico
 • deze regeling uiterlijk op 31 januari 2021 heeft aangevraagd

Aanvragen via Mijn VGZ

U kunt de regeling voor 2021 tot en met 31 januari 2021 aanvragen. Maakt u nu gebruik van de regeling 'Gespreid betalen eigen risico'? In Mijn VGZ kunt u de regeling bekijken. Liever stopzetten? Dat kan op elk gewenst moment.

Betaalt u nu uw eigen risico gespreid?

Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden voor deze regeling. Als u voldoet aan de voorwaarden verlengen wij de regeling automatisch voor u. U kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn VGZ. Heeft u in 2020 te veel betaald? Dan krijgt u dit bedrag in het eerste kwartaal van 2021 automatisch terug. 

Veelgestelde vragen

 • Wanneer krijg ik de eindafrekening van gespreid betalen eigen risico over vorig jaar?

  U ontvangt de eindafrekening tussen 15 en 28 februari. U krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat in Mijn VGZ. Ontvangt u uw post op papier? Dan ontvangt u de eindafrekening in uw brievenbus.
 • Ik heb meerdere verzekerden op mijn polis. Kan ik voor iedereen 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen?

  U kunt 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen voor alle verzekerden op uw polis die voldoen aan de voorwaarden gespreid betalen eigen risico. Bent u hoofdverzekerde en wilt u zelf geen gebruikmaken van deze regeling? Maar een medeverzekerde op uw polis wel? Dan kunt u gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt wel altijd via de hoofdverzekerde.
 • Ik heb alle 10 termijnen betaald, maar ik heb mijn eigen risico niet volledig gebruikt. Hoe krijg ik mijn geld terug?

  In het eerste kwartaal van het volgende jaar krijgt u van ons een eindafrekening. Hierop ziet u precies wat u heeft betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Heeft u niet uw volledige eigen risico gebruikt? Dan ontvangt u het verschil automatisch op uw rekening.
 • Kan ik na 31 januari ook nog gespreid betalen eigen risico aanvragen?

  Nee, dat kan niet meer voor dat jaar. U kunt gespreid betalen voor het verplicht eigen risico aanvragen tot en met 31 januari. Aanvragen na 31 januari zijn voor het daaropvolgende jaar. Wel kunt u hierna gebruikmaken van een gewone betalingsregeling voor uw openstaande facturen.

 • Ik wil mijn eigen risico niet meer gespreid betalen? Hoe kan ik dit stopzetten?

  U kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn VGZ. Dan ontvangt u binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico betalen wij dan aan u terug.

  Als u nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaalt u het resterende bedrag in één keer.

 • Ik kom niet in aanmerking voor gespreid betalen eigen risico. Is er voor mij een andere regeling mogelijk?

  Ja, u kunt dan een betalingsregeling voor openstaande facturen bij ons aanvragen. Zo kunt u uw facturen toch in termijnen betalen.

Betalingsregeling het hele jaar door afsluiten
Past gespreid betalen eigen risico niet helemaal bij uw situatie? Dan kunt u er ook voor kiezen om een betalingsregeling af te sluiten. Bijvoorbeeld als u onverwachts een hoge rekening heeft ontvangen. Een betalingsregeling afsluiten kan het hele jaar door. Lees meer over de voorwaarden en hoe u dit eenvoudig zelf regelt. 

Tips

Kunt u zorgtoeslag krijgen?
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt, bepaalt de overheid. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van uw inkomen.
Zorgverzekeringslijn.nl: onpartijdig advies
Bij Zorgverzekeringslijn.nl kunt u terecht voor gratis en onafhankelijk advies. Zij helpen u om uw financiële situatie op orde te krijgen en kunnen u verwijzen naar (schuld)hulpverlenende instanties.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord