Gespreid betalen verplicht eigen risico aanvragen 

Wilt u volgend jaar niet voor financiële verrassingen komen te staan? En verwacht u uw verplicht eigen risico volledig te gebruiken? Dan kunt u de regeling 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen. Dit doet u in Mijn VGZ.

Log in om gespreid betalen verplicht eigen risico aan te vragen

Zo werkt de regeling 'Gespreid betalen van uw verplicht eigen risico'

Bij VGZ heeft u de keuze uw verplicht eigen risico in 10 termijnen te betalen. Kiest u hiervoor? Dan betaalt u vanaf eind februari tot en met eind november een bedrag van € 38,50 per persoon per maand. Ook als u nog geen zorgkosten heeft gemaakt.

Gespreid betalen eigen risico aanvragen

U kunt in 2020 deelnemen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • U bent bij ons verzekerd op 1 januari van het jaar waarin u uw eigen risico gespreid wilt betalen
 • U bent 18 jaar of ouder
 • U heeft afgelopen jaar uw verplicht eigen risico gebruikt of verwacht dit te gaan gebruiken
 • U heeft geen vrijwillig eigen risico naast het verplicht eigen risico
 • U heeft deze regeling uiterlijk op 31 januari 2020 aangevraagd

Aanvragen via Mijn VGZ

U kunt de regeling voor 2020 tot en met 31 januari 2020 aanvragen. Aanvragen voor 2019 is helaas niet meer mogelijk. Maakt u nu gebruik van de regeling 'Gespreid betalen eigen risico'? In Mijn VGZ kunt u de regeling bekijken. Liever stopzetten? Dat kan op elk gewenst moment.

Betaalt u nu uw eigen risico gespreid?

Dan hoeft u zich niet opnieuw aan te melden voor deze regeling. Als u voldoet aan de voorwaarden verlengen wij de regeling automatisch voor u. U kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn VGZ.

Veelgestelde vragen

 • Ik heb meerdere verzekerden op mijn polis. Kan ik voor iedereen 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen?
  U kunt 'Gespreid betalen eigen risico' aanvragen voor alle verzekerden op uw polis die voldoen aan de voorwaarden gespreid betalen eigen risico. Bent u hoofdverzekerde en wilt u zelf geen gebruikmaken van deze regeling? Maar een medeverzekerde op uw polis wel? Dan kunt u gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. Betaling van de termijnbedragen loopt wel altijd via de hoofdverzekerde.
 • Ik heb alle 10 termijnen betaald, maar ik heb mijn eigen risico niet volledig gebruikt. Hoe krijg ik mijn geld terug?
  In het eerste kwartaal van het volgende jaar krijgt u van ons een eindafrekening. Hierop ziet u precies wat u heeft betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Heeft u niet uw volledige eigen risico gebruikt? Dan ontvangt u het verschil automatisch op uw rekening.
 • Kan ik na 31 januari ook nog gespreid betalen eigen risico aanvragen?

  Nee, dat kan niet meer voor dat jaar. U kunt gespreid betalen voor het verplicht eigen risico aanvragen tot en met 31 januari. Aanvragen na 31 januari zijn voor het daaropvolgende jaar. Wel kunt u hierna gebruikmaken van een gewone betalingsregeling voor uw openstaande facturen.

 • Ik wil mijn eigen risico niet meer gespreid betalen? Hoe kan ik dit stopzetten?

  U kunt de regeling op elk gewenst moment stopzetten via Mijn VGZ. Dan ontvangt u binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico betalen wij dan aan u terug.

  Als u nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaalt u het resterende bedrag in één keer.

 • Ik kom niet in aanmerking voor gespreid betalen eigen risico. Is er voor mij een andere regeling mogelijk?

  Ja, u kunt dan een betalingsregeling voor openstaande facturen bij ons aanvragen. Zo kunt u uw facturen toch in termijnen betalen.

Tips

Kunt u zorgtoeslag krijgen?
Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt, bepaalt de overheid. De hoogte van de zorgtoeslag hangt af van uw inkomen.
Zorgverzekeringslijn.nl: onpartijdig advies
Bij Zorgverzekeringslijn.nl kunt u terecht voor gratis en onafhankelijk advies. Zij helpen u om uw financiële situatie op orde te krijgen en kunnen u verwijzen naar (schuld)hulpverlenende instanties.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord