Tarieven bij zorgverleners zonder contract

Afbeelding zorgverlener maakt samen met vrouw een selfie
Zorgverlener zonder contract?
Hier lees je alles over de vergoedingen
Je bent altijd vrij om zelf een zorgverlener te kiezen. In onze Zorgzoeker zie je met welke zorgverleners wij een contract hebben. Je kan terecht bij een zorgverlener met en zonder contract. Alleen kan jouw keuze gevolgen hebben voor de vergoeding. Hoe het werkt, leggen we hier uit.

Vergoeding bij VGZ Basis Keuze

Bij deze basisverzekering vergoeden wij zorg volledig bij zorgverleners met een contract. En handig, je hoeft niets voor te schieten.

Bij zorgverleners zonder contract vergoeden wij 70% van het gemiddeld gecontracteerd tarief*.

*Houdt wel rekening met het eigen risico of een eigen bijdrage.

Acute zorg vergoeden wij altijd volledig. Als je bijvoorbeeld met spoed naar het ziekenhuis moet.

Lees meer over het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Vergoeding bij VGZ Ruime Keuze

Ook bij deze basisverzekering vergoeden wij zorg volledig bij zorgverleners met een contract. En je hoeft niets voor te schieten. Handig toch?

Bij zorgverleners zonder contract vergoeden wij 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief*.

*Houdt wel rekening met het eigen risico of een eigen bijdrage.

Goed om te weten: acute zorg vergoeden wij altijd volledig. Bijvoorbeeld als je met spoed naar het ziekenhuis moet. 

Lees meer over het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Vergoeding bij VGZ Eigen Keuze 

Bij deze basisverzekering vergoeden wij zorg volledig bij zorgverleners met een contract. Bij zorgverleners zonder contract vergoeden wij 100% van het marktconform tarief*. Behalve voor Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verpleging en verzorging. Bij zorgverleners zonder contract is de vergoeding voor deze zorg maximaal 90% van het gemiddeld gecontracteerd tarief*.

*Het kan zijn dat je nog eigen risico of een eigen bijdrage betaalt.

Wat zijn de maximale vergoedingen?

Wil je precies weten wat wij maximaal vergoeden bij zorgverleners zonder contract? Bekijk dan hier de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders voor 2023.

Vergoedingen aanvullende verzekeringen

Misschien ben je nu benieuwd naar hoe dit geregeld is bij de aanvullende verzekeringen? Is daar ook sprake van contractering?

Ook bij de aanvullende verzekeringen maken wij meestal afspraken over de zorg. Welke afspraken dat zijn en met welke zorgverleners dat is, vind je bij de vergoedingen.

Wat betekenen de verschillende tarieven?

Hierboven noemden wij verschillende tarieven. Maar wat betekenen die nu precies? Dat leggen we je graag uit. 

 • Wij maken met zorgverleners afspraken over het tarief voor bepaalde zorg. Bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis. Het gemiddelde van alle tarieven voor deze zorg, noemen we het gemiddeld gecontracteerd tarief.

  Je vindt de maximale vergoedingen in de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders

 • Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. We kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Met die informatie berekenen wij het marktconform tarief. 

  Is de rekening van de zorgverlener onredelijk hoog, dan betaal je het verschil zelf. Wij melden dat via Mijn VGZ.

  Wil je weten wat het marktconform tarief is voor een bepaalde behandeling? Neem dan contact op met onze afdeling Zorgadvies en Bemiddeling

  Niet eens met het marktconform tarief?

  Ben je het niet eens met het marktconform tarief? Neem dan contact met ons op.

 • Soms bepaalt de overheid het tarief voor een soort zorg. Dat is het wettelijk tarief of Wmg-tarief.

  Wij gebruiken dit als wij geen tarieven hebben afgesproken met zorgverleners voor de zorg die je nodig hebt. En er Wmg-tarieven zijn voor deze soort zorg. Bij een zorgverlener zonder contract vergoeden wij een percentage van dit Wmg-tarief.

  Welk percentage wij vergoeden hangt af van de basisverzekering die je hebt. Bij de VGZ Ruime Keuze 80%. En bij de VGZ Basis Keuze 70%. Bij de VGZ Eigen Keuze 100% met uitzondering van GGZ en verpleging en verzorging. De maximale vergoeding voor GGZ en verpleging en verzorging vind je in de Lijst maximale vergoedingen niet-gecontracteerde zorgaanbieders

Veelgestelde vragen

Dit zijn vragen die wij van onze verzekerden krijgen over zorgverleners en contracten.

 • Je behandeling loopt door
  Je mag een behandeling voor een aandoening die doorloopt in het nieuwe jaar afmaken bij jouw zorgverlener. Je betaalt voor deze doorlopende behandeling geen eigen bijdrage omdat jouw zorgverlener geen contract meer met ons heeft.

  We vergoeden een doorlopende behandeling nog maximaal één kalenderjaar. Voor sommige aandoeningen is een maximum aantal behandelingen of een maximum behandelduur (bijvoorbeeld fysiotherapie).

  Heb je het eigen risico van het huidige jaar nog niet gebruikt? Dan betaal je mogelijk wel eigen risico.

  Je start een nieuwe behandeling
  Heb je een behandeling nodig voor een nieuwe of andere aandoening? Dan heb je natuurlijk de vrijheid om bij jouw zorgverlener te blijven. Houd er wel rekening mee dat je dan een deel van de kosten zelf moet betalen. Hoeveel dit is, hangt af van de basisverzekering die je hebt. Bovendien moet je de nota eerst zelf voorschieten voordat je van ons een vergoeding krijgt.

  Wil je dit niet? Kijk dan in de Zorgzoeker voor een zorgverlener met een contract bij jou in de buurt.

 • Heb je een basisverzekering VGZ Basis Keuze of VGZ Ruime Keuze en loopt je behandeling volgend jaar door? Dan mag je de lopende behandeling afmaken. Je betaalt voor deze doorlopende behandeling geen eigen bijdrage omdat jouw zorgverlener geen contract meer met ons heeft. We vergoeden dit nog maximaal één kalenderjaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en paramedische zorg (let op een maximaal aantal behandelingen). Voor deze zorg betaal je eigen risico.

  Heb je in 2022 de VGZ Eigen Keuze en was je in behandeling bij een gecontracteerde zorgaanbieder die in 2023 niet meer door ons is gecontracteerd? Dan mag je de doorlopende behandeling nog afmaken. Heb je het eigen risico van 2023 niet gebruikt? Dan betaal je mogelijk wel eigen risico.

  Gaat het om een behandeling voor een andere of nieuwe aandoening? En hebben we geen contract meer met de zorgverlener? Dan krijg je de zorg voor deze nieuwe aandoening vergoed volgens de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Het kan zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit hangt af van welke basisverzekering je hebt.

  Wil je deze extra kosten niet? Kijk dan in de Zorgzoeker voor een zorgverlener met een contract bij jou in de buurt.

  Houd er rekening mee dat je bij een zorgverlener zonder contract de nota eerst zelf moet voorschieten. Wij vergoeden dit dan achteraf.