EHIC (Europese zorgpas) 

De Europese zorgpas (EHIC) is gratis en gebruikt u als u spoedeisende zorg nodig heeft in het buitenland. U vindt uw zorgpas en EHIC in de VGZ Zorg app. Wilt u liever een plastic pas in uw portemonnee? Deze vraagt u heel makkelijk aan via Mijn VGZ of de VGZ Zorg app.

VGZ Alarmcentrale: uw eerste aanspreekpunt

Heeft u zorg nodig in het buitenland die niet kan wachten tot u weer thuis bent? Of moet u worden opgenomen in het ziekenhuis? Bel dan altijd eerst de VGZ Alarmcentrale: +31 40 297 55 50. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. 

Informatie digitaal in de VGZ Zorg app

U krijgt niet meer standaard een zorgpas met EHIC thuisgestuurd. Ook niet als uw huidige (plastic) zorgpas verlopen is. In plaats daarvan vindt u de informatie die op uw Europese zorgpas staat digitaal in de VGZ Zorg app. Deze staat onder het kopje 'Verzekering'.

Let wel op. Deze digitale informatie is geen officieel document. Soms accepteert een zorgverlener in het buitenland de informatie in de app niet. Daarom is het slim om een plastic pas mee te nemen als u naar het buitenland gaat. Heeft u geen pas bij u en heeft en zorg nodig in het buitenland? Neem dan contact op met de VGZ Alarmcentrale via +31 40 297 55 50. Wij sturen dan een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Zo voorkomt u dat u de kosten zelf mogelijk moet voorschieten.

Wilt u een plastic zorgpas met EHIC mee op reis? Vraag deze voor vertrek bij ons aan via Mijn VGZ of de VGZ Zorg app . Deze ontvangt u binnen 5 werkdagen gratis thuis. 

Geen spoed of een klein bedrag?

Heeft u wel zorg nodig in het buitenland, maar heeft het geen spoed? Of gaat het om een klein bedrag? Dan kunt u de kosten het beste ter plekke betalen en achteraf bij ons declareren. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een buitenlandse huisarts of apotheek.

In welke landen gebruikt u de EHIC?

De EHIC is geldig in de meeste Europese landen. Op de website van de Rijksoverheid ziet u precies in welke landen uw Europese zorgpas geldig is. Met uw EHIC voorkomt u in de meeste gevallen dat u zelf kosten moet voorschieten. Uw buitenlandse zorgverlener declareert de kosten dan direct bij ons. Wij laten u vervolgens weten welke kosten u eventueel zelf moet betalen.

Reist u buiten Europa of gaat u voor langere tijd naar het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. Voor landen waar de EHIC niet geldt heeft u een 111-formulier nodig. Voor Cuba, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland en Zuid-Afrika heeft u een Verzekeringsverklaring nodig. 

Geldigheidsduur EHIC

De geldigheidsduur staat vermeld op uw EHIC. Is uw pas verlopen? Geen zorgen. In de VGZ Zorg app staat automatisch een nieuwe pas voor u klaar.

Uw EHIC is alleen geldig als u ook bent verzekerd bij VGZ. Gebruikt u de pas en bent u niet verzekerd bij VGZ? Dan verhalen we achteraf de kosten op u.

Voorwaarden vergoeding medische zorg buitenland

  • Uw zorgpas is gratis en u kunt deze alleen voor uzelf gebruiken.
  • Tijdens uw verblijf in een Europese lidstaat kunt u een vergoeding krijgen voor medische zorg. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als voor de verzekerden van het betreffende land. Bent u bijvoorbeeld in Duitsland? Dan heeft u recht op dezelfde medische hulp als Duitse verzekerden.
  • Is het doel van uw buitenlandse reis alleen een medische behandeling? Dan is de kaart niet geldig.

EHIC niet geaccepteerd in privéziekenhuizen

Privéziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat u meestal zelf de kosten moet voorschieten. U kunt dan achteraf de kosten bij ons declareren. Privéziekenhuizen vindt u vooral in Griekenland, Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië.

Wilt u meer weten over de zorgpas met EHIC? Bekijk de pagina over de zorgpas.