De voordelen van stoppen met roken 

Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Je merkt al kort na het stoppen de positieve effecten. Wist je dat je longen beginnen met reinigen als je 24 uur niet hebt gerookt? Er zijn ook effecten op de langere termijn. Hieronder zie je wat voor effect stoppen met roken heeft op jouw lichaam.

Je bespaart een hoop geld

Naast de positieve effecten op je lichaam, kun je veel geld besparen als je stopt met roken.

Een rekenvoorbeeld:
Stel dat je per dag 20 sigaretten rookt. 1 pakje dus. Dan bespaar je 229,60 euro als je een maand niet rookt. Blijf je na deze maand stoppen met roken? Dan bespaar je daar 3.000 euro per jaar mee.

Verschillende manieren om te stoppen

Er zijn verschillende (bewezen) manieren om te stoppen met roken. Begeleiding bij het stoppen met roken maakt de kans op succes groter. Bekijk hieronder op welke manieren je hulp kunt krijgen.

Wat is voor jou de beste manier om te stoppen met roken?

Bekijk via de stoppen met roken keuzekaart welke methode het beste bij je past om met je huisarts te bespreken.

  • Bij de huisarts kan je terecht voor advies over stoppen met roken. Samen bespreken jullie welke manier het beste past bij jouw persoonlijke situatie om te stoppen met roken. Bijvoorbeeld als je ziek bent, klachten hebt, als je zwanger bent of graag wilt stoppen omdat het gezonder voor je is.   

    De huisarts zelf kan je ook begeleiden door het voeren van één of een paar gesprekken over stoppen met roken.

    Of de huisarts kan je doorverwijzen naar de praktijkondersteuner (POH). Deze begeleid je bij het stoppen met roken. De gesprekken vinden plaats in de praktijk van de huisarts of telefonisch. Meestal zijn dit 3 tot 5 gesprekken. Heb je meer of minder gesprekken nodig? Dan kan dat ook. 

  • Een goede manier om te stoppen met roken is door gesprekken met een coach of arts. Die gesprekken heten coaching. 

    Als je 4 keer of vaker zo’n gesprek voert, geeft dat volgens onderzoek de beste kans op succes. Elk gesprek duurt 10 minuten of langer.
  • Kauwgom, pleisters en tabletten zijn voorbeelden van middelen die nicotine uit het roken vervangen. Hierdoor kan de drang om te roken minder worden. 1 van deze middelen in combinatie met intensieve begeleiding vergroot de kans dat je stopt met roken. 

    Als je meer dan 10 sigaretten per dag rookt en als nicotine-vervangende middelen niet werken, dan kan je medicatie krijgen. Er zijn verschillende vormen van medicatie mogelijk. Nortriptyline en bupropion kunnen zorgen voor minder rookbehoefte en minder ontwenningsverschijnselen. Varenicline zorgt voor minder verlangen naar nicotine. 

    Deze middelen worden alleen vergoed als je intensief begeleid wordt.   

Wat wordt er vergoed? 

  • De basisverzekering vergoedt hulp bij stoppen met roken.

Jaarlijks vergoeden we één stoppen met roken programma. In de meeste gevallen hoef je geen eigen risico te betalen.

Waar kan ik terecht voor hulp bij stoppen? 

Je kan altijd terecht bij je huisarts voor hulp bij het stoppen met roken.

Ben je op zoek naar intensievere begeleiding? In de zorgzoeker vind je gemakkelijk welke aanbieders er bij jou in de buurt zijn.

Zwanger of zwanger worden en stoppen met roken   

Wil je zwanger worden? Of ben je zwanger? Dan is stoppen met roken belangrijk voor een gezonde start van je kind. Als je zwanger bent en je wilt stoppen met roken, heeft dat altijd zin! En je staat er niet alleen voor.

Ben je zwanger en wil je stoppen met roken?

Wil je zwanger worden en stoppen met roken?

Stoppen met roken in de Mijn Leefstijlcoach app

Jou helpen gezonder te leven. Dat staat bij ons voorop. In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn helpen we jou naar een goede leefstijl. 

Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.

Stoppen met roken

7 dagen challenge

Wil jij stoppen met roken? Je hebt meer kans als je hulptroepen inschakelt. In deze challenge helpt huisarts Tamara de Weijer jou te bevrijden van je verslaving. Je gaat aan de slag met tips en oefeningen en je maakt een persoonlijk stopplan.


Tags Mentaal Leefstijl