Sneller van je angsten af met een VR-bril

Leven met een angst- of dwangstoornis is moeilijk en kan je beperken. Soms durf je helemaal niet meer buiten te komen. Of moet je het licht altijd drie keer aan- en uitdoen. Om jou te helpen sneller je stoornis te overwinnen, zetten zorgverleners van het Vincent van Gogh nu virtual reality in.

Door een nieuwe behandelmethode met een VR-bril beleef je je angst in een veilige omgeving. In de psychologie noemen ze dat exposure: je komt bewust in contact met iets dat je moeilijk of eng vindt. Met een VR-bril kan jouw zorgverlener de situatie nabootsen en zien hoe jij als patiënt hierop reageert. Een bijkomend voordeel is dat de behandeling thuis voort te zetten is.

Betere behandeling en minder sessies
Je zorgverlener kan zelf instellen wat er gebeurt in jouw VR-omgeving. Hij of zij kijkt mee op een ander scherm om een heel goed beeld te krijgen van hoe jij een situatie beleeft. En is het te heftig? Dan wordt er natuurlijk ingegrepen. Door zoveel mogelijk goede ervaringen op te bouwen wordt het makkelijker voor jou om met de situatie om te gaan. Op deze manier kan je je angst sneller overwinnen. Dit is fijn voor jou, maar ook voor je zorgverlener. Want die kan meer mensen helpen.

Zinnig voor jou? 
Wil je weten hoe en of je gebruik kunt maken van zinnige zorg? Neem contact op met onze zorgadviseurs. Zij helpen je graag en geven een persoonlijk en vrijblijvend advies.
Neem contact op met de zorgadviseurs

Samen de zorg vooruitbrengen
Deze nieuwe behandelmethode is één van de vele voorbeelden waarbij VGZ zich samen met zorgverleners inzet voor betere zorg tegen lagere kosten. Zinnige zorg noemen we dat. Onze aanpak: slimme ideeën van zorgverleners op steeds meer plekken doorvoeren. Zo brengen we samen de zorg vooruit en kunnen we de zorg nu en in de toekomst goed en betaalbaar houden.

Meer voorbeelden van slimme zorg

Fijner thuis herstellen voor baby’s met geelzucht

Voor baby’tjes met geelzucht helpt fototherapie met blauw licht. Dit moest eerst in het ziekenhuis. Maar dankzij een uniek, lichtgevend slaapzakje kunnen ouder en kind fijn thuis van de kraamtijd genieten.

Hartbewaking direct vanuit huis

Met telemonitoring krijgen hartpatiënten hartbewaking op afstand. Zo wordt je hart altijd in de gaten gehouden en kun je als patiënt fijn vanuit huis contact hebben met de verpleegkundige of arts. En hoef je minder vaak naar het ziekenhuis.

Meer tijd voor de patiënt bij de huisarts

Door een andere werkwijze binnen de huisartsenpraktijk, krijgt de arts meer tijd om de patiënt beter te helpen en daardoor vaker beter advies te geven. En dat zorgt weer voor minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis.