Senior Zorginkoper GGZ, Ubert Klink praat je bij: TikTok-kanaal voor jongeren als reactie op onjuiste informatie over mentale gezondheid

Begin maart kopte de Telegraaf ‘Zorgverzekeraar investeert een ton in TikTok-kanaal’. Met dit initiatief lanceren Coöperatie VGZ en CZ samen met huisartsengroep Zorroo het TikTok-kanaal 'Mijn Hoofd Vandaag'. Doel: jongeren voorzien van betrouwbare informatie over mentale gezondheid. Door misleidende berichten op sociale media maken jongeren zich onnodig zorgen, wat leidt tot extra druk in de zorg. Ubert Klink, senior zorginkoper GGZ bij Coöperatie VGZ praat je bij!  

Ubert, wat was de aanleiding om het TikTok-kanaal ‘Mijn Hoofd Vandaag te beginnen?

“Dan gaan we 2 jaar terug in de tijd. Bij VGZ zagen we een enorme toename bij zorgadvies en bemiddeling van grotendeels jongeren die contact zochten met de vraag waar zij sneller terecht konden voor een ADHD-behandeling. Wij konden deze onvoorziene stijging niet verklaren en spraken daarom met huisartsen en praktijkondersteuners om te achterhalen wat zij zagen in hun praktijk. We kwamen erachter dat groepen jongeren elkaar in toenemende mate op social media informeren over medicatie, behandelopties en diagnoses. Waarbij medische termen te pas en te onpas wordt gebruikt En dat is een probleem. Want een aanzienlijk deel van deze informatie op social media klopt niet.” 

Hoe zorgen jullie ervoor dat de video’s betrouwbaar zijn? En hoe weten de jongeren dat? 

De informatie in de video’s zijn wetenschappelijk onderbouwd en dus betrouwbaar. We werken we samen met een breed netwerk van zorgprofessionals. Zoals huisartsen, psychiaters, psychologen en andere specialisten. We laten simpelweg artsen en zorgverleners aan het woord, zonder er landingspagina’s of producten aan te koppelen.  

 

Waarom is TikTok gekozen als platform voor deze campagne? Ondanks de zorgen over de invloed van sociale media op het mentale welzijn van jongeren? 

We hebben voor TikTok gekozen omdat dit momenteel het meest populaire platform is onder jongeren. Het bereik is enorm en er worden heel veel video’s bekeken. Veel van de onjuiste informatie komt ook van TikTok. De onderwerpen van onze video’s zijn daar al populair, dus is het eigenlijk een hele logische plek om daar ook de juiste informatie te geven.  

 

Hoe weten jullie of de video’s ook echt helpen om desinformatie tegen te gaan? 

We maken plannen om specifiek de impact in een bepaalde regio te monitoren. We zorgen ervoor dat de video’s daar dan extra zichtbaar zijn voor de doelgroep. Vervolgens kijken we of huisartsen een verschil herkennen in het aantal vragen dat zij krijgen. Of dat ze merken dat jongeren betere informatie hebben over mentale gezondheid. Als zorgverzekeraar kunnen we bijhouden of de vragen bij zorgadvies en bemiddeling afnemen. En natuurlijk kijken we ook naar hoe de video’s het doen: hoe vaak worden ze gekeken of gedeeld. Dit is ook een goede graadmeter voor succes om in de gaten te houden. 

Doen jullie nog meer om jongeren te helpen bij hun mentale gezondheid? 

Wat we in de toekomst ook willen doen, is een online community opzetten die aansluit bij de video’s van “Mijn Hoofd Vandaag.” Stel je voor dat iemand een filmpje kijkt en zichzelf erin herkent. Het kan dan ontzettend waardevol zijn om hierover te praten met andere jongeren die misschien hetzelfde doormaken. Jongeren hebben, net als iedereen, te maken met uitdagingen die zeker niet altijd een behandeling vragen in de GGZ. Door een veilige online plek te creëren waar ze ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen ondersteunen, bieden we aan hen een extra steunpunt. Het is als jongere fijn om te weten dat je niet alleen bent en dat er andere jongeren zijn die je begrijpen en tegen hetzelfde aanlopen. 

Welke tips kan je jongeren geven om ervoor te zorgen dat als ze online informatie zoeken over mentale gezondheid, ze ook écht betrouwbare informatie vinden?  

Een paar tips voor jongeren, maar eigenlijk voor iedereen, die op zoek zijn naar betrouwbare informatie over (mentale) gezondheid: 

  • Gebruik betrouwbare websites

    Websites zoals thuisarts.nl bieden betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over verschillende gezondheidsproblemen, inclusief mentale gezondheid.

  • Vertrouw niet alles wat je ziet

    Wees kritisch tegenover informatie die je op sociale media vindt, vooral als het gekoppeld is aan de verkoop van producten. Een beetje wantrouwen is gezond; niet alles wat op het internet staat, is waar.

  • Zoek naar bronnen zonder commerciële belangen

    Informatie verstrekt door zorgprofessionals en wetenschappelijke organisaties is vaak betrouwbaarder dan informatie afkomstig van commerciële partijen.

  • Praat met anderen

    Het kan helpen om te praten met vrienden, familie of in een community waar jongeren met vergelijkbare ervaringen samenkomen.

  • Ga naar de huisarts

    Bij twijfel over je mentale gezondheid is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan je verder helpen en doorverwijzen naar de juiste zorgprofessionals.

Hulp bij mentale balans

Bijna iedereen heeft het tegenwoordig druk. Een drukke baan, een druk gezin, zorgen om geld of misschien de zorg voor ouder wordende ouders. En dan ook nog die drukke sociale agenda. Soms wordt het dan te veel. Kijk eens op de Mentaal in balans-pagina. Hier geven psycholoog Thijs Launspach en neurobioloog Brankele Frank verrassende en inspirerende tips over stress en een ontspannen leven. En je vindt er een breed aanbod aan workshops, trainingen en interventies.