Slimme digitale informatie rond spiraaltje plaatsen

Kan de informatievoorziening rond het plaatsen van een spiraaltje slimmer en efficiënter? Waarbij patiënt zich goed geïnformeerd en zeker voelt? Huisartsenpraktijk Fonkelzorg ontwikkelt hiervoor met hulp van Coöperatie VGZ een hybride zorgpad. VGZ vindt dit een mooi voorbeeld van hybride huisartsenzorg, waarbij de patiënt meer grip op haar zorg krijgt. 

Digitale informatie op slimme momenten

Het plaatsen van een spiraaltje is best een spannende ingreep. Om de patiënt te ondersteunen wil Fonkelzorg haar digitale informatie sturen, naast de normale afspraken. Precies op die momenten dat ze de informatie nodig heeft.
Bijvoorbeeld:

  • Vooraf een video of vlog over de verschillende spiraaltjes 
  • Kort voor het plaatsen van het spiraaltje een e-mail met alle aandachtspunten op een rij, zoals de pijnstilling

Alle informatie onthouden is lastig

Bij Fonkelzorg geeft momenteel de huisarts de meeste informatie over het spiraaltje tijdens de afspraken. Huisarts Sylvana Hazenveld van Fonkelzorg: “De patiënt vindt het vaak lastig al die informatie te onthouden. Waardoor veel vrouwen zich onzeker voelen. Vaak nemen ze extra contact met ons op om vragen te stellen.”

Minder onzekerheid en vragen, beter geïnformeerd

“Wij verwachten dat het hybride zorgpad de patiënt gaat helpen”, vertelt Sylvana Hazenveld. “Ze krijgt toegang tot de juiste informatie op het juiste moment. De patiënt zal minder onzeker zijn, heeft minder vragen en wil mogelijk zelfs minder afspraken. Tijdens de afspraken is ze bovendien beter geïnformeerd.” 
Als blijkt dat het hybride zorgpad ‘spiraaltje plaatsen’ goed werkt, wil Fonkelzorg ook zulke zorgpaden voor andere zorg of behandelingen ontwikkelen.

Veelbelovend voorbeeld

VGZ werkt samen met Fonkelzorg aan het hybride zorgpad. Wij houden bijvoorbeeld interviews met patiënten. Zo krijgen we de behoeftes van de patiënt helder. En speelt de patiënt een centrale rol in het zorgpad.
Sjoerd Bisselink, digitaal expert bij VGZ: “Wij vinden het een veelbelovend voorbeeld van hybride huisartsenzorg. Digitale mogelijkheden ondersteunen de fysieke zorg. De patiënt krijgt meer grip op haar zorg, omdat ze beter geïnformeerd is. Dat is waar we naartoe willen.”

Wij geloven in hybride huisartsenzorg

Wij geloven dat digitale oplossingen de huisartsen kunnen helpen. En kunnen zorgen dat de huisarts ruimte overhoudt voor patiënten die meer zorg nodig hebben. Digitalisering is hierbij geen doel, maar een middel. Sjoerd Bisselink: “We zien graag dat ook huisartsen enthousiast worden over deze nieuwe oplossingen.”

Meer weten over digitale zorg?

Heeft u interesse in meer digitale mogelijkheden in de zorg? Dan is dit misschien ook iets voor u.

Makkelijk online medicijnen bestellen via VGZ.

Online medicijnservice

Wilt u 24/7 uw (herhaal)medicatie online bestellen? Dat kan makkelijk via de online medicijnservice. Uw medicijnen krijgt u snel thuisbezorgd. En het advies over uw medicijnen is gratis. Handig toch?
Houd grip op uw medische gegevens met een PGO.

De PGO

De PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) is een slimme digitale oplossing voor uw medische gegevens. Het is een online medisch dossier op een website of in een app. U beheert daarmee zelf uw medische gegevens.

Bekijk ook: