Schuldhulpverlening voor gemeenten: zo kunnen we samenwerken
Wij werken graag samen met gemeenten en instanties om schulden bij onze klanten zoveel mogelijk op te lossen en te voorkomen. Op deze pagina leest u wat er op dit gebied mogelijk is.
Mogelijkheden voor gemeenten
Wij hebben verschillende mogelijkheden voor samenwerking met u als gemeente. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de hoogte en de soort achterstand van de verzekerde/inwoner.- Vroegsignalering: voor verzekerden met 30 tot 100 dagen achterstand, zonder aanmelding bij het CAK. Wij kunnen achterstandslijsten leveren met behulp van bijvoorbeeld BKR of het klantvolgsysteem RIS (inforing).
- Een volledige betalingsregeling: voor verzekerden met een premieachterstand van 6 maanden of meer. Met een aanmelding bij het CAK. Voor verzekerden zonder een bijstandsuitkering.
- Uittredingsregeling voor bijstandsgerechtigde (WUB): voor verzekerden met een premieachterstand van 6 maanden of meer. Met een aanmelding bij het CAK. Voor verzekerden met een bijstandsuitkering.
Mogelijkheden voor schuldhulpverlening
Wij hebben twee mogelijkheden voor een samenwerking met een instantie schuldhulpverlening:- Minnelijk traject: voor verzekerden met een zeer problematische schuldensituatie. Wij zijn bereid om mee te werken met een minnelijk schuldentraject, als de schuldhulpverlener lid is van NVVK of conform de NVVK-richtlijnen werkt. U leest meer over het minnelijk traject in de alinea hieronder.
- Instantieniveau: een verzamelaanvraag tot samenwerking voor minimaal 10 nieuwe verzekerde cliƫnten per maand aan ons als schuldeiser.
Minnelijk traject
Wij ontvangen aan het begin van het minnelijk schuldentraject een ondertekende stabilisatieovereenkomst. Deze stabilisatieovereenkomst is volgens de NVVK-richtlijnen opgesteld, voorzien van datum van ondertekening en ondertekening door zowel de schuldhulpverlener als de verzekerde. Na ontvangst van de stabilisatieovereenkomst zorgen wij voor:
- Opgave van het openstaande saldo, inclusief incassopartners (excl. eventuele vorderingen van Nedasco).
- Opschorting van de aanmelding bij het CAK voor vier maanden.
- Het stilleggen (of bevriezen) van incassomaatregelen.
Neem contact met ons op
Als gemeente of schuldhulpverleningsinstantie kunt u uw wensen en situatie met ons bespreken. Wij zijn te bereiken via loketgemeenten@vgz.nl. Vermeld het postcodegebied van de gemeente, relatienummer of het collectiviteitsnummer. Wij nemen binnen 7 werkdagen contact met u op.Binnenkort: checklists
Binnenkort vindt u hier checklists. Deze checklists helpen u bij het opstarten van vroegsignalering, instantieniveau en WUB.
Meer informatie
Meer weten over bijvoorbeeld het CAK of vroegsignalering? Bekijk dan onze veelgestelde vragen.
Het CAK
Meer weten over het CAK? Lees meer over: