Schuldhulpverlening voor gemeenten: zo kunnen we samenwerken

Wij werken graag samen met gemeenten en instanties om schulden bij onze klanten zoveel mogelijk op te lossen en te voorkomen. Op deze pagina leest u wat er op dit gebied mogelijk is.

Mogelijkheden voor gemeenten

Wij hebben verschillende mogelijkheden voor samenwerking met u als gemeente. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de hoogte en de soort achterstand van de verzekerde/inwoner.
  • Vroegsignalering: voor verzekerden met 30 tot 100 dagen achterstand, zonder aanmelding bij het CAK. Wij kunnen achterstandslijsten leveren met behulp van bijvoorbeeld BKR of het klantvolgsysteem RIS (inforing).
  • Een volledige betalingsregeling: voor verzekerden met een premieachterstand van 6 maanden of meer. Met een aanmelding bij het CAK. Voor verzekerden zonder een bijstandsuitkering.
  • Uittredingsregeling voor bijstandsgerechtigde (WUB): voor verzekerden met een premieachterstand van 6 maanden of meer. Met een aanmelding bij het CAK. Voor verzekerden met een bijstandsuitkering.

Mogelijkheden voor schuldhulpverlening

Wij hebben twee mogelijkheden voor een samenwerking met een instantie schuldhulpverlening:
  • Minnelijk traject: voor verzekerden met een zeer problematische schuldensituatie. Wij zijn bereid om mee te werken met een minnelijk schuldentraject, als de schuldhulpverlener lid is van NVVK of conform de NVVK-richtlijnen werkt. U leest meer over het minnelijk traject in de alinea hieronder.
  • Instantieniveau: een verzamelaanvraag tot samenwerking voor minimaal 10 nieuwe verzekerde cli├źnten per maand aan ons als schuldeiser.

Minnelijk traject
Wij ontvangen aan het begin van het minnelijk schuldentraject een ondertekende stabilisatieovereenkomst. Deze stabilisatieovereenkomst is volgens de NVVK-richtlijnen opgesteld, voorzien van datum van ondertekening en ondertekening door zowel de schuldhulpverlener als de verzekerde. Na ontvangst van de stabilisatieovereenkomst zorgen wij voor:

  • Opgave van het openstaande saldo, inclusief incassopartners (excl. eventuele vorderingen van Nedasco).
  • Opschorting van de aanmelding bij het CAK voor vier maanden.
  • Het stilleggen (of bevriezen) van incassomaatregelen.

Neem contact met ons op

Als gemeente of schuldhulpverleningsinstantie kunt u uw wensen en situatie met ons bespreken. Wij zijn te bereiken via loketgemeenten@vgz.nl. Vermeld het postcodegebied van de gemeente, relatienummer of het collectiviteitsnummer. Wij nemen binnen 7 werkdagen contact met u op.

Binnenkort: checklists
Binnenkort vindt u hier checklists. Deze checklists helpen u bij het opstarten van vroegsignalering, instantieniveau en WUB. 


Meer informatie
Meer weten over bijvoorbeeld het CAK of vroegsignalering? Bekijk dan onze veelgestelde vragen. 
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord