Inkoop van zorg

Waarom wij contracteren

VGZ heeft voor de ziekenhuiszorg in 2017 contracten gesloten met alle 80 ziekenhuizen. Daarmee is goede en betaalbare zorg gecontracteerd voor ruim 1,3 miljoen verzekerden in heel Nederland. Zo realiseren we zorg die toegankelijk en betaalbaar is, nu en in de toekomst.

De zorg in Nederland is goed, maar er zijn verschillen tussen zorgaanbieders. Omdat we willen dat u goede zorg krijgt, gaan we elk jaar met zorgaanbieders in gesprek. We maken samen met hen afspraken over de zorg, samenwerking, kwaliteit en service. Bijvoorbeeld over hoe snel u een behandeling kunt krijgen en wat een behandeling kost. Al deze afspraken leggen we vast in een contract.

Normen van beroepsgroepen

Wij kijken bij het sluiten van een contract naar de normen van beroepsgroepen. Een beroepsgroep is bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Beroepsgroepen bepalen voor verschillende behandelingen normen voor samenwerking, prijzen, kwaliteit en service. Een voorbeeld van zo’n norm is het aantal operaties dat een ziekenhuis per jaar uitvoert. Vaker een operatie uitvoeren, betekent meer ervaring. Dus een grotere kans dat de operatie in een keer goed gaat.

Zinnige Zorg

Ook zetten wij ons samen met de zorgaanbieders in voor vernieuwingen in de zorg. Want vernieuwende ideeën dragen bij aan betere, toegankelijkere en betaalbaardere zorg. En dat vinden wij belangrijk. Lees meer over zinnige zorg.

Vind eenvoudig een goede zorgaanbieder

Wilt u weten bij welke zorgaanbieder u op basis van uw zorgverzekering terechtkunt? Kijk dan in Vergelijk en Kies. Hier ziet u met welke zorgaanbieders bij u in de buurt wij een contract hebben. En voor welke zorg. Hebt u met spoed zorg nodig? Dan kunt u gewoon terecht bij de dichtstbijzijnde zorgaanbieder.

Met hart voor zinnige zorg