Inkoop van zorg bij VGZ

Waarom wij contracteren

VGZ sluit voor de ziekenhuiszorg contracten met ziekenhuizen. Daarmee is goede en betaalbare zorg gecontracteerd voor verzekerden in Nederland. Zo realiseren we zorg die toegankelijk en betaalbaar is, nu en in de toekomst.

Verschillen tussen zorgverleners

De zorg in Nederland is goed, maar er zijn verschillen tussen zorgverleners. Omdat we willen dat u goede zorg krijgt, gaan we elk jaar met zorgverleners in gesprek. We maken samen met hen afspraken over de zorg, samenwerking, kwaliteit en service. Bijvoorbeeld over hoe snel u een behandeling kunt krijgen en wat een behandeling kost. Al deze afspraken leggen we vast in een contract.

Normen van beroepsgroepen

Wij kijken bij het sluiten van een contract naar de normen van beroepsgroepen. Een beroepsgroep is bijvoorbeeld de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde. Beroepsgroepen bepalen voor verschillende behandelingen normen voor samenwerking, prijzen, kwaliteit en service. Een voorbeeld van zo’n norm is het aantal operaties dat een ziekenhuis per jaar uitvoert. Vaker een operatie uitvoeren, betekent meer ervaring. Dus een grotere kans dat de operatie in een keer goed gaat.

Zinnige Zorg

Ook zetten wij ons samen met de zorgverleners in voor vernieuwingen in de zorg. Want vernieuwende ideeën dragen bij aan betere, toegankelijkere en beter betaalbare zorg. En dat vinden wij belangrijk.

Lees meer over zinnige zorg

Vind eenvoudig een goede zorgverlener 

Wilt u weten bij welke zorgverlener u op basis van uw zorgverzekering terechtkunt? Kijk dan in de Zorgzoeker. Hier ziet u met welke zorgverleners bij u in de buurt wij een contract hebben. En voor welke zorg. Heeft u met spoed zorg nodig? Dan kunt u gewoon terecht bij de dichtstbijzijnde zorgverlener.