Ik vind het onacceptabel dat mensen die geldproblemen hebben meer moeten betalen door bronheffing. Dit moet echt anders. Uit onderzoek blijkt dat de opslag juist schulden verhogend werkt voor mensen die wel willen maar het niet kunnen betalen. Mijn visie: niemand meer in de bronheffing! Maar hoe realiseren we dit? De eerste stap was het aangaan van een nauwe samenwerking met VGZ en het SFDH, Sociale Fondsen Den Haag. Samen zoeken we naar nieuwe methoden om de instroom in de bronheffing te verminderen en de uitstroom te bevorderen. Ons doel is om inwoners op een duurzame manier te ondersteunen.
We hebben met VGZ, verschillende teams van de gemeente zoals schuldhulpverlening en bijstandsverlening en Sociale Fondsen Den Haag het hele proces onder de loep genomen. We brachten in kaart wie welke rol en verantwoordelijkheid had. Hierdoor ontdekten we dat bepaalde dingen niet logisch waren. En dat er veel snijvlakken waren waar we nog onvoldoende op inspeelden of op samenwerkten. Denk aan regelingen die onbenut bleven. Dit gaf ons inzicht in de pijnpunten en de verbeterpunten.
De belangrijkste doelstellingen zijn het duurzaam verlagen van de instroom en het verhogen van de uitstroom uit de bronheffing. Inwoners hebben er veel aan: als je geen betaalachterstand opbouwt blijf je aanvullend verzekerd. Dat is belangrijk voor mensen met gezondheidsklachten. Ook zorgt meer bestaanszekerheid voor minder stress, wat weer positief is voor de gezondheid. Minder financiële stress betekent ook meer ruimte om na te denken over werk en toekomst. Wat weer perspectief biedt. Kortom, het biedt veel verlichting en opent deuren naar een betere toekomst.
Een innovatief idee waar ik bijzonder enthousiast over ben, is de mogelijke inzet van een persoonlijke lening voor openstaande schulden. Dit is een lening tegen een lage rente via onze Gemeentelijke Kredietbank. Dit kan mensen in staat stellen om hun openstaande premies aan VGZ te betalen en voorkomt dat zij in de bronheffing terechtkomen. Dit biedt alleen maar voordelen: de persoon blijft aanvullend verzekerd en hoeft geen extra betaling te doen door een hogere premie in de bronheffing. Daarnaast kan het Sociaal Fonds Den Haag een deel van de kosten dekken wanneer de kredietbank niet voldoende kan herfinancieren. Mochten er dan nog steeds schulden overblijven, dan onderzoekt VGZ of zij een maatwerkoplossing kunnen bieden. Dit vraagt nog wel verdere uitwerking maar is veelbelovend.
Hoewel we nog geen grote campagne zijn gestart vanwege de prille fase, hebben we al bijna 150 mensen uit de bronheffing kunnen houden met de deze aanpak! We hebben deze mensen individueel geïnformeerd en gevraagd om mee te doen. Binnenkort starten we samen met VGZ de campagne: ‘Niemand verdient geldzorgen’. Dit is een onderdeel van een bestaande campagne. Met VGZ richten we ons specifiek op jongeren tot 35 jaar. Dit is een grote groep met betalingsproblemen. Vanuit de gemeente voeren we de campagne ook bij andere doelgroepen.
De samenwerking verloopt echt goed. Dit komt omdat we dezelfde ambitie delen: we willen dat mensen een gezond en gelukkig leven hebben. Dat ze goed verzekerd zijn en kunnen meedoen aan de samenleving. Schulden belemmeren dat perspectief. Doordat we deze ambitie naar elkaar hebben uitgesproken en intensief samenwerken, versterken we elkaar.
Gemeenten en zorgverzekeraars moeten als eerste met elkaar in gesprek gaan. Maak een duidelijk beeld van de huidige situatie: hoeveel mensen zitten in de bronheffing? Wat zijn de knelpunten? Bespreek elkaars processen: waar de pijnpunten en snijvlakken liggen. Neem de tijd om innovaties te bedenken en denk na over maatwerkoplossingen voor individuele situaties. Organiseer bijvoorbeeld een met-de-benen-op-tafel-sessie om vrijuit te brainstormen. Ook goed om te weten: we organiseren binnenkort een webinar voor andere zorgverzekeraars om hen te informeren en inspireren.
Ga in gesprek én organiseer de samenwerking goed. Wij werken in korte periodes (sprints) van 2 weken onder begeleiding van een scrummaster. In een multidisciplinair en integraal Scrum team, waarin de 3 organisaties vertegenwoordigd zijn. Hierin bepalen we wat de meeste toegevoegde waarde heeft voor inwoners en werken we voorstellen uit, die we na afloop van een sprint ter review voorleggen aan de belangrijkste stakeholders. En bedenk: niet elke situatie kan met een standaardoplossing worden aangepakt. Standaard is wél dat je samen met de inwoner kijkt wat nodig is om iemand duurzaam verder te hepen. En waar we nodig maatwerk bieden. Dit vraagt ook iets van de organisatie. Medewerkers moeten de mogelijkheid hebben om de leefwereld van inwoners te begrijpen maar ook weten welke mogelijkheden ze hebben om inwoners te helpen.
Ja dat denk ik zeker. Het VGZ Gemeentepakket biedt veel voordelen voor mensen met een laag inkomen. Het eigen risico kun je meeverzekeren, waardoor mensen geen onverwachte rekeningen krijgen. De dekking is uitgebreider, bijvoorbeeld voor fysiotherapie en tandarts. Daarnaast kunnen betalingsachterstanden sneller worden opgemerkt en aangepakt. Als iemand toch een achterstand oploopt, kan VGZ hen snel helpen met regelingen en oplossingen. Dit alles maakt het een heel waardevol instrument voor minima om schulden en betalingsproblemen te voorkomen.
Ik hoop dat onze aanpak bewustwording creëert over wat schulden met mensen doet en hoe financiële prikkels niet helpen voor deze groep. Het liefst wil ik dat andere gemeenten en zorgverzekeraars geïnspireerd raken en met elkaar in gesprek gaan. Om de instroom in de bronheffing te verlagen en de uitstroom te verhogen. Misschien kunnen we zelfs een platform of iets dergelijks opzetten met goede ideeën. Zodat we óók van elkaar kunnen leren. En dat we het landelijk met elkaar kunnen beetpakken. Het is een beetje gek dat wij dit moeten doen om de politiek te overtuigen. Maar ik doe het met alle liefde en plezier ondanks dat de oplossing van het afschaffen van de bronheffing op een ander bord ligt.
Neem dan contact op met je accountmanager.