De gevolgen van corona op ziekenhuiszorg
Er liggen steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis. Dat betekent dat ziekenhuizen de andere (niet-corona) zorg langzaamaan weer oppakken. Toch is het in sommige ziekenhuizen nog steeds heel erg druk. Misschien is ook jouw behandeling uitgesteld. Dat kan heel vervelend zijn. We willen je graag helpen. Bijvoorbeeld bij het vinden van een ziekenhuis waar je eerder aan de beurt bent. Hieronder vind je veelgestelde vragen, plus de antwoorden.
-
Voor een aantal te plannen behandelingen kun je misschien ergens anders eerder terecht. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan een nieuwe verwijzing van de huisarts nodig hebt.
Wil je weten of je ergens anders eerder terechtkunt? Dan kun je contact opnemen met onze zorgadviseurs. Ze doen hun uiterste best om je te helpen.
-
Overleg met jouw huisarts. Hij kan dit goed beoordelen en zorgt ervoor dat je de zorg krijgt die nodig is.
-
Is jouw behandeling in het ziekenhuis onderbroken of jouw behandeling of operatie uitgesteld? Dan neemt het ziekenhuis contact met je op als jouw behandeling verder gaat, of jouw operatie alsnog gepland is. Het ziekenhuis maakt hierin een goede en zorgvuldige afweging.
-
Ja, je kunt terecht bij de huisarts, huisartsenpost of SEH (Spoedeisende Hulp). Wacht niet als je spoedeisende hulp nodig hebt. Ziekenhuizen hebben naast de zorg voor coronapatiënten nog ruimte voor andere patiënten. De kans dat je in het ziekenhuis besmet raakt is klein. De ziekenhuizen zorgen daarvoor met allerlei maatregelen. Neem eerst telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Alleen als het levensbedreigend is, kun je rechtstreeks naar de SEH. Lukt dat niet? Bel dan 112.
Bekijk ook de andere veelgestelde vragen van onze verzekerden over corona. En onze antwoorden.
Wat kun je zelf doen?
- Bij bepaalde klachten, zoals knie- en heupklachten, kun je contact opnemen met een fysiotherapeut om te informeren naar de (online) behandelmogelijkheden om fit te blijven in de aanloop naar of bij uitstel van jouw operatie.
- Je kunt met een diëtist in gesprek gaan om jouw voedingspatroon door te nemen. Met goede voeding wordt de kans op complicaties kleiner en herstel je vaak sneller na een ingreep.
- VGZ heeft een uitgebreid aanbod van preventieve trainingen en cursussen. Je wilt gezond en vitaal blijven leven. Of je nu een dagje ouder wordt of leeft met een chronische aandoening. Kijk eens naar de mogelijkheden en vergoeding.
- Ben je chronisch ziek? Dan kun je deelnemen aan gecontracteerde zorgprogramma’s voor onder andere diabetes mellitus type 2, COPD, hart- en vaatziekten en astma (als je 16 jaar of ouder bent). Begeleiding bij het stoppen met roken is vaak onderdeel van het programma. Ben je benieuwd naar jouw persoonlijke vergoeding? Deze vind je hier.

Hulp & advies bij vragen
Het aantal corona-patiënten neemt gelukkig af. Toch hebben sommige ziekenhuizen het heel druk. Misschien sta je daarom langer op een wachtlijst. Wij kunnen meedenken over een oplossing. We helpen je graag!