De gevolgen van corona op ziekenhuiszorg

Het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt. Mensen worden ziek en hebben dringend behoefte aan zorg. Hiervoor reserveren ziekenhuizen hun bedden, materialen en hulpverleners. Daarnaast moet er ook ruimte zijn voor acute zorg, zoals bevallingen of andere spoedzorg.

Wat betekent dit voor u?

Afspraken

Heeft u een afspraak staan in een ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum? Dan wordt er contact met u opgenomen. Het kan zijn dat uw afspraak, onderzoek of behandeling wordt verplaatst. Of niet doorgaat. Zorgverleners kunnen er ook voor kiezen om poliklinische afspraken om te zetten naar telefonische afspraken of e-consulten.

Operaties

Ziekenhuizen stellen de geplande operaties zoveel mogelijk uit. Dit doen zij om zoveel mogelijk bedden vrij te maken voor coronapatiënten.

Ik heb dringend zorg nodig. Kan ik wel naar het ziekenhuis of de huisarts?

Ja, u kunt terecht bij de huisarts, huisartsenpost of SEH (Spoedeisende Hulp). Wacht niet als u spoedeisende hulp nodig heeft. Ziekenhuizen hebben naast de zorg voor coronapatiënten tijd voor andere patiënten. De kans dat u in het ziekenhuis besmet raakt is klein. De ziekenhuizen zorgen daarvoor met allerlei maatregelen. Neemt u eerst telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost. Alleen als het levensbedreigend is, kunt u rechtstreeks naar de SEH. Lukt dat niet? Bel dan 112. 

Wat kunt u op dit moment van ons verwachten?

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen in uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact met op met onze afdeling Zorgadvies en Bemiddeling via het telefoonnummer 088 – 131 16 11. Wij adviseren u graag.

Bekijk ook de veelgestelde vragen van onze verzekerden en onze antwoorden.

Denkt u aan een second opinion?

Twijfelt u aan de diagnose of behandeling van uw behandelend arts? Dan kunt u altijd de mening van een tweede arts vragen. Hij beoordeelt uw diagnose of behandeling opnieuw. Zo heeft u meer zekerheid.Wij kunnen u advies geven. Neem gerust contact met op met onze afdeling Zorgadvies en Bemiddeling via het telefoonnummer 088 – 131 16 11. Dit advies bespreekt u vervolgens met uw huidige behandelaar.

Wachtlijstbemiddeling aanvragen?

Ons advies is om momenteel niet over te stappen naar een andere zorgverlener. Wacht eerst de huidige communicatie van uw huidige zorgverlener af.

Wij kunnen u namelijk niet garanderen dat de zorg bij een andere zorgverlener wel doorgaat. Of eerder ingepland kan worden. Veel zorgverleners zitten op dit moment in dezelfde situatie.

Worden uw klachten erger? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelaar.

Wat is er wel mogelijk?

  • Bij bepaalde klachten, zoals knie- en heupklachten, kunt u contact opnemen met een fysiotherapeut om te informeren naar de (online) behandelmogelijkheden om fit te blijven in de aanloop naar of bij uitstel van uw operatie.
  • U kunt met een diëtist in gesprek gaan om uw voedingspatroon door te nemen. Met goede voeding wordt de kans op complicaties kleiner en herstelt u vaak sneller na een ingreep.
  • VGZ heeft een uitgebreid aanbod van preventieve trainingen en cursussen. U wilt gezond en vitaal blijven leven. Of u nu een dagje ouder wordt of leeft met een chronische aandoening. Kijk eens naar de mogelijkheden en vergoeding.
  • Bent u chronisch ziek? Dan kunt u deelnemen aan gecontracteerde zorgprogramma’s voor onder andere diabetes mellitus type 2, COPD, hart- en vaatziekten en astma (als u 16 jaar of ouder bent). Begeleiding bij het stoppen met roken is vaak onderdeel van het programma. Bent u benieuwd naar uw persoonlijke vergoeding? Deze vindt u hier.

 

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord