Hoe kan het dat u meer moet betalen dan verwacht?

Het kan gebeuren dat u meer moet betalen dan verwacht. Dat kan verschillende redenen hebben, zoals het betalen van eigen risico of een eigen bijdrage. Op deze pagina leest u wat de belangrijkste redenen kunnen zijn:

Wij verrekenen vergoedingen en betalingen met elkaar

Is uw vergoeding lager dan verwacht? Of moet u betalen, terwijl u een vergoeding verwachtte? Dan kan het zijn dat wij een vergoeding verrekend hebben met een bedrag dat u ons moest betalen.

BaukeVoorbeeld verrekening kosten

Dit is Bauke

Bauke stuurt ons een tandartsnota van € 250. Deze vergoeden wij volledig. De vergoeding is dus: € 250.
Daarnaast hebben wij een nota van € 200 ontvangen van het ziekenhuis. Dit bedrag valt onder het eigen risico van Bauke. Bauke moet dus betalen: € 200. Wij trekken het bedrag dat Bauke moet betalen van haar vergoeding af (€ 250 - € 200 = € 50). Op de zorgkostenfactuur van Bauke staat daarom dat ze € 50 van ons krijgt, in plaats van € 250.

U betaalt eigen risico

Voor zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Bijvoorbeeld voor ziekenhuiszorg en voor medicijnen. Ook in 2019 heeft u een verplicht eigen risico van € 385. Daarnaast heeft u misschien gekozen voor een vrijwillig eigen risico. Wij vergoeden de kosten pas, als u uw eigen risico betaald heeft. Geldt voor de zorg ook een eigen bijdrage? Dan betaalt u eerst een eigen bijdrage, en over de rest van de kosten het eigen risico.

Over welk jaar berekenen wij het eigen risico?

Wij kijken naar de datum waarop u de zorg heeft ontvangen. En bij ziekenhuiszorg naar de datum waarop uw behandeltraject is gestart. Dus stel dat u in 2018 een behandeling bent begonnen in het ziekenhuis. En in 2019 is uw laatste behandeling. Dan tellen de kosten mee voor het eigen risico van 2018.

JosVoorbeeld betalen eigen risico

Dit is Jos
Jos heeft een eigen risico van € 385.

Jos breekt zijn arm. Behandelkosten: € 4.000. Jos betaalt € 385 eigen risico. VGZ betaalt de rest, dus € 3.615. Jos heeft hiermee zijn volledige eigen risico betaald. De rest van het jaar betaalt hij geen eigen risico meer.

Meer uitleg over het eigen risico

U betaalt een eigen bijdrage

Voor sommige zorgsoorten betaalt u een eigen bijdrage. Dit betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt. Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u soms dus eerst een eigen bijdrage, en over de rest van het bedrag bijvoorbeeld het eigen risico.

Voor sommige zorgsoorten betaalt u een eigen bijdrage. Dit betekent dat u een deel van de kosten zelf betaalt. Krijgt u zorg uit de basisverzekering? Dan betaalt u soms dus eerst een eigen bijdrage, en over de rest van het bedrag bijvoorbeeld het eigen risico.

HildeVoorbeeld eigen bijdrage

Dit is Hilde
Hilde heeft een eigen risico van € 385. Dit heeft ze al betaald voor andere zorg.

Hilde is in het ziekenhuis bevallen van een prachtige dochter. Na 2 dagen kan ze weer naar huis. De behandelkosten zijn € 476. Voor deze zorg geldt een eigen bijdrage van € 33 per dag, dus in totaal € 66. Dan blijft er nog een bedrag van € 410 over (€ 476- € 66). Dit bedrag vergoedt VGZ. Voor de eigen bijdrage van € 66 krijgt Hilde een rekening van ons.

Meer uitleg over de eigen bijdrage

Uw zorgverlener heeft geen contract

U kunt altijd zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Maar het kan voor uw vergoeding uitmaken of uw zorgverlener een contract met ons heeft. In de Zorgzoeker checkt u of uw zorgverlener een contract met ons heeft.

Zorg nodig?

Check uw vergoedingCheck uw vergoeding en de voorwaarden
Ga naar het vergoedingenoverzicht

Check het contractCheck of uw zorgverlener een contract heeft
Kijk in de Zorgzoeker

Zorgverlener met contractZorgverlener mét contract? VGZ regelt de betaling
De nota gaat direct naar VGZ. U hoeft hier verder niets voor te doen.

Zo berekenen wij uw vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg

Voor het berekenen van uw vergoeding gaan we uit van het bedrag dat op de nota van de zorgverlener staat. Hier gaat vanaf (in deze volgorde):

  1. percentage voor niet-gecontracteerde zorg
  2. eventuele eigen bijdrage
  3. eigen risico

Wat overblijft, is het bedrag dat u van ons krijgt.

PieterVoorbeeld niet-gecontracteerde zorg

Dit is Pieter
Pieter heeft de basisverzekering VGZ Ruime Keuze. Pieter heeft een rekening gekregen van € 100. Hij is naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gegaan. Daarom krijgt hij 80% vergoed. Dat is € 80. Voor de zorg geldt een eigen bijdrage van € 10. Dan blijft een bedrag van € 70 over. Het gaat om zorg uit de basisverzekering. Daarom valt het bedrag onder het eigen risico.

U heeft de maximale vergoeding al ontvangen

Voor veel zorgsoorten geldt een maximale vergoeding of een budget. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, de tandarts en alternatieve zorg. Dat wil zeggen dat u de zorg tot een bepaald bedrag vergoed krijgt uit uw verzekering. En dat u de rest dus zelf betaalt.

Check de maximale vergoeding van uw zorg

MelvinVoorbeeld maximale vergoeding

Dit is Melvin
Melvin heeft het VGZ Aanvullend Beter Pakket. Melvin heeft met tennissen zijn nek verrekt en gaat hiervoor naar een fysiotherapeut. In zijn aanvullende verzekering zit een budget van € 400 per jaar voor Beweegzorg. De behandelkosten zijn € 500. VGZ vergoedt € 400. Melvin betaalt de rest.

Uw zorgverlener voldoet niet aan de voorwaarden

U krijgt in veel gevallen alleen een vergoeding als uw zorgverlener voldoet aan uw verzekeringsvoorwaarden. Wilt u weten wat die voorwaarden zijn? Zoek dan uw vergoeding op in ons overzicht met vergoedingen. En kijk wie de zorg mag verlenen.

Check de voorwaarden

SusanneVoorbeeld niet voldoen aan de voorwaarden

Dit is Susanne
Susanne heeft al een tijd last van hoofdpijn en gaat hiervoor naar een homeopaat. Tot haar grote schrik krijgt ze de kosten niet vergoed, terwijl ze wel voor alternatieve zorg verzekerd is.

Wat is er gebeurd?
Susanne krijgt volgens de voorwaarden alleen een vergoeding als de homeopaat is aangesloten bij een erkende koepelorganisatie. In de Zorgzoeker staan de homeopaten die hieraan voldoen. De homeopaat van Susanne voldoet niet aan deze voorwaarde. Daarom krijgt ze de kosten niet vergoed.

Uw nota voldoet niet aan de voorwaarden

Wij kunnen uw nota alleen verwerken als deze aan een aantal voorwaarden voldoet.

Dit zijn de algemene voorwaarden

Op de nota moet duidelijk staan:
  • Naam, adres en geboortedatum van de verzekerde
  • Een duidelijke omschrijving van de behandeling, de kosten van de behandeling en de datum van de behandeling
  • Naam en adres van de zorgverlener

Dit zijn de voorwaarden bij vervoerskosten

Voor zittend ziekenvervoer heeft u vooraf toestemming van ons nodig. Vervolgens dient u de kosten in met het Declaratieformulier Vervoer

Dit zijn de voorwaarden voor buitenlandzorg

  • Stuur met uw nota altijd een Declaratieformulier Buitenland mee
  • De nota’s moeten geschreven zijn in het Nederlands, Duits, Engels, Frans of Spaans

U bent niet verzekerd voor de zorg

Elke verzekering is een soort pakketje met zorg. In het ene pakketje zit andere zorg of een hogere vergoeding dan in het andere pakketje. U kiest zelf welk pakket het beste bij u past. Het kan zijn dat u de kosten niet vergoed heeft gekregen, omdat hiervoor in uw pakket geen vergoeding is opgenomen.

Check uw vergoeding

Wilt u zeker weten dat uw verzekering nog goed bij u past? Wij helpen u graag met de gratis verzekeringscheck.

Verzekeringscheck

Wilt u weten of uw zorgverzekering nog steeds bij u past? 

Bel ons en wij helpen u graag.

088 – 131 16 51

U kunt ons bereiken op werkdagen van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 13.00 uur.

X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord