Zorgkostenfactuur

Een zorgkostenfactuur ontvangt u als u geld van ons krijgt of als u een bedrag aan ons moet betalen. Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen over de zorgkostenfactuur.

Veelgestelde vragen

 • Waarom krijg ik nu nog een factuur voor eigen risico van vorig jaar?

  Veel zorgverleners wachten wat langer met het opsturen van de rekening, zodat ze alles in één keer naar ons kunnen opsturen. Ziekenhuizen rekenen bijvoorbeeld nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandel Combinatie).

  Zo’n DBC wordt na maximaal 120 dagen gesloten. Dan komt de rekening dus ook pas bij ons terecht. Vervolgens verwerken wij de rekening van het ziekenhuis. En bekijken we of u nog een bedrag moet betalen. En daarom krijgt u van ons pas zo laat een factuur van uw eigen risico.

 • Mijn vergoeding is lager dan verwacht. Hoe kan dat?

  Dit kan meerdere oorzaken hebben.

 • Wanneer ontvang ik een zorgkostenfactuur?

  Een zorgkostenfactuur ontvangt u als u geld van ons krijgt of u een bedrag aan ons moet betalen.

  Heeft u zelf zorgkosten gedeclareerd? Dan ontvangt u binnen 10 werkdagen een zorgkostenfactuur.

  Heeft de zorgverlener zorgkosten gedeclareerd? Dan krijgt u alleen bericht wanneer u iets moet betalen zoals bijvoorbeeld een eigen bijdrage of eigen risico. Het kan tot 90 dagen duren voordat u hiervoor een zorgkostenfactuur ontvangt. Op een zorgkostenfactuur kunnen meerdere declaraties worden vermeld.

  In Mijn VGZ en de VGZ Zorg app is een bijgewerkt overzicht van de declaraties beschikbaar.

 • Ontvangen alle gezinsleden een zorgkostenfactuur?
  Nee, alleen de hoofdverzekerde ontvangt een zorgkostenfactuur. Hierop staan ook de kosten voor alle medeverzekerden op de polis. Aan de hand van de geboortedatum ziet u voor wie de kosten zijn.
 • Niet alle informatie staat op de zorgkostenfactuur

  Op de zorgkostenfactuur vindt u geen gedetailleerde informatie over uw declaraties. U ziet bijvoorbeeld dat wij de kosten van de apotheek hebben vergoed. Maar niet om welke medicijnen het precies gaat. Of wij vermelden wel dat uw partner in het ziekenhuis is geweest. Maar niet voor welke behandeling. Dit doen wij om de privacy van u en uw gezinsleden te beschermen.

  In Mijn VGZ én in de VGZ Zorg app vindt u onder Verbruikte zorg meer details over de declaraties. U ziet hier alleen details van u zelf en van medeverzekerden tot 12 jaar. Medeverzekerden van 12 jaar en ouder kunnen hun zorgkosten zelf in Mijn VGZ en de VGZ Zorg app inzien. Een medeverzekerde kan de hoofdverzekerde wel machtigen. Op die manier kan de hoofdverzekerde toch het zorgverbruik bekijken. Lees hier meer over machtigen

 • Waarom krijg ik nu pas een rekening van ziekenhuiskosten?

  Vooral ziekenhuizen wachten wat langer met het opsturen van de rekening, zodat ze alles in één keer naar ons kunnen opsturen. Ziekenhuizen rekenen bijvoorbeeld nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandel Combinatie).

  Zo’n DBC wordt na maximaal 120 dagen gesloten. Daarna komt de rekening dus ook pas bij ons terecht. Vervolgens verwerken wij de rekening van het ziekenhuis. En bekijken we of u nog een bedrag moet betalen. En daarom krijgt u van ons pas zo laat een factuur van uw eigen risico of eigen bijdrage.

  Bent u dit jaar begonnen met een behandeling? En loopt de DBC volgend jaar door? Dan betaalt u alleen dit jaar uw eigen risico. Start er volgend jaar een nieuwe DBC voor dezelfde behandeling? Dan betaalt u voor de vervolg-DBC opnieuw uw eigen risico. U kunt bij uw zorgverlener navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.

 • Volgens mij kloppen deze zorgkosten niet. Wat kan ik doen?
  Ziet u iets vreemds in uw zorgkosten in Mijn VGZ? Bijvoorbeeld een declaratie voor een behandeling die u niet heeft gehad? Laat het ons weten. Dan zoeken we het graag samen met u uit. Zo zorgen we samen voor goede en betaalbare zorg.
X
Wij gebruiken cookies om uw website-ervaring te verbeteren. Als u op akkoord klikt, dan gebruiken wij cookies voor de werking van de website, statistieken, social media en online marketing.
Weigeren
Akkoord