Zwanger!

foto van gelukkige en relaxte zwangere vrouw

U verwacht een kindje. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over uw zorgverzekering. Wat wordt er nu wel of niet vergoed? Wij helpen u graag op weg.

Om te beginnen:

Veel zorgkosten worden vergoed uit uw basisverzekering, maar soms maakt u toch extra kosten. Bijvoorbeeld omdat u gebruik maakt van zorg die niet (volledig) uit de basis wordt vergoed. Een aanvullende verzekering kan dan handig zijn.

 • Tip: controleer uw zorgverzekering in Mijn VGZ.

  Hier ziet u welke basis- en aanvullende verzekering u heeft. Als u dit weet, kunt u op deze pagina lezen welke vergoedingen voor u gelden.
 • U hoeft uw zwangerschap niet aan ons door te geven.

  Dit gebeurt automatisch als u zich aanmeldt bij uw verloskundige

Nog niet zwanger, maar wel een kinderwens?

Bent u nog niet zwanger, maar heeft u wel een kinderwens? Wij hebben een pagina, speciaal voor u. Met alle informatie voor uw kinderwens.

De fases van uw zwangerschap

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Deze weken zijn opgedeeld in 3 zwangerschapstrimesters. Ieder trimester duurt ongeveer 3 maanden. Per trimester geven wij u de juiste informatie over uw zorgverzekering en de vergoedingen die hierbij handig zijn.
Visual van vrouw in het eerste trimester

Eerste trimester

1 - 14 weken zwanger


In de eerste 3 maanden van uw zwangerschap gebeurt er veel. In 13 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van meer dan 7 centimeter.

Rond de 8 à 10 weken gaat u voor het eerst naar uw verloskundige en krijgt u ook uw eerste echo. Een bijzonder mooi moment wanneer u het hartje voor het eerst hoort kloppen.

In de informatie hieronder ziet u wat u kunt regelen tijdens dit trimester.

Visual van vrouw in het tweede trimester

Tweede trimester

15 - 27 weken zwanger


Het 2e trimester is vaak de prettigste periode van de zwangerschap. De zwangerschapskwalen nemen meestal af. En vanaf 16 weken kunt u het geslacht van uw kindje te weten komen via een pretecho.

Bij een eerste zwangerschap kan u uw kindje vanaf 20 weken kunnen voelen bewegen.

In de informatie hieronder ziet u wat u kunt regelen tijdens dit trimester.

Visual van vrouw in het derde trimester

Derde trimester

28 - 40+ weken zwanger


In het 3e trimester van uw zwangerschap is uw baby vier keer zo zwaar in gewicht. U kunt meer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. En een middagdutje is zeker geen overbodige luxe.

Na 37 weken is uw baby voldragen. Als er geen (onverwachte) problemen zijn, mag u vanaf dan thuis bevallen.

In de informatie hieronder ziet u wat u kunt regelen tijdens dit trimester.

zwangere vrouw visual eerste trimester Eerste trimester

1 - 14 weken zwanger

Icoon van de zorgzoeker Vind een verloskundige bij u in de buurt

Zodra u erachter bent gekomen dat u zwanger bent, kunt u zich aanmelden bij een verloskundigepraktijk. Misschien heeft u dit al gedaan. Goed geregeld! Maar als u nog geen praktijk heeft gevonden, zoek dan via onze Zorgzoeker een verloskundige bij u in de buurt.

 1. Zoek als zorgverlener op verloskundige
 2. Voer uw postcode in
 3. Kies de maximale afstand tot de verloskundigepraktijk
Verloskundige maakt een eerste echo bij zwangere vrouw

Informatie over vergoedingen in het eerste trimester

 • In de eerste weken van de zwangerschap kunt u meedoen aan een bloedonderzoek. Er wordt dan een beetje bloed bij u afgenomen. Het laboratorium onderzoekt uw bloed onder andere op:

  • uw bloedgroep;
  • uw resusfactor, bijvoorbeeld resus D-negatief of resus C-negatief;
  • infectieziekten hepatitis B, syfilis en hiv.

  Het is het beste als het bloedonderzoek gebeurt voordat u 13 weken zwanger bent. Het bloedonderzoek is echter niet verplicht.

  Wordt het bloedonderzoek vergoed?

  • Ja, dit wordt volledig vergoed vanuit uw basisverzekering.

  Het bloedonderzoek gaat wel van uw eigen risico af. Daarbij is het belangrijk dat u voor dit onderzoek naar een zorgverlener gaat waar wij een contract mee hebben. Zo voorkomt u onnodige kosten. Het is goed om dit te bespreken met uw verloskundige of gynaecoloog.

 • De 8 weken echo wordt ook wel de vitaliteitsecho genoemd. Deze echo wordt alleen vergoed als er sprake is van een medische indicatie. Zoals bij onverwachts bloedverlies, twijfel over de zwangerschapsduur en verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

  Wilt u graag een echo, maar heeft u geen medische indicatie?

  Dan betaalt u de kosten van de vitaliteitsecho zelf. Dit kost gemiddeld tussen de € 35 en € 50. Bespreek de mogelijkheden en kosten met uw verloskundige.

 • Een aantal onderzoeken krijgt u alleen vergoed als u een verhoogd risico heeft op een kindje met een chromosoomafwijking. Uw arts of verloskundige bespreekt met u welke onderzoeken er mogelijk zijn, zoals de NIPT.

  U kunt vanaf 1 oktober 2021 niet meer kiezen voor de combinatietest. De test is uit de basisverzekering gehaald. U kunt nog steeds kiezen voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT).

 • Bij de eerste algemene termijnecho (na 12 weken) wordt bepaald wanneer u ongeveer bent uitgerekend. Tevens wordt de ligging van de baby bepaald.

  • De 12 weken echo wordt volledig vergoed uit uw basisverzekering
 • De NIPT-test is een bloedonderzoek dat wordt gedaan om te achterhalen of uw baby een aangeboren chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down. NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test. Deze test is beschikbaar voor alle zwangere vrouwen.

  Wordt de NIPT-test vergoed?

  De NIPT-test wordt alleen door de basisverzekering vergoed wanneer u een medische indicatie heeft. Ook als u eerder een kind met het Down-, Edwards- of Patau-syndroom hebt gehad, heeft u recht op een vergoeding.

  Wilt u graag een NIPT-test, maar heeft u geen medische indicatie?

  Dan betaalt u tot 1 april 2023 de NIPT-test zelf. Dit kosten hiervoor zijn € 175. Vanaf 1 april 2023 kunt u ook zonder medische indicatie kosteloos een NIPT test doen. 

 • Als u tijdens uw zwangerschap een medische indicatie krijgt, betekent dit dat u tijdens uw zwangerschap en bevalling extra goed in de gaten wordt gehouden. U wordt begeleid door een gynaecoloog in het ziekenhuis om zoveel mogelijk risico’s uit te sluiten. En uw bevalling vindt in het ziekenhuis plaats, zodat er allerlei middelen beschikbaar zijn om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen.

  Er zal een medische indicatie worden uitgeschreven als de kans groot is dat er tijdens uw zwangerschap complicaties ontstaan of complicaties optreden.

  Bij welke situaties krijgt u een medische indicatie?

  • Ziekten
   Bij bepaalde ziekten zoals hartafwijkingen, suikerziekte, epilepsie, schildklieraandoeningen, longziekten, nierziekten en bij afwijkingen aan het immuunsysteem krijgt u meestal automatisch een medische indicatie.
  • Zwanger van een meerling
  • Eerder bevallen met een keizersnede
  • Eerdere bevalling met problemen
  • Psychische problemen waarbij u bepaalde medicatie slikt

  Voor sommige vergoedingen heeft u een medische indicatie voor zwangerschap nodig. U heeft een medische indicatie nodig om de volgende zorg vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen:

  • 8 weken echo (vitaliteitsecho)
  • NIPT-test
  • Vlokkentest
  • Vruchtwaterpunctie
  • Bevalling in het ziekenhuis
 • Misschien had u vanaf het moment dat u zwanger wilde worden uw leefstijl al aangepast. Gezond leven is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Daar hebben wij een paar tips voor.

  Eet gezond

  Als u zwanger bent, eet u voor uzelf én voor uw baby. Maar toch hoeft u niet twee keer zoveel te eten. Want uw lichaam neemt sommige voedingsstoffen beter op nu uw zwanger bent. Tijdens uw zwangerschap is het vooral belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten volgens de Schijf van Vijf. Zo krijgt uw baby de juiste voedingsstoffen binnen om goed te groeien (bron: voedingscentrum.nl).

  Gezond eten is daarnaast ook erg goed voor zowel het lichaam als de geest. In samenwerking met huisarts Tamara de Weijer kunt u een gratis kookboek downloaden met gemakkelijke en gezonde recepten.  

  Stoppen met roken

  Was u nog niet gestopt met roken? Doe dat dan zo snel mogelijk. Roken tijdens de zwangerschap geeft een twee keer zo hoge kans op een doodgeboorte, een te lichte of te vroeggeboren baby. Kinderen van wie de moeder rookten tijdens de zwangerschap hebben vaker longproblemen en oorontstekingen.

  Vanuit de basisverzekering vergoeden wij hulp bij het stoppen met roken. Zo ontvangt u hulp voor bijvoorbeeld korte stopadviezen, maar bieden wij ook een intensiever stoppen-met-roken programma aan.

 • Stoppen met roken is belangrijk voor een gezonde start van je kind. Als je zwanger bent en je wilt stoppen met roken, heeft dat altijd zin!  Hulp bij stoppen met roken maakt de kans op succes groter. 
 • Het is verstandig om tijdens de zwangerschap extra foliumzuur en vitamine D te slikken. Deze kunt u gemakkelijk en zonder recept bij uw eigen drogist of apotheek kopen.

  Foliumzuur

  Foliumzuur verkleint de kans op een baby met specifiek aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, open schedel of een zogenaamde hazenlip. Het is verstandig om te beginnen met het innemen van extra foliumzuur voordat u zwanger bent. Een maand eerder beginnen, is genoeg. Wanneer u eenmaal zwanger bent, dan is het goed om foliumzuur te blijven gebruiken, in ieder geval tot en met de tiende week van uw zwangerschap.

  Wordt foliumzuur vergoed?

  • Nee, foliumzuur wordt niet vergoed door uw zorgverzekering.

  Vitamine D

  Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor u en uw baby. Na de geboorte tot en met zijn vierde jaar heeft uw kindje ook nog extra vitamine D nodig.

  Wordt vitamine D vergoed?

  • Nee, vitamine D wordt niet vergoed door uw zorgverzekering.

VGZ Kraamzorglijn

Heeft u een vraag of wilt u liever iemand persoonlijk spreken? Bel dan vooral onze collega's van de VGZ Kraamzorglijn.

Kent u Moeders voor Moeders al?

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen, waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Als zwangere vrouw kun u dus andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden. En daar zijn wij, en alle toekomstige moeders, u super dankbaar voor!

U kunt zich aanmelden voor deelname vanaf het moment dat u weet dat u zwanger bent tot en met de 11e week van uw zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week van uw zwangerschap. In deze periode bevat uw urine namelijk het meeste hCG-hormoon.

zwangere vrouw visual tweede trimester Tweede trimester

15 - 27 weken zwanger

Icoon van de zorgzoeker Kraamzorg aanvragen

Vraag kraamzorg uiterlijk in de 20e week van uw zwangerschap aan

De kraamverzorgende helpt u tijdens de eerste dagen nadat uw baby is geboren. En dat is vaak erg fijn, want er komt veel op u af. Zo krijgt u bijvoorbeeld hulp bij het wassen van uw baby en geeft de kraamverzorgende u handige tips.

Zoek via onze Zorgzoeker een kraamzorgorganisatie naar keuze:

 1. Zoek als zorgverlener op kraamzorg
 2. Voer uw postcode of woonplaats in

Heeft u een kraamzorgorganisatie gevonden? Dan kunt u hiermee contact opnemen en de aanvraag regelen. De contactgegevens vind u in de Zorgzoeker.

De kraamzorgorganisatie regelt alles verder. En stuurt ook de rekening naar ons. Heeft u toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze zorgadviseurs.

 • Een doula wordt ook wel geboortecoach genoemd en biedt ondersteuning gedurende de zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Helaas bieden onze (aanvullende) verzekering geen vergoedingen voor de hulp van een doula bij u thuis of in het ziekenhuis. 
  • Vanuit uw basisverzekering ontvangt u een vergoeding voor 10 dagen kraamzorg vanaf de geboorte van uw kindje.

  Wel geldt voor kraamzorg thuis een eigen bijdrage van € 4,80 per uur. De eigen bijdrage kunt u uit een aantal aanvullende VGZ verzekeringen (deels) vergoed krijgen. Bekijk in Mijn VGZ óf en welke aanvullende verzekering u op dit moment heeft.

  Hieronder ziet u per aanvullende verzekering hoeveel vergoeding u ontvangt voor de kraamzorg bij u thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum. 

  Vergoeding van de eigen bijdrage uit de aanvullende verzekering

  Bekijk onderstaande tabel op uw desktop voor volledige weergave

  Naam verzekering

  Kraamzorg thuis

  Kraamzorg ziekenhuis

  Kraamzorg geboortecentrum

   

  Aanvullend Instap

   
   
  • Geen extra vergoeding 
   
  • Geen extra vergoeding
   
  • Geen extra vergoeding 
   

  Aanvullend Goed


  • Geen extra vergoeding 
   
  • Geen extra vergoeding 
   
  • Geen extra vergoeding 
   

  Aanvullend Beter

   
  • € 125 per bevalling voor de eigen bijdrage 
   
  • Volledige vergoeding uit de basisverzekering voor kraamzorg in het ziekenhuis bij bevalling met medische noodzaak.
  • € 125 per bevalling voor de eigen bijdrage voor kraamzorg thuis
  • 6 uur nazorg, na medische problemen
   
  • € 125 per bevalling voor de eigen bijdrage 
   

  Aanvullend Best

   
  • Volledige vergoeding voor de eigen bijdrage 
   
  • Volledige vergoeding uit de basisverzekering voor kraamzorg in het ziekenhuis bij bevalling met medische noodzaak.
  • Volledige vergoeding voor de eigen bijdrage voor kraamzorg thuis.
  • 6 uur nazorg, na medische problemen
   
  • Volledige vergoeding voor de eigen bijdrage 
      
  Heeft u niet gevonden wat u zocht? Kijk dan op de specifieke vergoedingen pagina voor meer informatie. Hier staan ook de vergoedingen van onze gemeentepakketten:
 • Kraamzorg thuis

  Uw verloskundige stelt vast hoeveel uur kraamzorg u krijgt. Dit is tussen de 24 en 80 uur. Deze uren krijgt u verdeeld over maximaal 10 dagen, gerekend vanaf de dag dat u bevalt.

  Kraamzorg in het ziekenhuis

  Bevalt u om een medische reden in het ziekenhuis? Dan krijgt u uw eerste kraamzorg daar. U betaalt hiervoor geen eigen bijdrage. Dit valt onder de vergoeding voor bevalling in een ziekenhuis.

  Kraamzorg thuis na ziekenhuisverblijf

  Gaat u binnen 10 dagen na uw bevalling in het ziekenhuis naar huis? Dan gaat uw kraamzorg daar verder. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage van € 4,80 per uur. Uw verloskundige stelt vast hoeveel uur kraamzorg u krijgt. Dit is tussen de 24 en 80 uur. Deze uren krijgt u verdeeld over 10 dagen, gerekend vanaf de dag dat u bevalt.

Beter een goede kraamhulp dan een verre vriend

Informatie over vergoedingen in het tweede trimester

 • Wanneer u 20 weken zwanger bent, volgt de 20-weken echo. Ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd.

  • De 20-weken echo wordt volledig vergoed vanuit uw basisverzekering. 

  Zijn er op de 20-weken echo afwijkingen te zien en kiest u voor een vervolgonderzoek? Dan worden ook deze kosten gedekt vanuit uw basisverzekering. Dit gaat wel van uw eigen risico af.

  Waar kunt u terecht?

  Uw verloskundige zal u doorverwijzen naar een ziekenhuis of praktijk waar de 20-weken echo zal worden uitgevoerd. Let hierbij wel op dat de uitvoerend zorgverlener een contract heeft met VGZ. U kunt dit gemakkelijk opzoeken in onze Zorgzoeker.

  1. Zoek als zorgverlener op 20-weken echo
  2. Voer uw postcode in
  3. Kies de maximale afstand tot het ziekenhuis of de praktijk
 • Als u zwanger bent kunt u zich vanaf de 22e week van uw zwangerschap gratis laten inenten tegen kinkhoest. U kunt de vaccinatie halen vanaf de 22e week tot het einde van uw zwangerschap. Wel geldt: hoe eerder, hoe beter. Want door u vroeg te vaccineren, is er voldoende tijd om antistoffen aan uw baby over te dragen. Die antistoffen beschermen u én uw baby tegen kinkhoest.

  De 22-wekenprik is de nieuwe naam van de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen en wordt u aangeboden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. U krijgt deze vaccinatie dan ook gratis aangeboden. Vanaf 16 december 2019 kunt u deze vaccinatie op het consultatiebureau halen. Wel moet u hiervoor zelf een afspraak maken.

  Wilt u meer informatie over de 22 wekenprik? 

 • Vanuit een aantal aanvullende verzekeringen is er een vergoedingsbudget voor cursussen om u voor te bereiden op uw bevalling. Dit budget kan ook gebruikt worden voor het herstel na uw bevalling.

  • € 100 per jaar voor zwangerschapscursussen vanuit de volgende aanvullende verzekeringen:
   Deze vergoeding is speciaal voor vrouwen.
  • VGZ Aanvullend Beter
  • VGZ Aanvullend Best
  • VGZ Werkt Beter
  • VGZ Werkt Best
  • VGZ Zorgt Beter
  • VGZ Zorgt Best

  U kunt uw vergoeding gebruiken voor:

  • Het online zelfhulpprogramma Slimmer Zwanger
  • Cursussen die u voorbereiden op uw bevalling zoals
   • Zwangerschapsyoga - recht op vergoeding als uw yogadocent is aangesloten bij de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Zoek een yogadocent
   • Hypnobirthing - recht op vergoeding als uw cursusleider is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Hypnobirthing. Zoek een cursusleider
   • Zwangerschapscursus Samen Bevallen - recht op vergoeding als uw cursusleider is aangesloten bij de vereniging Samen Bevallen. Zoek een cursus bij u in de buurt
  • Cursussen die u helpen na de bevalling sneller te herstellen (binnen 6 maanden na de bevalling)

  Vind hier ook de vergoedingen van onze Gemeentepakketten

 • Tijdens uw zwangerschap kan het handig of noodzakelijk zijn om bepaalde hulpmiddelen in bruikleen te nemen.

  • Onderstaande hulpmiddelen in bruikleen worden volledig vergoed uit uw basisverzekering

  Hulpmiddelen voor tijdens uw zwangerschap:

  • Bedverhogers (klossen). Deze zijn nodig om het bed op de juiste hoogte te krijgen voor de kraamzorg.
  • Rugsteun, zodat u comfortabel kunt zitten in bed.

  Hier kunt u terecht

  Vind een zorgverlener met contract voor 100% vergoeding van deze hulpmiddelen.

  1. Zoek op hulpmiddelen
  2. Voer uw postcode in
  3. Afstand hoeft u niet in te vullen, ze worden thuis afgeleverd. Scheelt weer tillen.

Vraag uw kraampakket aan! Zo bent u goed voorbereid

In het kraampakket zit alles wat u rond de bevalling nodig heeft. Voor thuis of als u uit het ziekenhuis terugkomt. Vraag uw kraampakket vóór de 5e maand van uw zwangerschap aan via de onderstaande link. Deze brengt u naar onze partner Natalis, welke u het kraampakket toestuurt. Dan heeft u het uiterlijk in de 7e maand van uw zwangerschap in huis.

  • U ontvangt een gratis kraampakket vanuit de volgende aanvullende verzekeringen:
   Deze vergoeding is speciaal voor vrouwen.
  • VGZ Aanvullend Beter
  • VGZ Aanvullend Best
  • VGZ Werkt Beter
  • VGZ Werkt Best
  • VGZ Zorgt Beter
  • VGZ Zorgt Best

  Vind hier ook de vergoedingen van onze Gemeentepakketten

  Bestel zelf uw kraampakket

  Of u nu wel of geen aanvullende verzekering heeft, u kunt uw kraampakket altijd online bestellen. Heeft u geen aanvullende verzekering? Dan zijn de kosten € 23,43. Dit is inclusief verzendkosten.

 • In het kraampakket zitten medische artikelen die nodig zijn bij een bevalling en de eerste dagen daarna. Wij hebben dit kraampakket samen met verloskundigen voor u samengesteld. De vergoeding geldt alleen voor dit pakket en niet voor andere kraampakketten die worden aangeboden.

  Dit zit er in het kraampakket van Natalis:

  • 1 flesje alcohol 70%
  • 1 pak inlegverband
  • 1 kraamverband
  • 1 matrasbeschermer
  • 1 navelstrengklem
  • 10 onderleggers 60 x 90 cm dun
  • 1 onderlegger 60 x 90 cm dik (extra absorptie)
  • 1 rol luiertape
  • 1 flesje hygiënische handgel
  • 1 pak verbandwatten
  • 2 doosjes met 16 wondkompressen 8,5 x 5 cm
  • 2 stretchbroekjes
  • 5 wondkompressen 10 x 10 cm
  • 1 pak met 20 stuks damesverband

  Let op: de blije doos is geen kraampakket.

een voorbeeld van de inhoud van het kraampakket

zwangere vrouw visual derde trimester Derde trimester

28 - 40+ weken zwanger

De laatste 3 maanden van uw zwangerschap heten het derde trimester. In dit trimester wordt uw baby wel vier keer zo zwaar. Niet zo vreemd dat uw buik dus flink groeit. Dit kan voor wat ongemakken zorgen. Gelukkig is het einde in zicht.

Weet u al waar u wilt bevallen?

Als uw zwangerschap goed verloopt, kunt u zelf kiezen waar u wilt bevallen. U heeft 3 opties:

1. Thuisbevalling

 • U krijgt de kosten volledig vergoed. U betaalt geen eigen risico of eigen bijdrage.

In het kraampakket zitten dingen die hiervoor handig zijn. Bespreek dit ook met uw verloskundige en/of kraamzorg.

Heeft jouw verloskundige geen contract met VGZ? Dan ontvang je een maximale vergoeding van 70% uit de basisverzekering. Controleer dit in de zorgzoeker

2. Bevallen in het ziekenhuis (poliklinisch)

Bevallen in het ziekenhuis mét medische indicatie

Uw verloskundige of arts vertelt u of het nodig is dat u in het ziekenhuis bevalt. Bijvoorbeeld als u een te hoge bloeddruk heeft, bepaalde medicatie gebruikt of als uw baby in stuit ligt.

 • U krijgt de kosten van de bevalling dan volledig vergoed. U betaalt in dit geval géén eigen risico of een eigen bijdrage.

Bevallen in het ziekenhuis op eigen verzoek

Kiest u er zelf voor om te bevallen in een ziekenhuis? Dan krijgt u maximaal € 236 per dag vergoed uit uw basisverzekering. Het verschil tussen deze vergoeding en de kosten van het ziekenhuis betaalt u zelf.

Een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden de volledige eigen bijdrage van een bevalling in het ziekenhuis op eigen verzoek. Dit betekent dat als u één van de onderstaande aanvullende verzekeringen heeft, het verschil tussen de vergoeding uit uw basisverzekering en de kosten van het ziekenhuis volledig worden vergoed:

 • VGZ Aanvullend Beter
 • VGZ Aanvullend Best
 • VGZ Werkt Beter
 • VGZ Werkt Best
 • VGZ Zorgt Beter
 • VGZ Zorgt Best

3. Bevallen in een geboortecentrum (poliklinisch)

Bevallen in een geboortecentrum mét medische indicatie

Soms vindt uw verloskundige of arts het nodig dat u in een ziekenhuis of geboortecentrum bevalt. Bijvoorbeeld als u een te hoge bloeddruk heeft, bepaalde medicatie gebruikt of als uw baby in stuit ligt.

 • U krijgt de kosten van de bevalling dan volledig vergoed. U betaalt in dit geval géén eigen risico of een eigen bijdrage.

Bevallen in een geboortecentrum op eigen verzoek

Kiest u er zelf voor om in een geboortecentrum te bevallen? Dan krijgt u maximaal € 236 per dag vergoed uit uw basisverzekering. Het verschil tussen deze vergoeding en de kosten van het ziekenhuis betaalt u zelf.

Een aantal aanvullende verzekeringen vergoeden de volledige eigen bijdrage van een bevalling in een geboortecentrum op eigen verzoek. Dit betekent dat als u één van onderstaande aanvullende verzekeringen heeft, het verschil tussen de vergoeding uit uw basisverzekering en de kosten van het geboortecentrum volledig worden vergoed:

 • VGZ Aanvullend Beter
 • VGZ Aanvullend Best
 • VGZ Werkt Beter
 • VGZ Werkt Best
 • VGZ Zorgt Beter
 • VGZ Zorgt Best

Icoon van de zorgzoeker Waar kunt u terecht?

Samen met uw verloskundige kiest u waar u wilt bevallen.

Op zoek naar een gecontracteerd ziekenhuis of geboortecentrum in de buurt?

Informatie over vergoedingen in het derde trimester

 • Bij bekkeninstabiliteit is er sprake van een verzwakking van het bekken. De banden en/of spieren die de botten van het bekken bij elkaar houden zijn verzwakt. Maar liefst 50 tot 60% van de zwangeren krijgt last van haar bekken. Gelukkig is bekkeninstabiliteit wel te behandelen met fysiotherapie, Mensendieck of Cesartherapie. Hierbij leert u hoe u uw bekken kunt ontlasten door een betere houding aan te nemen en door uzelf een beter bewegingspatroon aan te leren.

  Wat wordt er vergoed:

  Basisverzekering

  Vanuit de basisverzekering ontvangt u - alleen wanneer er sprake is van urine-incontinentie (urineverlies) als gevolg van bekkeninstabiliteit - een vergoeding voor de eerste 9 behandelingen (eenmalig) bij een gecontracteerde fysiotherapeut. Wel betaald u hiervoor eigen risico. 

  Aanvullende verzekering

  Wanneer u een aanvullende verzekering heeft,kunt u gebruik maken van de fysiotherapie vergoeding. Het verschilt per aanvullende verzekering hoeveel behandelingen u hiervoor vergoed krijgt. 

  • Aanvullend Instap: 6 fysiobehandelingen per jaar
  • Aanvullend Goed: 9 fysiobehandelingen per jaar
  • Aanvullend Beter: 16 fysiobehandelingen per jaar
  • Aanvullend Best: 20 fysiobehandelingen per jaar

  Collectieve aanvullende verzekeringen:

  • Werkt Instap: 6 fysiobehandelingen per jaar
  • Werkt Goed: 9 fysiobehandelingen per jaar
  • Werkt Beter: 20 fysiobehandelingen per jaar
  • Werkt Best: 32 fysiobehandelingen per jaar
  • Zorgt Goed: 12 fysiobehandelingen per jaar
  • Zorgt Beter: 20 fysiobehandelingen per jaar
  • Zorgt Best: 32 fysiobehandelingen per jaar

  Vind hier ook de vergoedingen van onze Gemeentepakketten

  Waar kunt u terecht?

  1. Zoek als zorgverlener op Fysiotherapie
  2. Voer uw postcode in
  3. Kies de maximale afstand tot de fysiotherapeut
 • Als u door uw zwangerschap last heeft van urineverlies, kan een bekkenfysiotherapeut u hier wellicht bij helpen.

  • De eerste 9 bekkenfysiobehandelingen vergoed uit uw basisverzekering.

  Dit gaat wel van uw eigen risico af. Daarbij is het belangrijk om hiervoor naar een zorgverlener gaat waar wij een contract mee hebben. Zo voorkomt u onnodige kosten.

  Waar kunt u terecht?

  1. Zoek op Bekkenfysiotherapie
  2. Voer uw postcode in
  3. Kies de maximale afstand tot de fysiotherapeut
 • Een waterbevalling wordt steeds populairder. U zult hier via vrienden of uw verloskundige vast eens van gehoord hebben en wellicht heeft u zelf interesse om in bad te bevallen.

  Wordt een bevalbad vergoed?

  • Nee, een bevalbad wordt niet vergoed door uw zorgverzekering.

  Lees meer informatie over het bevallen in bad op bevallingsbaden.nl 

 • GeboorteTENS apparaten zijn ontwikkeld voor pijnverlichting tijdens de bevalling.

  Wordt de GeboorteTENS vergoed?

  • Nee, de GeboorteTENS wordt niet vergoed door uw zorgverzeking. 

  Heeft u wel interesse? Lees dan meer over het bevallen met de GeboorteTENS en de aanschaf hiervan op geboortetens.nl 

Tips voor in het laatste trimester van uw zwangerschap

Hieronder een lijstje waar u vast over na kunt denken in het derde trimester:

 • Gaat u borstvoeding of flesvoeding geven?
 • Maak een geboorteplan om u voor te bereiden op de bevalling
 • Zet alvast de MaxiCosi in de auto
 • Zet uw tasje voor het ziekenhuis vast klaar

VGZ Kraamzorglijn

Heeft u een vraag of wilt u liever iemand persoonlijk spreken? Bel dan vooral onze collega's van de VGZ Kraamzorglijn.