Kraamzorg aanvragen

De kraamverzorgende helpt je tijdens de eerste dagen nadat jouw baby is geboren. En dat is vaak erg fijn, want er komt veel op je af. Zo krijg je bijvoorbeeld hulp bij het wassen van jouw baby en geeft de kraamverzorgende je handige tips. Je vraagt kraamzorg eenvoudig aan bij een door jou gekozen kraamzorgorganisatie.

Tekort aan kraamverzorgers

Er is een landelijk tekort aan kraamverzorgsters. Soms is er bij de organisatie van jouw keuze geen kraamverzorgende beschikbaar. Dan krijg je de zorg die jij nodig hebt via een andere kraamzorgorganisatie. In sommige regio’s is het zo krap dat de kraamzorg de eerste paar dagen plaatsvindt in een kraamzorghotel. Als dat in jouw regio zo is, neemt de kraamzorgorganisatie waar je staat ingeschreven contact met je op.

Probeer ook zelf wat meer hulp voor thuis in te schakelen. Misschien kan jouw partner geboorteverlof aanvragen of kunnen familie of vrienden een handje helpen zodra de baby is geboren.

Snel jouw kraamzorg zelf regelen
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je kraamzorg aanvragen. Doe dit zo vroeg mogelijk en uiterlijk in de 20e week van jouw zwangerschap.  
  • Je kunt in onze Zorgzoeker met jouw postcode gemakkelijk een kraamzorgorganisatie vinden. De organisaties in de Zorgzoeker hebben een contract met ons.
  • Heb je een kraamzorgorganisatie gevonden? Dan kun je hiermee contact opnemen en de aanvraag regelen. Dat kun je doen door naar de website van deze organisatie te gaan. De link staat in de Zorgzoeker. Maar je kunt hen natuurlijk ook bellen.
  • Schrijf je in bij maximaal 1 kraamzorgorganisatie. Je krijgt dan sowieso 24 uur kraamzorg. 

Schrijf je niet bij meer dan één kraamzorgorganisatie in! Zo voorkom je een annuleringsrekening als je de inschrijving opzegt. Je houdt dan namelijk een plek bezet voor een andere zwangere. Die annuleringskosten worden overigens niet vergoed.

Lukt het je niet de kraamzorg te regelen via een kraamzorgorganisatie? Wij helpen je graag! Neem dan contact op met onze Kraamzorglijn: 0900 – 221 31 41 (gebruikelijke belkosten). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur. Je kunt ook online een vraag stellen over kraamzorg.

Tip: vraag ook jouw kraampakket aan

In het kraampakket zit alles wat je rond de bevalling nodig hebt. Voor thuis of als je uit het ziekenhuis terugkomt. Vraag jouw kraampakket vóór de 5e maand van jouw zwangerschap aan. Dan heb je het uiterlijk in de 7e maand van jouw zwangerschap in huis.

Deel jouw ervaring: heeft de kraamzorg je goed geholpen?

We hopen natuurlijk dat je een fijne kraamzorgperiode hebt gehad. Op ZorgkaartNederland kun je een waardering schrijven over de kraamzorgorganisatie die jou heeft geholpen. Doe dit vooral, zo help je anderen bij het maken van een keuze voor kraamzorg.