Ik word 18 en werk bij Albert Heijn

Word je bijna 18 jaar? Alvast gefeliciteerd! Dan mag je straks stemmen en je wordt baas over je eigen geldzaken. Ook mag je zelf beslissen welke zorgverzekering je wilt hebben. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je!

Wat verandert er als je 18 jaar wordt?

Je bent tot je 18e meeverzekerd met jouw ouders voor ziektekosten. Vanaf de 1e van de maand, nadat je 18 bent geworden, mag je zelf jouw zorgverzekering betalen. Je mag dus ook zelf kiezen welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Bijvoorbeeld: Word je 18 jaar op 11 juni 2023? Dan betaal je jouw zorgverzekering vanaf juli 2023.

 • In Nederland is een basisverzekering verplicht. Zo is iedereen in één keer goed verzekerd voor de meest voorkomende zorg, zoals een huisartsbezoek, medicijnen of medisch specialistische zorg.

  VGZ heeft 3 basisverzekeringen waar je uit kunt kiezen:

  Verwacht je minder zorg nodig te hebben? Dan kun je ook nog kiezen voor de basisverzekering van VGZbewuzt.

 • In 2023 is het verplicht eigen risico € 385. Dit betekent dat u de eerste € 385 aan zorgkosten uit de basisverzekering zelf betaalt.

  Het wettelijk verplicht eigen risico:

  • Betaal je alleen voor zorg uit de basisverzekering
  • Geldt per persoon vanaf 18 jaar
  • Loopt van 1 januari tot en met 31 december
  • Kun je verhogen met een vrijwillig eigen risico
  • Is het deel dat je zelf betaalt voordat wij zorgkosten vergoeden

  Je eigen risico berekenen we voor de rest van het jaar?

  Word je in juli 18 jaar ? En heb je een eigen risico van € 385? Dan wordt het eigen risico voor dit jaar € 160,42 (€ 385/12 maanden x 5 resterende maanden). 

 • Een aanvullende verzekering van VGZ Werkt

  Een basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kun je daarom een aanvullende verzekering afsluiten. Via jouw werkgever krijg je korting op de aanvullende verzekering VGZ Werkt. Of kies een VGZbewuzt bundel. Dit is niet verplicht. Bedenk goed of dat voor jou zin heeft. Sport je veel en heb je regelmatig een blessure? Dan kan het slim zijn om een aanvullende verzekering te kiezen die fysiotherapie ruim vergoedt. Ook een bril of contactlenzen worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering. 

  VGZ heeft 4 verschillende aanvullende verzekeringen:

  Een tandartsverzekering van VGZ Werkt

  Heb je een sterk gebit of nooit gaatjes? Dan heb je niet zo veel aan een tandartsverzekering. De kosten voor je verzekering zijn dan hoger dan de rekening van de tandarts. Maar ga je vaker in een jaar naar de tandarts of mondhygiënist? Dan hebben wij 3 tandartsverzekeringen waar je uit kunt kiezen: 

Tip: vraag zorgtoeslag aan

Wist je dat je zorgtoeslag aan kunt vragen als je 18 wordt? Hiermee kun je tot € 145,- ontvangen van de overheid. Om een groot gedeelte van jouw ziektekosten te dekken. Dit betekent dat je zelf maar een klein bedrag hoeft te betalen voor een zorgverzekering.
VGZ heeft dus geen aparte studentenverzekering, maar studenten krijgen 'korting' op hun zorgkosten via de zorgtoeslag.

Bekijk hoe je zorgtoeslag aanvraagt

Kies een zorgverzekering die bij jou past

Situatie 1: ik verwacht dat ik zorg nodig heb

Via VGZ ben je uitstekend verzekerd. Je ontvangt ruime vergoedingen, korting op je aanvullende verzekering en veel extra’s die je helpen bij een gezonde leefstijl. Zoals ons uitgebreide Gezond Leven. Deze extra’s krijg je met onze speciale aanvullende verzekering voor werkend Nederland: VGZ Werkt.

Situatie 2: ik verwacht dat ik niet (veel) zorg nodig heb

Verwacht je weinig zorg nodig te hebben en regel je het liefst alles online? Dan is er VGZbewuzt: de digitale zorgverzekering van Coöperatie VGZ. Bij VGZbewuzt heb je minder opties vergeleken met VGZ. De vergoedingen zijn minder uitgebreid. Hierdoor kun je rekenen op een scherpe premie.


Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

Logo VGZ

Verzeker jezelf bij VGZ

139,95

 • Keuze uit 3 basisverzekeringen
  100% vergoeding bij zorgverleners met een contract
  70% of meer vergoeding bij zorgverleners zonder contract
 • Keuze uit 4 aanvullende verzekeringen VGZ Werkt

  Met 25% collectiviteitskorting

 • Keuze uit 3 tandverzekeringen VGZ Werkt

  Met 10% collectiviteitskorting

 • Extra ruime vergoedingen voor fysiotherapie en mondzorg mét orthodontie
 • Extra ruim preventiebudget voor bijvoorbeeld een leefstijlcheck of EHBO-cursus
 • Jou helpen gezonder te leven met apps, workshops en extra’s op Gezond Leven, inclusief de VGZ Mindfulness Coach en de VGZ Soepel en Sterk Coach.
 • Medicijnen gratis thuisbezorgd via de online apotheek
 • VGZ app: alles rond je gezondheid en zorg altijd bij de hand

VGZbewuzt

Verzeker jezelf bij VGZbewuzt

Vanaf 138,95

 • Eén basisverzekering
  100% vergoeding bij zorgverleners met een contract
  60% of meer vergoeding bij zorgverleners zonder contract
 • Keuze uit 3 aanvullende bundels: bewuzt actief, bewuzt fit en bewuzt gezond.
 • Gratis tandongevallenverzekering bij een aanvullende bundel
 • Gratis toegang tot digitale services zoals de VGZ Mindfulness Coach en de VGZ Soepel en Sterk Coach
 • Medicijnen gratis thuisbezorgd via de online apotheek
 • VGZbewuzt app: je gezondheid- en zorgzaken supersnel geregeld

Veelgestelde vragen

 • Je krijgt alleen een nieuwe polis als je een eigen zorgverzekering afsluit. Deze ontvang je per e-mail of post, afhankelijk van je postvoorkeur.
  • Sluit je vóór je 18e verjaardag of in de maand van je 18e verjaardag je eigen zorgverzekering af? Dan ontvang je je polis rond de ingangsdatum van je zorgverzekering.
  • Sluit je je eigen zorgverzekering af in de maand na je 18e verjaardag? Dan ontvang je je polis binnen 14 dagen.
  • Blijf je meeverzekerd met je ouders? Dan ontvangen zij een nieuwe polis.
 • Nee, dat maakt niet uit. Zodra je 18 jaar wordt, mag je je eigen zorgverzekering kiezen. Het maakt niet of je nog thuis woont, of al op jezelf woont. Ook maakt het niet uit of je student bent of niet.
 • Je krijgt alleen een nieuwe zorgpas als je een eigen zorgverzekering afsluit. Deze staat na de ingangsdatum van je polis voor je klaar in de VGZ app. Zo heb je hem altijd bij de hand. Heb je toch liever een pasje in je portemonnee? Dan vraag je dit zelf aan in de VGZ app of via Mijn VGZ.

 • Bij een eigen zorgverzekering betaal je maandelijks premie. En heb je zorg nodig? Dan betaal je soms eigen risico.

  Eerste premiebetaling

  De maand nadat je 18 jaar wordt, ga je premie betalen voor jouw zorgverzekering. Een voorbeeld: je wordt op 5 juli 18 jaar. Vanaf 1 augustus betaal je premie.

  Hebben je ouders per jaar premie voor jou betaald?

  Dan verrekenen wij deze premie de eerstvolgende maand met hen. De premie brengen we vervolgens bij jou in rekening. Je ouders en jij ontvangen hier allebei bericht van. 

  Wanneer betaal je eigen risico?

  Je betaalt eigen risico vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg van de basisverzekering. Zoals je bezoek aan de medisch specialist in het ziekenhuis, medicijnen en spoedeisende hulp. Een afspraak bij de huisarts valt niet onder het eigen risico. En ook voor zorg uit een aanvullende verzekering betaal je geen eigen risico.

  Hoe betaal je eigen risico?

  Heb je gebruikgemaakt van zorg uit je basisverzekering? Dan brengen wij het eigen risico in rekening nadat wij de factuur van je zorgverlener hebben ontvangen. Wij sturen je dan een zorgkostenfactuur. Hierop staat wat de behandeling bij je zorgverlener heeft gekost. En hoeveel eigen risico jij dus moet betalen. 

  Vrijwillig eigen risico

  Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Bovenop het verplicht eigen risico van € 385,-. Hoe hoger je vrijwillig eigen risico, hoe minder premie je betaalt. Je betaalt in dat geval een groter deel eigen risico van de zorg uit de basisverzekering zelf.

 • Ja. Als je voor een eigen zorgverzekering hebt gekozen, zeggen wij je oude zorgverzekering automatisch voor je op. Hiervoor hoef je niets te doen.
 • De overheid heeft bepaald dat de meeste tandartszorg voor kinderen tot 18 jaar vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Voor volwassenen geldt dat niet. Wil je dat je tandzorg vanaf je 18e vergoed wordt? Dan heb je een tandartsverzekering nodig.

 • Nee. Ook dan kan je met je ouders meeverzekerd blijven. Er is geen leeftijdsgrens voor de verzekerden op 1 polis. Ook maakt het niet uit of je wel of niet studeert als je met je ouders meeverzekerd wil blijven.

Bel voor gratis advies

Dan kijken we samen welke zorgverzekering het beste bij je past. En helpen we je met het wijzigen of afsluiten.