Vragen over zorgkosten

In de VGZ app en in Mijn VGZ kun je onder meer declaraties van je zorgverlener inzien en bekijken hoeveel eigen risico je nog hebt. Op deze pagina vind je informatie over welke zorgkosten je kunt inzien.

Veelgestelde vragen

  • Dat ligt eraan of er voor je behandeling een nieuwe Diagnose Behandel Combinatie (DBC) start.

    Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een Diagnose Behandel Combinatie (DBC). Een DBC eindigt als je behandeling klaar is of na maximaal 120 dagen. Gaat je behandeling na deze periode nog verder? Dan start er een vervolg-DBC.

    Ben je dit jaar begonnen met een behandeling? En loopt de DBC volgend jaar door? Dan betaal je alleen dit jaar je eigen risico. Start er volgend jaar een nieuwe DBC voor dezelfde behandeling? Dan betaal je voor de vervolg-DBC opnieuw je eigen risico. Je kunt bij je zorgverlener navragen wanneer een vervolg-DBC wordt gestart.

  • Ja, dat kan als je een budget voor beweegzorg, tandzorg of orthodontie hebt. Je kunt dat in Mijn VGZ onder 'Vergoedingen' de status van je budget bekijken. En dus zien hoeveel je nog vergoed krijgt dit jaar. Je kunt je verbruik voor deze zorgsoorten ook checken in de VGZ app.

  • Ja, in Mijn VGZ (inloggen met DigiD) en in de VGZ vind je een overzicht van alle zorgnota's die jij en je zorgverleners hebben ingediend. Je ziet ook per zorgnota hoe deze verwerkt is.

     

  • Je kunt in Mijn VGZ (inloggen met DigiD) en in de VGZ app bekijken welke zorg je hebt gedeclareerd. Je ziet ook welke kosten zorgverleners direct bij VGZ hebben gedeclareerd. Dat is dus bijvoorbeeld de rekening van het ziekenhuis, die je niet thuisgestuurd krijgt.  

    Bekijk mijn zorgkosten

  • Ja, in de VGZ app en in Mijn VGZ zie je precies hoeveel eigen risico je nog over hebt dit jaar.
  • Dit heeft meestal te maken met de inschrijftarieven. Dit zijn een soort abonnementskosten. Bijna iedere Nederlander staat ingeschreven bij een huisarts. Hiervoor brengt een huisarts een vast bedrag per kwartaal in rekening. Dit is een bedrag tussen de € 15 en € 30, afhankelijk van je leeftijd en waar je woont. Wij vergoeden deze kosten. Je betaalt hierover ook geen eigen risico. In Mijn VGZ zie je precies hoeveel je huisarts hiervoor berekent.

    Jouw huisarts ontvangt deze vergoeding voor zijn beschikbaarheid. Het maakt hiervoor niet uit of je wel of niet bij je huisarts op bezoek gaat.

  • Ziekenhuizen rekenen nooit losse behandelingen af. Zij verzamelen meerdere behandelingen in een pakketje. Zo’n pakketje heet een DBC (Diagnose Behandel Combinatie). Het ziekenhuis stuurt een rekening voor het pakketje zorg (de DBC), en niet apart voor alleen het bezoek.

  • Voor de factuur van het eigen risico kijken wij naar het kalenderjaar waarin jouw behandeling is gestart. Als jouw behandeling start in 2023, dan geldt voor deze behandeling je eigen risico van 2023. Als de behandeling eindigt in 2024, ontvang je soms pas in 2024 de factuur voor het eigen risico van deze behandeling.
  • Zie je iets vreemds in je zorgkosten in Mijn VGZ of de VGZ app? Bijvoorbeeld een declaratie voor een behandeling die je niet hebt gehad? Laat het ons weten. Dan zoeken we het graag samen met je uit. Zo zorgen we samen voor goede en betaalbare zorg.
  • In Mijn VGZ en de VGZ app kun je zien welke zorgkosten er voor en door je gedeclareerd zijn. Helaas is die informatie op dit moment nog niet altijd even goed begrijpelijk. Zo zie je bijvoorbeeld niet precies welke behandelingen het ziekenhuis in rekening brengt. Maar zorgverzekeraars en ziekenhuizen werken er momenteel samen hard aan om dit ook voor jou beter inzichtelijk te maken.
  • Bij onjuiste declaraties is in de meeste gevallen sprake van fouten, niet van fraude. Er zijn de afgelopen jaren veel dingen veranderd in de declaratiesystemen, en dus is het begrijpelijk als mensen fouten maken. Als toch blijkt dat een zorgverlener met opzet te veel heeft gedeclareerd (en er dus wél sprake is van fraude), dan doet VGZ daarvan altijd aangifte. Daarnaast sluiten wij geen contract meer met de betreffende zorgverlener, en wij waarschuwen de andere zorgverzekeraars. Dit gebeurt enkele tientallen keren per jaar.