Huisarts

Bij gezondheidsklachten gaat u naar de huisarts. Hij of zij kent u, weet waar u in het verleden last van heeft gehad en kan u bijna altijd helpen. U betaalt voor zorg bij de huisarts meestal niets. Ook geen eigen risico.


Huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp

  • Bel altijd eerst uw huisarts.
  • Avond? Weekend? En heeft het spoed? Bel de huisartsenpost.
  • Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp betaalt u altijd eigen risico.

Wat betaal ik voor huisartsenzorg?

Meestal niets, want wij vergoeden de rekening. Soms betaalt u eigen risico. Bijvoorbeeld voor laboratoriumonderzoek na bloedprikken bij de huisarts.

Ik zoek een andere huisarts

Via de Zorgzoeker vindt u een nieuwe huisarts bij u in de buurt. Als de huisarts geen nieuwe patiënten aanneemt kunt u wel terecht als passant. Dat betekent dat u er altijd terecht kunt als uw klachten dringend zijn. Bent u passant bij een huisarts met contract dan vergoeden wij de kosten volledig.

Waarvoor heb ik een verwijzing nodig?

Soms heeft u voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Dat wil zeggen dat u deze zorg alleen vergoed krijgt als u eerst naar uw huisarts bent geweest. Maar waarvoor heeft u dit nodig? En waarvoor niet?

Waarvoor kan ik naar de huisarts?

Voor al uw gezondheidsvragen. En vaak ook voor speciale zorg. Zoals kleine chirurgische ingrepen. Heeft u milde klachten en twijfelt u of u naar de huisarts wilt gaan? Kijk dan eens op vgz.nl/thuisarts. Hier vindt u betrouwbare informatie over gezondheid én ziekten.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen?

Een goede huisarts hebben is belangrijk. Iemand die u vertrouwt. Bij het kiezen van een huisarts kan het handig zijn om waarderingen van andere patiënten te lezen. ZorgkaartNederland verzamelt ervaringen van patiënten en is een onafhankelijke website van Patiëntenfederatie Nederland.

Zelf zorg vinden en regelen

De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor u zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kunt u eenvoudig online regelen. Op het moment dat het u uitkomt.


Keuzehulp behandelingen

Voor veel aandoeningen en ziektes zijn er meerdere behandelingen mogelijk. Welke zijn dat? Wat zijn de voor- en nadelen? En nog belangrijker: welke behandeling past het beste bij u? De keuzehulpen van VGZ geven antwoord op al deze vragen.

Betrouwbaar advies in één klik

Buikpijn, zonnesteek of een insectenbeet? Niet fijn. Gelukkig is betrouwbaar advies dichtbij. Op onze website vindt u nu in één klik handige, onafhankelijke informatie van de Nederlandse artsen van Thuisarts.nl.