Huisarts

Bij gezondheidsklachten ga je naar de huisarts. Hij of zij kent je, weet waar je in het verleden last van hebt gehad en kan je bijna altijd helpen. Je betaalt voor zorg bij de huisarts meestal niets. Ook geen eigen risico.


Alles wat je wilt weten over de huisarts


Huisarts, huisartsenpost, spoedeisende hulp

  • Bel altijd eerst je huisarts.
  • Avond? Weekend? En heeft het spoed? Bel de huisartsenpost.
  • Levensbedreigend? Bel 112 of ga naar de spoedeisende hulp. Voor een bezoek aan de spoedeisende hulp betaal je altijd eigen risico.

Wat betaal ik voor huisartsenzorg?

Meestal niets, want wij vergoeden de rekening. Soms betaal je eigen risico. Bijvoorbeeld voor laboratoriumonderzoek na bloedprikken bij de huisarts.

Ik zoek een andere huisarts

Via de Zorgzoeker vind je een nieuwe huisarts bij jou in de buurt. Als de huisarts geen nieuwe patiënten aanneemt kun je wel terecht als passant. Dat betekent dat je er altijd terechtkunt als jouw klachten dringend zijn. Ben je passant bij een huisarts met contract dan vergoeden wij de kosten volledig.

Waarvoor heb ik een verwijzing nodig?

Soms heb je voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Dat wil zeggen dat je deze zorg alleen vergoed krijgt als je eerst naar de huisarts bent geweest. Maar waarvoor heb je dit nodig? En waarvoor niet?

Waarvoor kan ik naar de huisarts?

Voor al je gezondheidsvragen. En vaak ook voor speciale zorg. Zoals kleine chirurgische ingrepen. Heb je milde klachten en twijfel je of je naar de huisarts wilt gaan? Kijk dan eens op vgz.nl/thuisarts. Hier vind je betrouwbare informatie over gezondheid én ziekten.

Benieuwd naar de ervaringen van anderen?

Een goede huisarts hebben is belangrijk. Iemand die je vertrouwt. Bij het kiezen van een huisarts kan het handig zijn om waarderingen van andere patiënten te lezen. ZorgkaartNederland verzamelt ervaringen van patiënten en is een onafhankelijke website van Patiëntenfederatie Nederland.

Zelf op zoek naar meer informatie over je klacht? 

Zelf zorg vinden en regelen

De juiste zorg vinden of hulp bij het regelen van zorg. Dat hebben we voor jou zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Veel van deze zaken kun je eenvoudig online regelen. Op het moment dat het jou uitkomt.

    Betrouwbaar advies in één klik

Buikpijn, zonnesteek of een insectenbeet? Niet fijn. Gelukkig is betrouwbaar advies dichtbij. Op onze website vind je nu in één klik handige, onafhankelijke informatie van de Nederlandse artsen van Thuisarts.nl.