Gezond en lekker eten met minder koolhydraten

6 vragen over koolhydraten aan huisarts Tamara de Weijer

Koolhydraatarm eten heeft veel voordelen. Denk aan minder energiedipjes tijdens je dag. Of minder trek in lekkere snacks. Sommige mensen kunnen er nog meer baat bij hebben. Bijvoorbeeld als je overgewicht, diabetes of een prikkelbare darm hebt. Tamara de Weijer, huisarts van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn, beantwoordt 6 vragen over koolhydraten en koolhydraatarm eten.

Zijn koolhydraten zo slecht voor ons?

Nee, zeker niet! Koolhydraten zijn onze belangrijkste brandstof. Ze geven ons lichaam energie. Maar het is belangrijk te weten welke koolhydraten we binnenkrijgen.

Je hebt snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten vind je in bijvoorbeeld snoep, frisdrank of witbrood. Deze koolhydraten worden snel door ons lichaam opgenomen. Je voelt dan een explosie van energie! Dat komt door de piek in je bloedsuikerspiegel. Maar de koolhydraten verdwijnen ook weer gauw uit ons lichaam. Je voelt je futloos: de bekende energiedip.

Langzame koolhydraten zijn gezonder. Deze zitten bijvoorbeeld in volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst of havermout. Je lichaam doet er langer over om ze te verwerken. Je blijft langer vol zitten. Je bloedsuikerspiegel blijft stabieler.

Wat is het gevolg van teveel snelle koolhydraten eten?

Snelle koolhydraten zijn vaak de oorzaak van overgewicht. Dat gaat zo: als je na een snoepje of koek die piek en die energy boost ervaren hebt, wil je dat gevoel weer. Vooral als daarna nog een flinke energiedip volgt. Je gaat dus sneller opnieuw eten, vaak weer iets ongezonds. En dat herhaalt zich keer op keer. Wat gebeurt er dan in je lichaam? Koolhydraten worden omgezet in glucose (vorm van suikers), en je maakt insuline (hormoon dat vet opslaat) aan.

Hoe meer glucose en insuline jij in je lijf hebt, hoe meer vet je opslaat. Vooral rondom de buik. Zo ontstaat na verloop van tijd overgewicht.

‘Veel mensen tellen het aantal koolhydraten dat ze binnenkrijgen. Dat is niet heel interessant. Het is veel belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van de koolhydraat.’

Voor wie is koolhydraatarm eten een mogelijke oplossing?

Mensen die gewicht willen verliezen, kunnen een koolhydraatarm voedingspatroon proberen. Dat geldt ook voor mensen met diabetes. Voor deze groep is het ook goed om minder koolhydraten te eten, omdat zij een probleem hebben met hun glucosehuishouding. Dan is het niet slim om veel suikers en andere snelle koolhydraten in te nemen.

Mensen met prikkelbare darmsyndroom kunnen soms heel slecht tegen brood, pasta of rijst. Dit komt door de snelle koolhydraten uit tarwe. Het kan voor hen ook verstandig zijn minder tarwe te eten. Ben je voor diabetes of het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) onder behandeling en wil je koolhydraatarm eten? Bespreek dit dan eerst met je behandelend arts.

Wat levert een koolhydraatarm voedingspatroon op?

Mensen die minder koolhydraten gaan eten, kunnen al snel gewicht verliezen. Bij mensen met diabetes kan een koolhydraatarme leefstijl ook veel voordelen opleveren. Worstel je met een te hoog suikergehalte? Dan kan je bloedsuikerspiegel stabieler worden. Ook kan het eten van minder koolhydraten eraan bijdragen dat je minder of zelfs helemaal geen medicijnen meer hoeft in te nemen. En heb je pre-diabetes? Dan kun je voorkomen dat dit zich ontwikkelt tot écht diabetes. Weet wel dat dit sneller bereikt met méér leefstijlaanpassingen. Meer bewegen, vaker ontspannen en goed slapen zijn vaak net zo belangrijk als een passend voedingspatroon.

Bij PDS kan een koolhydraatarm dieet ervoor zorgen dat je minder last hebt van een opgezette buik, winderigheid en buikkrampen. Ook kan het zijn dat je ontlasting beter op gang komt. Zorg er wel voor dat je voldoende drinkt en vezels haalt uit onder andere groenten en fruit.

Een koolhydraatarm eetpatroon is niet voor iedereen dé oplossing. We zijn allemaal anders. Voor sommigen werkt het goed. Voor anderen voelt het misschien alsof ze continu aan het diëten zijn. Dan schiet je je doel voorbij. Mijn advies is om het 4 tot 6 weken te proberen. Werkt het niet, dan zijn er mogelijk andere oplossingen die beter voor je werken. Wees dus je eigen onderzoeker!


Tekst loopt door onder de foto.

Heb je andere tips voor mensen die dit willen proberen?

Veel mensen tellen het aantal grammen koolhydraten dat ze binnenkrijgen. Dat is niet heel interessant. Het is veel belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van het koolhydraat. Kies ook altijd voor minder bewerkte producten. Deze hebben een hogere voedingswaarde. Zo heeft een kom havermout veel meer voedingswaarde dan een bewerkte mueslireep. Dat proef je ook vaak: de zoetheid van een product geeft vaak aan dat het gaat om snelle koolhydraten.

En sla niet door! Sommige mensen kiezen voor een ketogeen dieet, de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet. Vaak een erg eenzijdig dieet met weinig vezels. Een dieet raad ik sowieso niet aan. Dat volg je vaak voor een bepaalde tijd, terwijl het vaak beter werkt om je eetpatroon aan te passen. Het kan even wennen zijn, maar je kunt het vaak beter volhouden.

Er zijn ook mensen die een angst voor koolhydraten ontwikkelen. Die eten helemaal geen brood, pasta of rijst. Hierbij loop je het risico dat je te weinig vezels binnenkrijgt. Terwijl die juist heel belangrijk zijn. Ze zorgen voor een goede darmwerking, geven een vol gevoel en verminderen de kans op hart- en vaatziekten.

Stel, je kiest voor minder koolhydraten. Hoe begin je?

Word je behandeld voor je diabetes of prikkelbare darm bij een zorgverlener? Stem de wens voor een nieuw voedingspatroon eerst met hem of haar af. Iedereen is anders, dus het beste eetpatroon verschilt ook per persoon. Net als de effecten van je nieuwe voedingsgewoonten. Heb je diabetes? Dan kan het eten van minder koolhydraten ervoor zorgen dat je straks minder medicijnen hoeft in te nemen. Ook heb je misschien extra begeleiding nodig.

Wil je vandaag nog beginnen? Doe je pakjes en zakjes de deur uit, net als kant-en-klare sauzen. Dat zijn ook koolhydraatbommen. En zoek koolhydraatarme recepten op die je lekker vindt en die je goed kunt bereiden. Heb je extra hulp nodig, of ben je benieuwd wat een koolhydraatarme leefstijl voor jou kan doen? Je vindt in de Mijn Leefstijlcoach app 2 challenges die je op weg helpen: ‘Koolhydraatarm voor beginners’ en ‘Koolhydraatarm avondeten’, boordevol handige tips en lekkere recepten.


Wie is Tamara de Weijer?

Tamara de Weijer is sinds 2015 huisarts. Ze heeft voeding en leefstijl als specialisatie. Tamara is overtuigd dat een gezonde leefstijl verschillende ziektes en aandoeningen voorkomt. In de Mijn Leefstijlcoach app begeleidt zij jou als coach in verschillende uitdagingen. Ook heeft ze haar eigen online leefstijlprogramma van 10 weken die je helpt gezonder en energieker te worden. Deze vergoeden wij mogelijk vanuit de aanvullende verzekering

Huisarts Tamara


Gezonde challenges in de Mijn Leefstijlcoach app

Hoe maak je gezonde en lekkere maaltijden, die ook nog eens heel betaalbaar zijn? In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn leer je hoe je heerlijk eet, terwijl je op de kleintjes let. Diëtist Steffi Haazen en meesterkok Rudolph van Veen helpen jou met leuke tips en lekkere recepten.

Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.

Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

Koolhydraatarm voor beginners

7 dagen challenge

Koolhydraatarm eten kan ervoor zorgen dat je minder energiedipjes hebt. Ook weersta je makkelijker snoep of ongezonde snacks. Ontdek zelf wat minder koolhydraten eten voor jou kan doen. Meesterkok Rudolph van Veen en diëtist Steffi Haazen helpen je met tips en recepten.


Tags Voeding Leefstijl

Koolhydraatarm avondeten

7 dagen challenge

Koolhydraatarm dineren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Meesterkok Rudolph van Veen en diëtist Steffi Haazen helpen je met tips en recepten met weinig koolhydraten. Met deze makkelijke avondmaaltijden krijg jij veel gezonde voedingsstoffen binnen. 


Tags Voeding Leefstijl

Ook interessant voor jou: