Welke voedingsstoffen heb je nodig?

Gezond eten doe je door iedere dag te letten op wat je eet en drinkt. En hoeveel je eet. Een mix van verschillende soorten eten met eiwitten, koolhydraten en vetten is belangrijk. Ook eten en drinken met daarin vitamines en mineralen zijn nodig voor een gezond lichaam. Wil je weten hoe? Dat leggen wij je uit.

De informatie op deze pagina is gemaakt in samenwerking met onderzoekers, voedingsdeskundigen en diëtistes van InMovement, SMARTsize, Diëtist in Den Haag en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

5 lessen over eiwitten, koolhydraten, vetten en nog meer

1. Eiwitten: voor sterke spieren

Eiwitten zijn goed voor je spieren en andere cellen in jouw lichaam.

 • Kwark
 • Yoghurt
 • Eieren
 • Vlees en vis

2. Koolhydraten geven energie

Koolhydraten zijn belangrijk voor een gezond lichaam. Ze geven jouw lichaam en hersenen energie! En ze zorgen dat je niet ziek wordt. Producten met koolhydraten:

 • Brood
 • Aardappels
 • Fruit
 • Pasta of rijst

3. Wat zijn vetten?

Vetten zijn belangrijk voor het gebruik van vitamines en mineralen in jouw lichaam. Producten met gezonde vetten:

 • Vette vis
 • Noten
 • Pindakaas
 • Olijfolie

4. Waarom vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor sterke botten en gezonde tanden. Eet iedere dag een mix van groente en fruit met verschillende kleuren. Zo krijg je de meeste vitamines en mineralen binnen.

5. Drink je genoeg water?

Wist je dat jouw lichaam voor een groot deel uit water bestaat? Water is belangrijk voor alle delen van het lichaam. Drink je genoeg water? Drink 6 glazen (kraan)water per dag. Maak het jezelf makkelijk. En drink bij elke maaltijd 1 glas water. Vind je water drinken lastig? Of niet zo lekker? Geef water een smaakje!

Informatiegids Gezond en goedkoop eten

Wil je nog meer tips of informatie? Download onze gratis informatiegids ‘Gezond en goedkoop eten’. We laten je hierin zien dat gezond eten niet moeilijk of duur hoeft te zijn.

Gezonde challenges in de Mijn Leefstijlcoach app

Hoe maak je gezonde en lekkere maaltijden, die ook nog eens heel betaalbaar zijn? In de uitdagingen (challenges) van de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn leer je hoe je heerlijk eet, terwijl je op de kleintjes let. Meesterkok Rudolph van Veen helpt jou met tips en lekkere recepten.

Een challenge volgen? Download eerst gratis Mijn Leefstijlcoach via App Store of Google Play.

Beweeg de verzekeringen van rechts naar links

Betaalbaar en gezond ontbijten

7 dagen challenge

Een lekker ontbijt is een fijne start van de dag. In deze challenge van de Mijn Leefstijlcoach app maak je kennis met 7 gezonde en betaalbare ontbijtrecepten. In de receptvideo's geeft meesterkok Rudolph van Veen je veel extra budgettips.


Tags Voeding Leefstijl

Betaalbaar en gezond lunchen

7 dagen challenge

Na een goede lunch kun je vol energie aan de middag beginnen. Gezond lunchen hoeft niet duur te zijn. In deze challenge leert meesterkok Rudolph van Veen hoe je voordelig varieert. Met recepten rijk aan eiwitten, vezels en vitaminen.


Tags Voeding Leefstijl

Betaalbaar en gezond avondeten

7 dagen challenge

Best een uitdaging: besparen op je boodschappen, maar 's avonds wel lekker en gezond eten. Met een goede basis in je voorraadkast en vriezer zet jij zo een betaalbare, gezonde maaltijd op tafel. Ontdek tips en recepten van meesterkok Rudolph van Veen.


Tags Voeding Leefstijl

Ook interessant voor jou: