Verwijzing voor psychologische zorg

Heb je via je huisarts een verwijzing voor een psychologische behandeling? Lees dan eerst de onderstaande informatie en tips, voordat je een afspraak maakt.  

Voorkeur voor een andere zorgverlener

De huisarts verwijst naar een bepaalde zorgverlener. Het kan zijn dat je toch een voorkeur voor een andere zorgverlener hebt. Bijvoorbeeld omdat je daar sneller terechtkunt of als die beter bij je lijkt te passen. Dat is geen probleem. Je moet dan alleen een nieuwe verwijzing aanvragen bij je huisarts. 

Behandeling op locatie of online

Psychologische behandelingen maken steeds vaker gebruik van online informatie en opdrachten in aanvulling op gesprekken met je behandelaar. 

Je kunt ervoor kiezen om die gesprekken op locatie te doen. Je gaat dan naar een praktijk toe. Een andere mogelijkheid is om online met je behandelaar te spreken. Dat gaat meestal via beeldbellen. Op een zelfgekozen plek waar jij je op je gemak voelt. Makkelijk en net zo persoonlijk. Een online behandeling werkt vaak goed voor klachten die veel voorkomen. Zoals angst, paniek, depressie, trauma en verslaving.

Wachttijden psychologische behandeling

Als je een verwijzing hebt gekregen is het fijn om zo snel mogelijk met je behandeling te starten. Toch kunnen de wachttijden behoorlijk oplopen. Wij hebben een aantal zorgverleners op een rijtje gezet waarbij je direct kunt zien wat de wachttijd is. De behandelaars bij deze organisaties werken helemaal of deels online. 

Zelf alvast aan de slag

Wil je tijdens de wachttijd alvast aan de slag? Bekijk dan eens de online programma’s van Therapieland. Deze zijn gemaakt door een team van ervaren psychologen samen met experts en ervaringsdeskundigen. 

Vergoeding, eigen risico en contractering

Vergoeding

Boven de 18 jaar krijg je een volledige vergoeding voor psychologische zorg vanuit jouw basisverzekering. Onder de 18 jaar kun je bij jouw gemeente terecht.

Eigen risico

Bij jouw huisarts betaal je geen eigen risico. Krijg je een doorverwijzing voor de geestelijke gezondheidszorg (GGZ)? Dan betaal je wel eigen risico voor de behandeling.

Contractering

Ga je naar een zorgverlener zonder contract, dan krijg je mogelijk niet alles vergoed. In onze Zorgzoeker zie je met welke zorgverleners in de GGZ wij afspraken (een contract) hebben.

Antwoord op jouw vragen

  • Lang wachten is meestal niet prettig. Een online psycholoog kan dan een oplossing zijn. Die geeft vaak sneller toegang tot zorg. Ook kunnen wij kijken of je ergens anders eerder terechtkunt. Wij noemen dat wachtlijstbemiddeling. Onze zorgadviseurs kunnen je helpen. Neem contact op
  • Ja, bijvoorbeeld als de wachttijd bij de zorgverlener op de verwijzing heel lang is of als een andere zorgverlener beter bij je lijkt te passen. Je moet dan wel een nieuwe verwijzing aanvragen bij je huisarts.

  • Een online psycholoog vergoeden wij vanuit de basisverzekering. Je hebt daarvoor wel een verwijzing van je huisarts nodig voor psychische zorg.  Mogelijk betaal je wel eigen risico, maar geen eigen bijdrage. Tenzij je naar een zorgverlener zonder contract gaat. Dan krijg je mogelijk niet alles vergoed. 

    Tip: bekijk vooraf de voorwaarden van je zorgverzekering.