Herstel na corona

Ernstig corona gehad? Dan helpt fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek of logopedie misschien bij het herstel. We vertellen hieronder hoe dit werkt.

Wij vergoeden deze zorg tijdelijk uit de basisverzekering. En is geldig tot 1 januari 2025. Dit staat ook in onze voorwaarden voor 2024. Die kan je hier vinden. Op de website van het Zorginstituut Nederland staat de nieuwste informatie over herstel na corona. 

Het is een tijdelijke vergoeding om na te gaan of deze zorg helpt bij het herstellen van ernstige COVID-19. Hiervoor loopt een landelijk onderzoek waarvoor wij jouw medewerking vragen via jouw behandelend therapeut. Daarom zijn er extra voorwaarden. Daarover lees je hieronder meer.

Voor wie is de vergoeding?
Moeite met herstellen na COVID-19? Jouw huisarts beslist of hij je doorverwijst voor paramedische herstelzorg en voor welke zorg. De beslissing van de huisarts hangt af van je klachten. Het maakt niet uit of je wel of niet bent getest.

Afbeelding van arts

Welke zorg kun je krijgen?
Je kunt paramedische herstelzorg krijgen. Dit is zorg door fysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten, diëtisten of ergotherapeuten. Jouw huisarts beslist welke zorg je nodig hebt.

Met de regeling kun je vanaf de start van één of meerdere paramedische behandelingen voor 6 maanden gebruik maken van:

  • Fysiotherapie of oefentherapie: 50 behandelingen
  • Ergotherapie: 10 uur
  • Diëtist: 7 uur
  • Logopedie: Onbeperkt

Als de klachten nog niet verdwenen zijn, kan je soms een vergoeding krijgen voor een 2e behandelperiode. Dit is een periode van maximaal 6 maanden. Je hebt hiervoor een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Er is maximaal 1 keer een verlenging van 6 maanden mogelijk. Je vindt hier alle voorwaarden.

De tijdsperiode tussen het einde van de 1e behandeltermijn en de start van de 2e behandeltermijn is maximaal 4 maanden. In de 2e behandelperiode kan je gebruik maken van de volgende paramedische behandelingen:

  • Fysiotherapie of oefentherapie: 50 behandelingen
  • Ergotherapie: 10 uur
  • Diëtetiek: 7 uur
  • Logopedie: onbeperkt

Wat betaal je hiervoor?
Je hoeft de zorg zelf niet te betalen als je naar een door ons gecontracteerde zorgverlener gaat. Heb je nog ongebruikt eigen risico? Dan betaal je wel eigen risico.

Voor onderzoek worden gegevens over je gezondheid en herstel verzameld. Hiervoor geef je toestemming. Ook geef je toestemming voor het anoniem delen van gegevens over je behandeling met de onderzoekers.

Het tweede deel van het onderzoek is begonnen. Je kunt de vraag krijgen extra vragenlijsten in te vullen. Of je conditie te laten testen. Je geeft schriftelijk toestemming voor het verzamelen van jouw behandelgegevens. En het delen van jouw gegevens met de onderzoekers.

Wat gebeurt er met jouw gegevens?
De onderzoeksgroep kan jouw gegevens bekijken. Zij gaan vertrouwelijk met alle gegevens om. Jouw gegevens zijn anoniem. En alleen bedoeld voor onderzoek naar het effect van een paramedische behandeling na ernstige COVID-19.

Heb je nog vragen?
Is er nog iets niet duidelijk? Stel dan je vragen aan jouw huisarts of behandelaar. Of kijk op de website van Zorginstituut Nederland voor meer informatie en de voorwaarden.