Vergoeding transgender zorg man naar vrouw

Je vindt hier de vergoedingen voor transgender zorg van man naar vrouw.

Voorbeelden van deze zorg zijn: ontharing of borstvergroting.

 • Bij transformatie van man naar vrouw

  Je hebt recht op vergoeding van epilatie (laser of elektrisch) van gezichtsbeharing bij zware baard- en snorgroei als dit niet op een andere wijze (scheren, harsen) gecorrigeerd kan worden. Deze vergoeding krijg je uit jouw basisverzekering.

  Machtiging vereist

  Voor het krijgen van de vergoeding voor deze zorg is vooraf een machtiging nodig.

  Wij hebben voor de machtiging de volgende informatie van je nodig:

  1. Een door jouw huidtherapeut ingevuld aanvraagformulier ‘Ontharen gelaat bij genderdysforie’. Jouw zorgverlener kan deze aanvraag vervolgens via de website indienen.
  2. Een verwijzing van jouw behandelaar of huisarts waaruit blijkt dat bij het traject van transgender zorg ontharing noodzakelijk is.
  3. Aanvullend zijn er altijd foto’s van het gelaat nodig waarbij de haargroei zichtbaar is.

  Genitale ontharing

  Genitale ontharing kan onderdeel zijn van de operatieve behandeling van genderdysforie. Dit is dan onderdeel van het DBC zorgproduct operatieve behandeling. Genitale ontharing kan dan niet afzonderlijk worden gedeclareerd.

  DBC is de afkorting van Diagnose Behandel Combinatie.

  Direct naar deze vergoeding.

 • Je hebt recht op deze zorg vanuit de basisverzekering bij de volgende indicatie door jouw zorgverlener.

  Deze indicatie is: er moet sprake zijn van agenesie/aplasie van de borst bij vrouwen met afwezigheid van een inframammaire plooi en klierweefsel van minder dan 1 cm dikte. Dit moet zijn aangetoond met een echo, te meten bij het gedeelte met de grootste diameter.

  Je kunt hierover dus het best overleggen met jouw zorgverlener.

  Machtiging nodig

  Voor het krijgen van de vergoeding voor deze zorg is vooraf een machtiging nodig.

  Subsidieregeling van de overheid

  Als er geen recht is op vergoeding vanuit de basisverzekering, dan heb je mogelijk recht op vergoeding via de subsidieregeling van de overheid. De subsidieregeling staat los van Coöperatie VGZ. Informatie over de subsidieregeling vindt u op de website van de overheid.

  Direct naar deze vergoeding.

 • Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op vergoeding voor een uitwendige borstprothese als er sprake is van geheel of nagenoeg geheel achterwege blijven van de natuurlijke ontwikkeling van de borstklier(en). Dit kan pas beoordeeld worden na 6 maanden hormoontherapie. Deze vergoeding krijg je uit de basisverzekering.

  Direct naar deze vergoeding.

 • Bij vastgestelde genderdysforie en na het doorlopen van de real life experience (RLE) valt genitale chirurgie, bijvoorbeeld vaginaplastiek of orchidectomie, onder de basisverzekering.

  De RLE is een periode van 2 jaar. In die tijd wordt naar 2 dingen gekeken. Of de wens blijft om van geslacht te veranderen. En of het mogelijk is de nieuwe genderrol in te nemen.

  De operatie genitale chirurgie feminiserend is gecontracteerd bij UMC Amsterdam, UMC Groningen, UMC Radboud en Genderclinic (onderdeel van Sandstep).

  Direct naar deze vergoeding.

 • Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op vergoeding vanuit de basisverzekering. Er moet sprake zijn van een 'passabiliteitsprobleem'. Hiervoor wordt aangehouden dat de adamsappel bij een vrouw fors meer dan 5 millimeter voor de halscontour moet uitsteken. Deze operatie is gecontracteerd bij UMC Amsterdam, UMC Groningen en UMC Radboud.

  Direct naar deze vergoeding.

 • Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op vergoeding vanuit de basisverzekering bij de volgende indicatie:

  • Als de spreektoonhoogte bij een transvrouw lager is dan 160 Hz.
  • Je hebt logopedie gehad zonder stem verhogend resultaat.

  De stembandoperatie of -correctie is gecontracteerd bij UMC Amsterdam.

  Direct naar deze vergoeding.

   
 • Er vindt geen vergoeding plaats van deze zorg.

 • Je hebt onder bepaalde voorwaarden recht op vergoeding van een pruik of haarstukje als het hoofdhaar niet in overeenstemming is met de vrouwelijke geslachtsrol. Er moet sprake zijn van gehele of gedeeltelijke kaalhoofdigheid. Deze vergoeding krijg je uit de basisverzekering.

  Machtiging nodig

  Voor het krijgen van deze vergoeding is vooraf een machtiging nodig.

  Direct naar deze vergoeding.