Tips om vallen te voorkomen in en om huis

Als je regelmatig beweegt, dan is de kans dat je valt kleiner. En blijf je soepel en sterk. Maar je kan meer doen om vallen te voorkomen. Olga helpt je op weg.

Een veilig huis 

Vallen komt veel voor in en om het huis. Soms kan een val makkelijk voorkomen worden. Bijvoorbeeld door deze eenvoudige aanpassingen

  • Werk kabels en snoeren goed weg of maak ze vast weggewerkt 
  • Zorg voor een stroeve vloer. Bijvoorbeeld in de badkamer.
  • Een los vloerkleed? Kies dan voor een kleed met antisliplaag
  • De trap is vrij van spullen zodat je er niet over kan struikelen
  • Heb je een loophulpmiddel, zoals een rollator? Hulpmiddelen zijn veilig als ze goed zijn ingesteld en je weet hoe je ze moet gebruiken.
  • Voldoende licht in huis draagt bij aan veiligheid. Ook ’s nachts als je naar het toilet gaat. 

 

(Bron: Veligheid.nl)

Tips van Olga om vallen bij ouderen te voorkomen

Je kunt nog meer doen om een val te voorkomen. Bekijk Olga’s tips.

Beweeg de blokken van rechts naar links

Doe een medicijncheck

Sommige medicijnen hebben invloed op de bloeddruk, evenwicht of de hersenen. Dit geeft een hoger risico op vallen. Daarom is het slim om een overzicht te maken van de medicijnen die je slikt. En elk jaar even met de huisarts of apotheker bespreken of de medicijnen nog bij jou en elkaar passen.

Hoe goed zie je? Controleer je ogen

Goed zien helpt je veilig te bewegen. Ongemerkt kunnen je ogen achteruit gaan. Laat daarom elk jaar je ogen meten door een opticien. Poets regelmatig je bril en zorg voor genoeg licht in huis. 

Stevig in je schoenen staan

Als je schoenen goed passen, dan loop je veiliger. Check of je schoenmaat goed is zodat je schoenen of sloffen stevig aan je voeten blijven zitten. Ook het verzorgen van je voeten is belangrijk. Neem bij pijn contact op met je huisarts of een podotherapeut. 

Lekker, gezond en voedzaam eten

Goede voeding zorgt voor voldoende eiwitten en vitamine D. En dat is belangrijk voor sterke botten en soepele spieren. Eet niet altijd hetzelfde maar wissel af: groente, fruit, vis, vlees(vervangers) en melkproducten. Via de huisarts kan je laten testen of je genoeg vitamine D hebt. En, drink iedere dag voldoende water.

En natuurlijk: bewegen! 

Om stevig te staan en minder snel te vallen is spierkracht nodig. Wist je dat spierkracht al minder wordt vanaf je vijftigste? Bewegen is goed voor spierkracht en je conditie. En je voelt je beter! Het hoeft echt geen topsport te zijn. Alle kleine beetjes helpen. 

Doe mee met Olga's beweegprogramma's

Olga helpt je iedere beter en leuker te bewegen met haar beweegprogramma’s in de VGZ Soepel en Sterk Coach. Download de app en beweeg lekker met Olga mee. Zodat je soepel en sterk blijft.