Het gezondste kantoor van Nederland

Hoe voelt het om te werken in een gebouw dat meegaat met jouw bioritme? En hoe voelt een werkplek die helemaal bij jou past? Bij VGZ weten we dat. Want we hebben de mazzel dat we mogen werken in het gezondste kantoor van Nederland.

 

VGZ-gebouw in Europese top 3

Het VGZ-kantoor in Arnhem voldoet namelijk aan de hoge eisen van het International WELL Building Institute (IWBI). Het gebouw kreeg er zelfs een platina certificaat voor. Platina! We staan daarmee in de Europese top 3 van gezondste gebouwen.

Waarom een gezond kantoor? 
Bij coöperatie VGZ staat de mens altijd centraal. Onze leden, maar ook onze werknemers. Onze droom is dat iedereen in Nederland zo gezond mogelijk is. En bij gezond zijn hoort een werkomgeving.

Doen wat we beloven
Iemand die zich hiervoor met hart en ziel inzet is Richard Helmus, Manager Facility & Real Estate bij Coöperatie VGZ. "Het belangrijkste aan het WELL-traject is dat we investeren in het welzijn van onze medewerkers. De voordelen van het werken in een gezonde omgeving zijn wetenschappelijk onderbouwd." Met het gebouw willen we waarmaken waar wat we beloven. "We werken aan een gezonder Nederland. Elke dag weer."

Gezondste gebouw als voorbeeld
Maar dat niet alleen. Het gezondste gebouw is ook een voorbeeld. Een voorbeeld voor andere organisaties. Met het gezondste kantoor hopen we die te inspireren. En aan te moedigen om óók voor een gezonde werkomgeving te gaan.

Strenge eisen
Om aan de strenge eisen van het IWBI te voldoen,  is aan alles gedacht:
  • We gebruiken de juiste materialen. Zoals ongevaarlijke schoonmaakmiddelen en verf.
  • Ons kantoorpand zit vol met technische snufjes voor licht, klimaat en geluid.
  • Overal in het gebouw vind je inspiratie. Bijvoorbeeld om meer te bewegen. En meer water te drinken.
Licht dat past bij ons bioritme

Het licht in ons gebouw is bijzonder. Het is circadiaanse verlichting. Dat betekent dat het licht zich aanpast aan onze biologische klok. Door de veranderingen in het licht gedurende de dag, blijf je fitter. En houd je je concentratie beter vast. Ook blijft de bekende 4-uur-dip vaak uit!

Slim luchtsysteem

Ook is er een slim systeem dat voor de kwaliteit van de lucht zorgt. Het meet hoeveel activiteit er is in de ruimte. En stemt het klimaat daarop af. De lucht binnen is zelfs schoner dan de lucht buiten het gebouw!

Gezond thuiswerken

Tijdens de coronatijd waren de werknemers van VGZ niet veel op kantoor. Ze werkten meestal thuis. Zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat aanraadde.

Dat betekende niet dat er minder aandacht was voor een gezonde werkomgeving. Iedereen kreeg een goede werkplek thuis. Compleet met bureau, scherm en een goede bureaustoel. VGZ besteedde daarnaast extra aandacht aan de balans tussen werk en privé.

Na corona

Na corona willen we niet ‘gewoon’ terug naar zoals het was. Niemand heeft in de file staan en onnodig reizen gemist. Wij onderzoeken daarom hoe we ná corona het beste kunnen werken.

We luisteren goed naar de wensen en zijn flexibel. Zo kan ieder bijvoorbeeld zijn eigen werktijd indelen. En kan iedereen dankzij zijn werkomgeving het beste uit zichzelf halen? Dan vinden we dat het 'gezondste kantoor' geslaagd is.

Wilt u weten hoe VGZ zich inzet voor een duurzame wereld? Bekijk dan de pagina Op weg naar een duurzame zorgverzekeraar.