Duurzaamheid en medicijnen

Medicijnen zijn heel belangrijk voor veel mensen. Of je nu een hoge bloeddruk hebt, pijn of astma. Medicijnen kunnen hierbij helpen. Dat medicijnen belangrijk zijn, kunnen we ook zien aan hoeveel we ervan gebruiken. In Nederland maar liefst 420 miljoen doosjes per jaar. Dit maakt gelukkig veel mensen beter. Voor het milieu is het minder goed. Daar kunnen we iets aan doen!

Zo werken we aan minder vervuiling

We vinden het belangrijk om de vervuiling van het milieu door medicijnen te verkleinen. Dit is wat wij doen:

  • Om verspilling van medicijnen te verminderen, werken we samen met zorgverleners. Bijvoorbeeld het Elisabeth-Twee steden Ziekenhuis. Zij startte met het Meds Safe medicijnkluisje. Dat is ontwikkeld door ReMediZ. En deed dat met de hulp van VGZ. Het medicijnkluisje voorkomt dat we dure medicijnen moeten weggooien. Lees hier meer over het medicijnkluisje.
  • We gaan in gesprek met de makers van medicijnen over duurzaamheid. Zo vragen we hen om minder materiaal te gebruiken om medicijnen te verpakken.
  • Wij ondertekenden de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Dit zijn plannen om de hele zorgsector te verduurzamen. Lees hier meer over wat wij doen en de Green Deal 3.0.

 

Wist je dat...
Er jaarlijks 36.000 ton aan verpakkingsmateriaal gebruikt wordt?

Zo help jij ook mee

Vind jij een beter milieu ook belangrijk? Help dan mee. Het helpt als je jouw medicijnen gebruikt zoals de apotheek of huisarts aangeeft. Zo voorkom je dat klachten erger worden. En blijven er geen medicijnen over. En je kunt nog meer doen:

  • Gebruik je al lang medicijnen? Bespreek 1 keer per jaar met je arts of apotheek of het medicijn nog nodig is.
  • Er zijn soms behandelingen mogelijk zonder medicatie. Je arts kan je zeggen of dit zo is voor jouw behandeling.
  • Bespreek met je arts en/of apotheker welke hoeveelheid medicijnen je mee moet krijgen. En hoe lang je hiermee kunt doen. Zo kun je verspilling voorkomen.
  • Heb je de medicijnen niet gebruikt? Spoel ze niet door de wc. Je kunt ze inleveren bij de apotheek of milieustraat.
  • Met gezond leven kun je soms klachten voorkomen. En ziektes buiten de deur houden. Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? We helpen je graag. 

 

Wist je dat...
Wist je dat er jaarlijks 100 miljoen euro aan medicijnen verspild wordt? En 40% ervan kan voorkomen worden.

Wil je weten hoe de zorg kan bijdragen om milieuvervuiling van medicijnen te verlagen? In de inspiratiegids 'Verspil geen Pil' van de Coalitie Duurzame Farmacie lees je er alles over.

Verspil geen pil

Samen voorop tegen minder verspilling. Doe jij mee? Bekijk de infographic voor meer informatie.